Još samo dva dana ostala su do Olimpijskih igara (26. jul - 11. avgust) i sada već na svakom koraku u Parizu može da se oseti duh najvećeg sportskog takmičenja na svetu.

Foto: Nova.rs

Nova.rs je na nešto više od 48 sati pre svečane ceremone otvaranja, zakazane za 19.30 u petak, obišla prestonicu Francuske. I sve je mnogo čudno.

Pariz je bukvalno izvrnut naopačke, gotovo kao da nije isti grad kojim inače možete da šetate i da se divite njegovim brojnim unikatnim lepotama.

Sve glavne gradske tačke su posebno ograđene, gotovo sve i potpuno blokirane za posetioce da bliže priđu, jedva da možete da doživite sav sjaja Grada svetlosti.

OI NA NOVA.RS

I ne čudi, iako možda za turiste sada nije idealno vreme za posete, ali opet dok su Olimpijske igre biće sigurno posebna atmosfera koju nikad posle neće moći da dožive.

Bilo kako bilo, imalo je šta da se vidi i dva dana uoči početka Olimpijskih igara. Nova.rs je prošetala obalom reke Sene, probali smo da priđemo i čuvenom Luvru – nismo baš mogli, probali smo do Ajfelovog tornja – tu smo već imali nešto više sreće.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Duž Sene su apsolutno svuda policajci, i na svakom prilazu vrši se provera identiteta putem akreditacija i ličnog dokumenta. To inače nije standardna procedura samog takmičenja, već je na lokalnom nivou bezbednost podignuta do najviših granica. Bez akreditacija ili potvrda da neko živi na ograđenom potezu, odnosno posebnih dozvola izdatih od strane vlasti teško može da se prođe.

Pretresli su nam i ranac onda smo mogli da siđemo do reke, što se kaže. I tamo smo imali šta da vidimo… Rečna policija detaljno je češljala svaki deo, a deluje da je izvlačena i prljavština, ili bar ono što je od nje ostalo, kako bi voda bila što je moguće čistija, jer su i takmičenja na Seni planirana. U Parizu se nadaju da će ih zaobići kiša i loše vreme, jer u tom slučaju kvalitet vode nije adekvatan za kupanje koje je planirano u okviru takmičenja.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Naravno, i svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu je na simbolu i ponosu grada, pa su zato i brojni mostovi zatvoreni, a na njima već se vide montirane tribine, kako za gledaoce, tako i za predstavnike medija. Zvanično, biće 160.000 mesta za posetioce koji će uživo moći da gledaju otvaranje, što je jednako broju gledalaca na dva stadiona, dok je 4.500 ljudi bilo uključeno u logistiku i organizaciju spetakla koji nas u petak čeka na Seni.

I zaista je grad zbog silnih ograničenja, blokada, kontrola, ograda, provera i sličnog prilično promenio izgled. Uverili smo se u to i kada smo probali da priđemo Luvru, policajci su nam ljubazno rekli da to nije moguće, ali da već sutra može. Bez dodatnog objašnjenja, tako je, kako je.

Zabranjen prilaz Luvru Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Bar su ljubazni i po koji zna engleski – dovoljno – da ne moramo rukama i nogama da se sporazumevamo.

Put nas je dalje odveo do Ajfelovog tornja, kojem tek ne možete da priđete kao inače. Ograde su oko celog simbola Pariza u širokom krugu, a na ulazu – morate onlajn da popunite besplatnu ulaznicu.

Dakle, ništa ne košta, ali je neophodno da ostavite sve lične podatke, da se zna ko, kad i gde ide. Ulaz je dozvoljen na svakih pola sata, ali kada smo se izborili sa QR kodom i svim čarima onlajn popunjavanja, nisu ni pogledali šta smo uradili, samo su mahnuli rukom da uđemo u park koji okružuje čuvenu znamenitost čiji će delovi biti utkani i u olimpijske medalje.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs

Dodatnu čar tornju daju upravo olimpijski krugovi i zaista sada izgleda još impozantnije. Prišli smo koliko je moguće, kako bi najviše što možemo predstavili izgled Pariza u danima do početka.

Još dvaput spavamo i onda Igre mogu da počnu.

Foto: Nebojša Todorović/Nova.rs
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели nova.rs sport (@nova.rs_sport)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar