Foto: Anatoliy Medved / Sipa Press / Profimedia, Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia, EPA-EFE/Emilio Naranjo

Ruski sport se susreo sa neviđenim sankcijama, a gotovo svaki profesionalac se našao na udaru. Bilo da je osuđivan od javnosti jer se nije oglasio ili zbog toga što više neće moći da se takmiči u svom sportu.

Nogu su, kao što smo i navikli decenijama unazad, povukli UEFA i FIFA. Fudbal je i ovog puta požurio da prvi iznese rigorozne sankcije koje su gotovo preslikane i u svim ostalim sportovima.

PROČITAJTE JOŠ

FIFA i UEFA izbacili su Rusiju i njene klubove iz svih svojih takmičenja, objavili su na svojim sajtovima.

U praksi to znači da će Spartak iz Moskve biti izbačen iz Lige Evrope, te da Rusija neće moći na Mundijal u Kataru i neće moći da igra u Ligi nacija, ako se nešto u međuvremenu ne promeni.

Odbor FIFA i Izvršni odbor UEFA su revidirali dodatne mere sankcija protiv Rusije, zbog agresije na Ukrajinu.

Rusija je izvršila vojnu invaziju na Ukrajinu i borbe traju od četvrtka, pa je izbacivanje njenih klubova i nacionalnog tima samo jedna od posledica.

Artem Dzjuba
Artem Dzjuba; Foto: EPA-EFE/Kirill Kudryavtsev / POOL

To znači da Rusi neće moći na Mundijal u Kataru, jer je trebalo da budu učesnici baraža za ovo takmičenje.

Uskoro su napadnuti i pojedinačni fudbaleri, pre svih Artem Dzjuba, kapiten „zbornaje komande“.

Vitalij Mikolenko nije štedeo Dzjubu.

„Dok i dalje ćutiš kao k**** zajedno s usranim saigračima, u Ukrajini stradaju obični civili. Bićeš zaključan u tamnici do kraja života i što je najvažnije, do kraja života tvoje dece. Drago mi je zbog toga“, napisao je Mikolenko na društvenim mrežama.

FIFA je započela, a uskoro je odgovorila i FIBA.

Košarkaši Rusije neće moći da se takmiče na evropskim i svetskim šampionatima, baš kao ni ekipe u basketu 3×3, s tim što oni neće moći da učestvuju i na brojnim turnirima.

Košarkaška reprezentacija Rusije
Košarkaška reprezentacija Rusije; Foto: EPA-EFE/MADE NAGI

U zvaničnom saopštenju stoji da u FIBA Ligi šampiona neće biti ruskih timova, a iz Evrolige su ranije suspendovali sve ruske klubove.

„FIBA ostaje zabrinuta zbog nedavnjih dešavanja u Ukrajini i ističe svoje najdublje saosećanje sa žrtvama. U skladu sa odlukom međunarodnog olimpijskog komiteta i njihovi zaključcima FIBA objavljuje da od danas ruski timovi i zvaničnici neće učestvovati u FIBA takmičenjima do daljneg. FIBA će obaveštavati javnost o svojim odlukama donetim na sastanku 25. marta u narednim danima. FIBA osuđuje nasilje i nada se da će mir prevladati“, navodi se u saopštenju.

CSKA Moskva, Zenit Sankt Peterburg i UNIKS Kazanj bili su rangirani u Top 8, tako da bi potencijalno isključenje ovih timova otvorilo vrata za druge ekipe. Sada je objavljena tabela bez njih.

Administrativni Bord Međunarodne odbojkaške federacije suspendovao je Rusiju i Belorusiju iz svih takmičenja do daljeg.

Kako se navodi u saopštenju, suspendovane su nacionalne selekcije, klubovi, zvaničnici, kao i igrači u odbojci na pesku i odbojci na snegu i zabranjeno im je učešće u svim kontinentalnim i interkontinetalnim takmičenjima.

FIVB je prethodno, zbog sukoba Rusije i Ukrajine, odlučio da se turniri dve grupe Lige nacija 2022. neće igrati u Rusiji, a potom je Rusiji oduzeta organizacija SP 2022. u konkurenciji odbojkaša.

Suspenzije nisu zaobišle ni tenis, ali na sreću vrhunski teniseri i teniserke poput Danila Medvedeva i Andreja Rubljova mogu da nastave da se takmiče. Barem za sada, bila je ograda ITF u zajedničkom saopštenju sa ATP, WTA i četiri grend slem turnira.

To u praksi znači da Rusi, ako ovakvo stanje ostane na snazi duže vremena, neće moći da brane trofeje Dejvis kupa i Bili Džin King kupa.

Ova dva takmičenja se nalaze u nadležnosti ITF-a, kao i turniri nižih kategorija.

Za one profesionalne su zadužene dve asocijacije teniskih profesionalaca, u ženskoj i muškoj konkurenciji, WTA i ATP.

„Međunarodna teniska federacija osuđuje rusku invaziju u Ukrajini i pridruživanje Belorusije. Osim što ukidamo sve ITF turnire u tim zemljama, Odbor ITF-a je danas odlučio da odmah suspenduje Teniski savez Rusije i Teniski savez Belorusije iz članstva i učešća u svim međunarodnim takmičenjima do daljeg“, navodi ITF u saopštenju.

U njemu se dodaje i da ova organizacija ostaje u bliskim kontaktima sa Teniskim savezom Ukrajine i održava solidarnost sa narodom te zemlje.

BONUS VIDEO Pogledajte bizarni autogol koji je poslao Hrvatsku na Mundijal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar