Foto: Jerko Grubisic / imago sportfotodienst / Profimedia, Mickael Chavet/ZUMA Press Wire/S / Shutterstock Editorial / Profimedia, Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompletira se vaterpolo drim tim u Kragujevcu sa zlatnim reprezentativcima, pa će Radnički biti glavni favorit za sve trofeje ove sezone.

Uroš Stevanović postao je olimpijski šampion kao selektor reprezentacije Srbije u Parizu i na talasu tog uspeha sad namerava da pokori i Evropu kao trener Radničkog. Drugačije ne može da se opiše ono što se ovog leta dešava u Kragujevcu.

Radnički je rešio da napadne trofej Lige šampiona, najviše ambicije same se nameću ako u ekipi imate Nikolu Jakšića, kapitena olimpijskog šampiona, i Uroša Stevanovića, selektora „delfina“, uz još nekoliko zlatnih reprezentativaca iz Pariza. I ne samo Pariza…

Poslednje u nizu pojačanja drim tima iz Kragujevca je povratnik iz penzije, Duško Pijetlović. Trofejni „sidraš“ je nedavno objavio kraj karijere, ali se predosmilio sa željom da opet uskoči u bazen, kako bi sa Radničkim probao da pokori Evropu, što mu ne bi bio prvi put u neverovatnoj karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

„U smiraj prelaznog roka, samo par dana nakon prelaska kapitena vaterpolo reprezentacije Srbije, Nikole Jakšića, u Radnički, u Kragujevcu je odjeknula još jedna transfer bomba, u vidu jednog od najboljih centara svih vremena i člana zlatne generacije delfina, Duška Pijetlovića (39)“, pisalo je u objavi Radničkog na Instagramu.

Nema sumnje da će Pijetlović, pre svega iskustvom, pomoći ekipi iz Kragujevca, zbog koje se odlučio na nesvakidašnji potez samo 15-ak dana po odlasku u igračku penziju. I sam je priznao da je to bila ponuda koju nije mogao da odbije.

„Jednostavno i iskreno, dobio sam poziv koji nisam mogao da odbijem. Imao sam razgovore sa Urošem Stevanovićem, koji je nedavno postao osvajač Olimpijskih igara i teško je odbiti trenera koji je ostvario tako veliki uspeh. Ambicije nam se poklapaju, želimo da pobedimo u svakoj utakmici, u svim takmičenjima i da nije tako, ne bih ni dolazio. Radnički je dobar klub, pogotovo za rad i napredak mlađih igrača, a nadam se da ćemo se i mi stariji uklopiti i da ćemo uz jedan miks mladosti i iskustva doći do željenih rezultata“, istakao je 39-godišnji as.

Pouzdani centar je protekle tri sezone proveo u redovima Novog Beograda, najvećeg rivala Radničkog koji će u sezoni pred nama napasti sve trofeje.

IZDVAJAMO ZA VAS

„Ambicije su visoke, ali ne može sve odjednom. Potrebno je da prođe neki vremenski period prilagođavanja novih igrača na sredinu, kao i privikavanja starih igrača na nove. Nadam se da ćemo se što pre ukomponovati za ovaj prvi, izuzetno važan turnir kvalifikacija za Ligu šampiona, a kako vreme bude odmicalo biti sve bolji i spremni za najviše izazove na kraju sezone“, zaključio je Pijetlović.

Sa Srbijom je osvojio dva olimpijska zlata (uz dve bronze), dva svetska (plus srebro i bronza), pet evropskih (plus srebro i bronza), četiri Lige šampiona, a neverovatne uspehe beležio je i u Partizanu, Crvenoj zvezdi, Pro Reku, Solnoku, Dinamu iz Moskve, a nastupao je i za Vojvodinu i Sintez iz Kazanja. Bar po jednom je bio prvak svake države u kojoj je nastupao – osam puta u Srbiji, četiri u Italiji, dva u Rusiji i jednom u Mađarskoj. Tri puta je osvajao i Jadransku ligu…

Jakšić, Rašović i još trojica zlatnih olimpijaca

Kada na njegove istorijske uspehe dodamo da su Radnički prethodno pojačala petorica zlatnih olimpijaca iz Pariza: Nikola Jakšić i njegov brat Petar, Strahinja Rašović, Radomir Drašović i golman Radoslav Filipović, te crnogorski centar Nikola Murišić i Srbin pod kapicom Gruzije, Dušan Vasić, jasno je da se u Kragujevcu pravi ekipa od koje će svi strepeti.

Nema sumnje da je najveću pažnju izazvao dolazak Jakiša, čiji su transfer predstavili kao najveću transfer bombu na evropskoj vaterpolo sceni, što i ne iznenađuje s obzirom na to da je kapiten „delfina“, iako ima tek 27 godina, osvojio sve tri zlatne medalje zaredom na OI. Nakon Partizana igrao je za Ferencvaroš, sa kojim je osvojio Ligu šampiona, a potom i za Novi Beograd.

„Mislim da sam napravio iskorak u karijeri, koji će mi doneti kontinuitet i odličan rad, kao i šansu za napredak. Uveren sam da ću pomoći Radničkom da nastavi da ispunjava već postavljene ciljeve. Uklapanje neće biti problem, jer tu su mi saigrači iz reprezentacije Srbije, kao i trener koji poznaje i ceni moje kvalitete. Drago mi je što Radnički ima trend odnosa prema srpskim igračima kakav i zaslužuju, i verujem da će u srpskom vaterpolu biti sve više naših reprezentativaca, kako bismo klincima koji dolaze kreirali što bolju budućnost“, poručio je Jakšić nakon predstavljanja.

Srbija vs Hrvatska vaterpolo Foto:Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

I jedan od najboljih srpskih vaterpolo reprezentativaca, Strahinja Rašović, vratio se u Radnički posle tri sezone, radi se o igraču koji ih je predvodio do osvajanja Regionalne lige i domaćeg šampionata. Ta jedina sezona (2020/21) koju je Rašović odigrao za Radnički bila je možda i najuspešnija za njega, jer je pored pomenutih trofeja osvojio i zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, a u Kragujevac stiže i sa olimpijskim zlatom iz Pariza.

Po odlasku iz Radničkog dve sezone je branio boje Novog Beograda, a potom jednu mađarskog velikana Vašaša sa kojim je poneo vicešampionski naslov.

„Želeo sam da se vratim kući, a u Radničkom mi je bilo jako lepo. Iz Kragujevca nosim samo najlepše uspomene i ljudi iz vaterpola znaju da sam uvek imao samo reči hvale za Radnički. Ovaj postupak da se vratim je samo još jedna potvrda toga. Kada sam odlazio, rekao sam da ću se vratiti i drago mi je što se to ostvarilo“, istakao je Rašović koji je u kapici Radničkog na 42 utakmice postigao 108 pogodaka i drži rekord po broju golova po meču u jednoj sezoni (2,57), kada su u pitanju igrači koji su pogađali više od 100 puta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare