Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs; BK Novi Pazar; EPA/EFE/ANDREJ CUKIC; gor Kupljenik/MI-PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia;

Srpska delegacija za najveće sportsko takmičenje na svetu trenutno ima 83 sportista, koji će se pod našom trobojkom boriti u različitim disciplinama.

I možda bi u muškoj košarci tako nešto bilo teško zamislivo, ili u fudbalu, u kom nismo bili na Igrama još od Pekinga 2008, ali sa drugim sportovima to nije slučaj.

Videli smo i prihvatili kako je to funkcionisalo kada je Danijel Pejdž zaigrala za ženski tim Srbije i koliko je bila dobro prihvaćena. Nešto slično se sada dešava i sa Ivon Anderson u istom timu, ali i u nekim drugim sportovima u kojima je naša zemlja tradicionalno bila jaka.

Od 83 sportista u timu Srbije za OI u Parizu, ima i nekoliko onih koji su rođeni u drugim zemljama i svejedno su birali da se takmiče pod našom zastavom.

PROČITAJTE JOŠ:

Ivon Anderson je jedna od njih i možda ona najpoznatija. Rođena Amerikanka iz Springsdejla u Arkanzasu je sa 34 godine izabrana za najbolju defanzivnu igračicu Evrolige. Nakon što 2012. nije draftovana, počela je da gradi svoju karijeru van WNBA lige i tako je došla bliže nama i obrela se u dresu Srbije 2020. godine.

Godinu dana kasnije je osvojila evropsko zlato i pitanje je da li bi devojka koja se obrazovala na univerzitetu Teksas i ćerka trenera Majka Andersona, uopšte dobila šansu u svojoj zemlji.

Sa 34 godine je osvojila i Evroligu u dresu Fenerbahčea i odmah se stavila na raspolaganje selektorki Marini Maljković.

Foto: EPA-EFE/JAMES

Spisak naturalizovanih Srba u Parizu je najbrojniji u borilačkim sportovima. Tu su Natalija Šadrina, Vahid Abasov, Aleksandar Komarov i Hetik Cabolov.

A ako se kao stranac može računati, tu je i Marko Radulović, rođeni Riječanin, koji je odlučio da nastupa za Srbiju umesto za zemlju u kojoj je rođen 2001. godine.

Odluku da se iz mlađih selekcija Hrvatske preseli u srpski tim doneo je krajem 2020. i već nekoliko godina je u našoj zemlji, gde je igrao za Vojvodinu, Šabac, Radnički i Novi Beograd.

On i srpska tekvondistkinja Tijana Bogdanović su u jednom trenutku obznanili da su u vezi, s tim što vaterpolisti imaju vizu za Pariz.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Khetik Tsabolov (@tsabolov.khetik)

Kada je reč o ostalima, Cabolov je 32-godišnjak koji od 2021. predstavlja Srbiju, iako je rođen u Vladikavkazu u Severnoj Osetiji. Hetik se takmiči u rvanju slobodnim stilom u kategoriji 74 kilograma i iza sebe već sada ima dosta uspeha.

Posle pregovora, koji su trajali skoro dve godine, Cabolov je dobio srpski pasoš i pre toga je bio šampion na Svetskom prvenstvu u Taškentu 2014. do 70 kilograma i osvajač svetskog srebra u Parizu do 74 kilograma.

Osvajao je i medalje na Svetskom kupu i šampionatima Rusije, a imao je poneku medalju i pod zastavom Srbije.

Lani je u aprilu doneo Srbiji bronzu u Zagrebu na Evropskom prvenstvu, u kategoriji do 79 kilograma, kada je do postolja stigao kroz repesaž i pobedu protiv Aksarbeka Gulaeva.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Khetik Tsabolov (@tsabolov.khetik)

Kvotu za Pariz je izborio bronzom na Svetskom prvenstvu do 74 kilograma, septembra 2023., kada je takođe prošao kroz repesaž, pošto ga je u četvrtfinalu izbacio kasniji šampion Zeurbek Sidakov sa 6:4.

Cabolov je u borbi za treće mesto u kategoriji do 74 kilograma pobedio protivnika iz Azerbejdžana Turana Bajramova sa 6:4 i posle svega može da bude jedna od uzdanica Srbije za medalju.

Na prošlim Igrama u Tokiju je medalju doneo Zurab Datunašvili, koji je kasnije otišao u penziju. Aleksandar Komarov je još jedan od takmičara koji predstavljati našu zemlju, a rođen je u Rusiji. U Parizu će imati 25 godina, rođen je u Sankt Peterburgu, i on je rano počeo da se bavi borilačkim sportovima, u rvanju se takmiči u grčko-rimskom stilu.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandr Komarov (@aleksandr_komarov__)

Kao tinejdžer je 2015. postao svetski i evropski prvak među kadetima, a 2017. i 2018. među juniorima. Pre pet godina je bio prvak Rusije i osvojio je bronzu na Evropskom prvenstvu u Rumuniji.

U kategoriji do 87 kilograma je uzeo bronzu 2020, a godinu kasnije i svetsko zlato do 86 kilograma u Beogradu. U kolekciji je petnaestak medalja, uglavnom zlatnih, a za Srbiju je počeo da se takmiči od početka 2024. godine.

Krajem prošle godine je iz Rusije stigla saglasnost da može da nastupa, jer se nekadašnji instruktor fizičkog treninga i sporta u severozapadnom okrugu Ruske garde oženio Srpkinjom. Spojila ga je ljubav prema Neveni Vulović, nekadašnjoj rvačkoj reprezentativki Srbije i članici rvačkog kluba Kragujevac.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Aleksandr Komarov (@aleksandr_komarov__)

„Jako sam srećan sa Nevenom i zaista uživamo zajedno. Meni je mnogo lepo u Srbiji, zato što je moja supruga Srpkinja, iz Kragujevca. Šumadija je stvarno prelepa, sviđa mi se i Beograd, naravno. Ja sam iz velikog grada Sankt Peterburga, koji ima 10 miliona stanovnika, skoro kao cela Srbija. Naravno, navikao sam na grad, a sad vidim šta sve nudi priroda u Šumadiji, meni tamo sve prija“, ispričao je Komarov nedavno za Nova.rs.

Čast naše zemlje u Parizu će braniti i bokseri Vahid Abasov i Natalija Šadrina, a Abasov je pre dve godine uzeo zlato na Evropskom prvenstvu u Jerevanu u velter kategoriji.

On je 26-godišnjak iz Stavropoljske oblasti u Rusiji, a Srbiji je doneo srebro sa Evropskih igara u Krakovu prošle godine. Abasov je u finalu tada poražen od Nikolaja Terterijana iz Danske odlukom sudija 4:1, ali je izborio normu za Pariz.

Natalija Šadrina
foto BSS (Dragana Stjepanovic)

Isto je uradila i Šadrina, koja je u četvrtfinalu u težinskoj kategoriji do 60 kilograma savladala Saru Beram iz Hrvatske na istim Igrama.

„Do kraja nisam shvatila šta se desilo, u šoku sam. Velika mi je čast što predstavljam Srbiju na ovom takmičenju, mnogo sam srećna što mi se ukazala ta prilika, za ovo sam se spremala godinama. Nisam još u potpunosti svesna šta sam uspela da postignem ovde, ali očekuju me još polufinale i finale, tako da idemo dalje istim tempom“, rekla je Šadrina lani.

Bokserka sa 34 godine ima dovoljno iskustva i brojne medalje. Četiri godine unazad devojka iz Burjatije bori se za Srbiju, kojoj je nedavno donela i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu.

Sa Srbijom sad čeka iskorak i možda su Olimpijske igre u Parizu idealna šansa da se tako nešto i desi. Isto veruje i veslač Nikolaj Pimenov, kom je Nikola Stojić, selektor reprezentacije Srbije predvideo ispunjavanje olimpijske norme u martu ove godine u Italiji.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Nikolaj Pimenov (@kolan4er)

„Obojica su pokazali spremnost (Pimenov i Martin Mačković prim. aut) pred predstojeću kvalifikacionu regatu za odlazak na Olimpijske igre, koja se održava krajem aprila u Mađarskoj. U prilog dobre forme govori da je aktuelni olimpijski šampion zauzeo četvrto mesto. Jovana Arsić radi u istom ritmu i pokazuje visok nivo spremnosti za predstojeće Olimpijske igre“, rekao je Stojić u martu.

Pimenov ima 27 godina i rođen je u Rusiji, koju je predstavljao u veslanju u mlađim kategorijama i onda je pre tri godine poslednji put uzeo u ruke veslo sa državnim grbom te zemlje, pa Srbiju predstavlja od prošle godine i sprema se za Pariz u veslačkom klubu Partizan.

Postao je 83. član srpskog tima pobedom na kvalifikacionoj regati u Segedinu i biće svakako jedna od uzdanica kada dođe vreme da se pokaže kako se bori za grb Srbije.

BONUS VIDEO Strahinja Jovančević: Ivana Španović ne odmara ni van tročasovnih priprema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare