Zvezda Stanković Proleter
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda je teškom mukom izvojevala važnu pobedu u Albaniji protiv Tirane (0:1) i plasirala se u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Pobedi se u zube ne gleda, ali ono što (ni)su prikazali fudbaleri srpskog šampiona u prestonici Albanije i te kako bi trebalo da zabrine armiju navijača crveno-belih.

Svega dva šuta u okvir gola za 90 minuta, protiv daleko slabijeg rivala, bezidejna igra i ponovo Milan Borjan, kao najbolji pojedinac meča, jasno ukazuju da je ova Stankovićeva Zvezda trenutno daleko od Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ

Da bi na „Marakani“ ozbiljno trebalo da se zabrinu pred treće kolo i sve ono što očekuje zvanično najjači srpski tim u pohodu na elitu, potvrdio je u razgovoru za Nova.rs Milovan Đorić, nekadašnji selektor Jugoslavije i defanzivac Crvene zvezde.

„Zvezda je u stvaranju novog tima, novih igrača. Kada sam radio kao trener, znam da se tim sprema po dve, tri godine za učešče u nekom takmičenju, kao što je Liga šampiona. Ovaj tim nema ni 10 utakmica zajedno i očigledno je da se nalazi u problemu“, počeo je Đorić razgovor za Nova.rs iz Crne Gore, gde se nalazi na letovanju sa Tomislavom Karadžićem, bivšim predsednikom Fudbalskog saveza Srbije.

Foto:Srđan Stevanović/Starsport

Đorić nije želeo da upire prstom u fudbalere, ali je imao šta da kaže na račun novog trenera – Dejana Stankovića.

„Zvezda je samo dvaput šutnula ka golu rivala. To je premalo. S druge strane, videlo se da Tirana, čiji su fudbaleri bili ekstra korektni, imala ideju kako da igra kada ima loptu u posedu. Dejan Stanković luta i bilo bi pravo čudo da se ekipa plasira u Ligu šampiona. Stanković nije rešio neke pozicije u timu. Luta sa centralnim bekovima, sa levim i desnim bekom. Jasno se vidi da ekipa ima dosta problema. Ponavljam, bio bi pravi podvig da se ovaj tim Crvene zvezde nađe u Ligi šampiona. Treba imati i sreće na žrebu za treće kolo. Video sam potencijalne rivale, kao što su Legija, Makabi, Molde, Karabag, Sarajevo, njih Zvezda može da prođe, ali onda sledi plej-of a svi znamo kakvi su tamo timovi. Najbitnije je da Zvezda izbori makar plasman u Ligu Evrope,“ poručio je Đorić.

Aleksandar Katai; Foto: FK Crvena zvezda

Za razliku od Milovana Đorića, čovek koji je odveo crveno-bele na krov Evrope i sveta – Ljupko Petrović, nije bio previše zabrinut posle anemične igre srpskog šampiona u Tirani.

Ni to što je nedostajala kreacija, što je u odbrani u nekoliko navrata vladala konfuzija, kao ni spori i umorni strelac Tomane, nisu zabrinuli starog fudbalskog vuka.

Ljupko je za Nova.rs objasnio na čemu gradi optimizam pred naredne evropske bitke diva iz Ljutice Bogdana.

„Najvažnije je da je Zvezda pobedila i prošla u naredno kolo. Utakmica je bila više psihološki teška, nego na terenu. Mnogi detalji su tu bili u pitanju, igrači su bili opterećeni. Treba biti zadovoljan rezultatom i prolazom, da ne pričamo baš previše o igri“, rekao je Petrović.

Ljupko Petrović i Dejan Stanković Foto: crvenazvezdafk.com

Na konkretno pitanje da li je nedopustivo da šampion Srbije za 90 minuta uputi mizerna dva šuta u okvir gola daleko slabijeg rivala, kao što je Tirana, Petrović je odgovorio:

„Ponekad se utakmice igraju i na takav način samo da se pobede, ne mora da se umire u lepoti. Ajde da uzmemo da je psihološko opterećenje učinilo svoje i da oprostimo igračima za ono što nisu pokazali u Albaniji. Nemam dilemu da će već u prvom sledećem meču na evrosceni biti daljeko bolji. Važno je da su uspešno položili ispit u Tirani“, ne napušta optimizam trofejnog stručnjaka Ljupka Petrovića.

Žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona na programu je 31. avgusta i tada će Zvezda saznati pretposlednju prepreku na putu ka het-triku Lige šampiona.

Svima kojima je crveno-bela boja u srcu preostaje da se nadaju da je Tirana bila samo loš dan i da ubuduće neće morati ponovo da se uzdaju u hobotnicu Milana Borjana, koji je uz strelca jedinog gola Tomanea, bio heroj u Albaniji.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare