Kris Hoj, biciklista Foto: Alex Whitehead/SWpix.com / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vesti o Krisu Hoju, legendarnom škotskom biciklisti, izazvale su tugu širom sveta.

Šestostruki olimpijski šampion otkrio je da mu je ostalo između dve i četiri godine života zbog uznapredovalog raka prostate. U intervjuu za „Sandej Tajms“, Hoj je podelio da se bolest proširila na kosti i da nema leka.

Hoj je već godinu dana znao za težinu svog zdravstvenog stanja, ali je tek sada otkrio javnosti kroz šta prolazi. Pored prostorne metastaze, tumori su mu otkriveni u ramenu, karlici, kuku, kičmi i rebrima.

PROČITAJTE JOŠ

Osvajajući šest zlatnih medalja na Olimpijskim igrama između 2004. i 2012. godine, Hoj je postao drugi najtrofejniji Britanac, odmah iza Džejsona Kenija, koji ima sedam zlata. Nakon povlačenja 2013. godine, nastavio je da doprinosi sportu kao stručni konsultant za BBC.

U svom emotivnom obraćanju, Hoj je rekao:

„Svi smo rođeni i svi ćemo umreti, to je deo procesa. Treba da budemo zahvalni na lekovima koji nam omogućavaju da produžimo vreme koje imamo.“

Uz ovu ličnu tragediju, Hoj je podelio da i njegova supruga, Sara, boluje od neizlečive bolesti, što dodatno otežava situaciju. On je priznao da mu je posebno teško palo snimanje audio verzije svojih memoara, znajući da će njegova deca slušati taj zapis kada njega više ne bude.

Ove tužne vesti duboko su pogodile sportsku zajednicu i njegove navijače, a svet se sada oprašta od čoveka koji je inspirisao generacije i ostavio neizbrisiv trag u biciklizmu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar