Foto: Florida International University

Prva se pred najezdom pandemije koronavirusa u SAD povukla NBA, koja je odložila utakmice do daljeg. Na nju su se ugledale NHL i MLS. MLB je otkazala pripremni period za sezonu koja je trebalo da startuje 26. marta, zatim je NCAA, dan pošto je otkazala "martovsko ludilo" u košarci, zabranila je aktivnosti u svim sportovima, da bi na kraju podlegao golf, koji je odluku o održavanju golf turnira preinačio u otkazivanje starta sezone.

Ukratko, sva važnija sportska takmičenja u SAD stopirana su za manje od 24 sata.

„Još ne znamo kako će sve to da se odvija. Ostaje nam da čekamo instrukcije“, kaže za Nova.rs Katarina Petrović, jedini srpski trener sa konferencijskom titulom u Diviziji 1 koledž sporta, osvojenom sa ženskim teniskim timom „Florida International University“.

Do danas su bili mogući bar treninzi, ali i to se promenilo.

PROČITAJTE JOŠ

„Tek što sam završila trening s nekoliko igračica koje tokom prolećnog raspusta nisu išle kući, iz NCAA je stigla zabrana o treninzima i regutovanju studenata za sledeću sezonu“, kao da je Katarina očekivala ovakvu informaciju dok je pripremala plan za naredni dan fakulteta smeštenog u Majamiju.

Ne samo drugim teniserkama, nego svim studentima koje su vanredne mere zatekle van, savetovano je da se ne vraćaju na fakultet.

„Gradonačelnik Majamija insistira da se nastavi sa nastavom, ne samo u školskim ustanovama koje poseduju uslove, kao što su fakulteti u kojima je moguća putem interneta, preko video platformi. Ali, kažem, vanredne mere su tek krenule, pa je rano za bilo kakvu dublju analizu“.

Za razliku od većine drugih gradova i država u SAD, Majami i Florida se, kako kaže Petrovićeva, brzo adaptiraju na vanredne mere.

„Zbog geografskog položaja, Majamiju i Floridi često prete uragani. Sada su slične slike, s tim što sada ima struje, benzina, i vode, ali nedostaje potrerpština za ličnu higijenu, od ubrusa, alkohola, sapuna… jer ljudi spremaju zalihe, prave se redovi u prodavnicama, cene idu gore…“.

Redovi u hipermarketima u Majamiju Foto: Privatna arhiva / Stevan Petrović

Već se uvrežilo mišljenje da virus ne može da opstane na velikoj temperaturi, a u Majamiju je ovih dana temperatura često iznad 27. podeoka Celzijusa.

„Ako me pitate za tenis, možemo da razgovaramo, ali o koronavirusu – teško. Znam koliko i prosečan građanin. Takođe, znam da su se i ovde pojavili sluačajevi obolelih i zaraženih“.

Dok razovara za Nova.rs, Katarini stižu poruke s fakulteta. Prati na koju će stranu otići sezona.

Sve prazniji hipermarketi u Majamiju Foto: Privatna arhiva /Stevan Petrović

„Za raziliku od košarke u kojoj je otkazana, u tenisu je odložena. Ali, ako pogledamo odluke konferencija, kao što je „Ivy league“, u kojima su obustavljena takmičenja u svim sportovima najmanje do kraja akademske godine i ako uzmete u obzir da je iz te konferencije, akadmeski najjače, nekoliko timova u Top 50, ne vidim način na koji će moći da se takmičenje nastavi. Ostaje nam da čekamo, ali po tom pitanju nisam optimista. Na kraju, u ovom momentu je to najmanje važno, već zdravlje ljudi“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram