Matija Benoto
Matija Benoto; Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Direktor Ferarija Matija Binoto rekao je da njegova ekipa mora da se popravi i promeni ako ponovo želi da osvaja titule u Formuli 1 i da bi bilo bolno ako bi sezonu završila iza Mercedesa.

Tokom trkačkog vikenda u Monci predsednik Ferarija Džon Elkan dao je jedan od retkih intervjua u kome je rekao da ima poverenja u Binota, ali je i naglasio da je nezadovoljan sezonom u kojoj je ekipa iza Red Bula, preneo je Skaj.

PROČITAJTE JOŠ

Binoto je rekao da je potpuno svestan zadatka koji je pred ekipom.

„Ako gledamo ovu sezonu, znamo da moramo da napravimo potrebne korake da bismo bili u poziciji da osvojimo titulu. Ferari je napravio ogroman napredak od prošle sezone, morate se osvrnuti mnogo godina unazad da biste videli tako veliki razvoj. Ukupno gledano, ekipa je obavila fantastičan posao u razvoju bolida, ali ima situacija u kojima moramo da napredujemo“, naveo je Binoto.

„Pouzdanost – pošto nas je ona koštala nekoliko pobeda, ako želite da osvojite šampionat potrebna vam je pouzdanost. Vođenje trka – strategija i zaustavljanja u boksu su oblasti u kojima je potrebno da se poboljšamo. Tokom trkačkog vikenda se prave greške. Mislim da je nemoguće biti savršen, ekipa mora da donese odluku, ali moramo da budemo najbolji“, dodao je on.

Vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sainc su trenutno drugi odnosno peti u šampionatu. Vozač Red Bula Maks Verstapen mogao bi da osvoji titulu u narednoj trci u Singapuru, ako se poklope drugi rezultati.

Jedna od kritika na račun Binota i Ferarija ove sezone je njihova nespremnost da se promene, uprkos brojnim operativnim greškama koje su onemogućile vozačima da se bore za titulu sa Verstapenom.

„Ne moramo da promenimo ljude, ali sigurno je da moramo da promenimo neke stvari. Način komunikacije, način na koji dolazimo do procesa odlučivanja, potrebne su promene“, naveo je direktor Ferarija.

Ferari je drugi u šampionatu konstruktora sa 139 bodova zaostatka za vodećim Red Bulom i sa 35 bodova više od trećeplasiranog Mercedesa, koji je popravio rezultate u drugom delu sezone.

Upitan kako bi bilo završiti sezonu iza Mercedesa, Binoto je odgovorio: „Bolno“.

„Zbog rezultata i načina kojim smo počeli sezonu, pošto mislim da bi to pokazalo da nismo bili dovoljno dobri u unapredjivanju bolida tokom sezone. I bilo je previše grešaka. Ali ispred njih smo i nameravamo da ostanemo ispred“, naveo je Binoto.

BONUS VIDEO Sudar Hamiltona i Ferstapena

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar