Foto: EPA PHOTO ANSA / FABBIANI-BENVENUTI /TO

Sve o životu Mihael Šumahera od 2013. godine i strašne nesreće na skijanju bilo je sakriveno od očiju javnosti.

Brižljivo je čuvana tajnu koja zanima čitavu planetu, a samo povremeno pojavila bi se po neka informacija o zdravstvenom stanju sedmostrukog šampiona Formule 1.

PROČITAJTE JOŠ

Porodica je odlučila da intimu sačuva od svih, a očekuju se da otac Mihael Rolf, supruga Korina, sin Mik i ćerka Đina-Marija govore o stanju legendarnog vozača u dokumentarcu „Šumaher“.

Ne postoji nijedan snimak ili fotografija Šumahera od nesreće 2013. godine.

Korina se retko oglašavala, a čak i kada bi odlučila da da poneki intervju nikada nije govorila o zdravstvenom stanju supruga, osim kada je jednom prilikom navela da „velike stvari dolaze malim koracima“. Uvek je isticala da je presrećna što je on uz nju i mnogo pažnje bi posvećivala deci.

Ipak, iako nije govorila njena dela govore više od bilo koje reči.

Naime, ona je sve vreme uz Mihaela, a po njenom nalogu je izmenjena kuća blizu Ženevskog jezera u kojoj bi Šumi mogao da se oporavlja u kućnim uslovima. Nadgledala je radove ukupne vrednosti od 12 miliona evra, a sve da bi se ona prilagodila Šumaheru.

Poslednja informacija je da je Korina prenela zahteve Mihaela nemačkim producentima dokumentarca da „ima što manje ažuriranja o njegovom zdravstvenom stanju“.

To je još jednom potvrdilo da je Šumaher svestan i da komunicira sa ostalima. Nikada nije potvrđeno na koji to način čini, iako se dugo spekulisalo da to čini isključivo pokretima očiju.

Foto: EPA-EFE/J.L.Cereijido

Mik je krenuo putem koji mu je utabao otac, pa je sada vozač Hasa u Formuli 1. Ipak, iako je rado pričao o nasleđu i ponosno govorio o ocu, nikada nije pričao o njegovom oporavku.

„Uvek mi je davao savete, ali ne, njegove lekcije ne uzimam zdravo za gotovo. Ipak, jedna od najvažnijih koju mi je dao u životu je da ostanem miran – da nikada ne letim visoko. Radio sam to kako bi me objektivno posmatrali kao vozača i šta zaista mogu, a ne kao Mihaelovog sina. Iskreno, ne osećam pritisak, niti radim sve kao moj otac. Više osećam presiju zbog toga što uvek razmišljam o tome šta sam uradio i kako sam mogao bolje“, rekao je Mik Šumaher.

O njemu je nešto malo informacija dao i Žan Tod, nekada Šumijev šef u Ferariju sa kojim je osvojio pet od sedam titula u Formuli 1. Otkrio je da ga je posećivao manje ili više redovno i otkrio je u kakvom je stanju njegov veliki prijatelj.

„Video sam Mihaela prošle nedelje. On se bori. Bože, znamo da je imao užasnu i veliku nesreću na skijanje koja mu je stvorila mnogo problema. Ali ima neverovatnu ženu pored njega, ima decu, medicinske sestre i možemo samo da mu poželimo sve najbolje što želim i porodici. Sve što mogu da uradim je da budem sa njim dok ne budem u mogućnosti da nešto i uradim“, rekao je Tod.

U francuskom listu „Parizijen“ se pojavila izjava medicinske sestre koja je zahtevala da ostane anonimna, a koja je prva potvrdila da je Šumaher bio svestan prilikom boravka u bolnici u Parizu.

Nedavno je o njegovom stanju govorio i nemački neurolog Erih Riderer.

„Mihael Šumaher je budan, diše, srce mu ima lep ritam. Verovatno može i da sedne, čak i da napravi neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga“, rekao je doktor.

On je i dopunio svoje viđenje.

„Mislim da je u vegetativnom stanju, što znači da je budan, ali ne odgovara. Mislim da je ovo maksimum za njega. Da li postoji šansa da ga vidimo kao pre incidenta? Mislim da ne,“ rekao je tada doktor.

Uz to se oglasio i neurohirurg Nikola Aćiari koji tvrdi da je Šumi danas potpuno druga osoba.

„Moramo da zamislimo osobu potpuno drugačiju od one koju pamtimo sa staza, sa veoma izmenjenom i pogoršanom organskom, mišićnom i skeletnom strutkuruom. To je posledica moždane traume koju je pretrpeo“, rekao je tada ovaj lekar.

Šumaher je zvanično imao dve operacije nakon nesreće, ali se pretpostavlja da je imao još nekoliko zahvata.

Možda najbolje od svega svedoči i izjava Felipea Mase, bivšeg kolege iz Formule, koji je otkrio sve, a opet nije rekao mnogo toga.

„Naravno da znam kako je, imam informacije. Glavna stvar je da svi znamo da to nije laka situacija. On se nalazi u teškoj fazi, i moramo da poštujemo i njega i porodicu“, rekao je Masa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)