Novak Đoković Foto:Ian Johnson/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Kada probudi zver u sebi, loše se piše njegovim protivnicima

Mnogo puta Novak Đoković je tokom karijere pokazao kakvu mentalnu snagu ima, te da nikad ne odustaje od zacrtanih ciljeva.

Novi veliki preokret srpski teniser izveo je u finalu Sinsinatija protiv Karlosa Alkaraza, protiv kojeg je imao set i brejk zaostatka.

PROČITAJTE JOŠ:

Činilo se da je Đoković na konopcima, merili su mu i puls na terenu, svi su se zabrinuli da neće moći da nastavi meč, ali je on sakupio snagu, dodao gas i priredio spektakl sa kolegom sa druge strane terena.

Na kraju je Novak izašao kao pobednik sa 5:7, 7:6, 7:6. To je bio ukupno četvrti turnir koji je Đoković osvojio nakon što je u finalu spasao meč loptu.

Prvi put je to učinio u Šangaju 2012. godine protiv Endija Marija, zatim proitv Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019. godine, a potom protiv Sebastijana Korde u Adelejdu ove sezone.

Takođe, Novaku je ovo bila 9. ATP titula koju je osvojio nakon što je tokom turnira spasao meč loptu.

Bio je to čak 17. meč u karijeri koji je Đoković dobio nakon što se suočavao sa meč loptom za rivala, dok se suprotna situacija dogodila samo tri puta.

Primera radi, Rafaelu Nadalu se osam puta dešavalo da izgubi meč nakon što je propustio meč loptu, dok se Rodžeru Federeru to dogodilo čak 24 puta.

Novak jeste propustio pet meč lopti, a onda i brejk prilike protiv Alkaraza u trećem, odlučujućem setu finala Sinsinatija, ali ga to nije poremetilo mnogo, pošto je u taj-brejku bio pribran i tamo napravio završni korak ka tituli.

Koliko je Novak mentalno jak govori i podatak da je pobedio po deveti put u finalu Mastersa nakon što je imao set zaostatka.

Spisak takvih finala pogledajte u objavi ispod.

Neverovatno je koliko je puta Novak bio otpisan tokom karijere, a onda uspevao da iznenadi sve, okrene mečeve i pokaže ko je glavi.

Još bizarnije je što to radi i sa 36 godine, dok je njegov najveći rival trenutno Karlos Alkaraz čak 16 godina mlađi.

I najbolje od svega, Novak ne želi da stane, još uvek ima goriva za napad na najveće trofeje, a u Alkarazu je dobio novu motivaciju.

Godine se ne mogu zanemariti, ali Đokovićeva fizička i mentalna spremnost su nešto posebno. U to se uverio ceo teniski svet nebrojano puta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar