boks
Nenad Borovčanin (drugi zdesna); Foto: Bokserski savez Srbije

Beograd će biti domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021. godine, odlučio je Izvršni odbor Svetske bokserske asocijacije (AIBA).

Odluka da se srpskoj prestonici prepusti organizacija planetarne smotre prvi put od 1978. godine doneta je jednoglasno na sednici AIBA u Budimpešti.

Osim Srbije, u konkurenciji za domaćinstvo prestižnog takmičenja bile su Indija i Panama, a Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije, nije skrivao zadovoljstvo zbog ukazanog poverenja.

„Svetsko prvenstvo u Beogradu predstavljaće istorijski događaj za Srbiju i srpski boks. Biće to velika promocija srpskog boksa i celokupnog sporta, ali i ogromna promocija naše države, što je ujedno potvrda da je naša zemlja zaista cenjena u celom svetu. Zahvaljujući podršci predsednika Aleksandra Vučića našoj kandidaturi i radu ljudi iz Bokserskog saveza, nije bilo velikih problema da nam Izvršni odbor AIBA jednoglasno dodeli organizaciju ovako velikog takmičenja. Veliku zahvalnost dugujem i Umaru Kremlevu, generalnom sekretaru Bokserske federacije Rusije, koji nam je dao vetar u leđa“, rekao je Borovčanin po završetku sednice.

Bokseri će se za svetske krune takmičiti u osam kategorija, a nadmetanje pred domaćom publikom će predstavljati dodatni motiv za predstavnike Srbije.

„Ovo je veliki podstrek za naše boksere da se plasiraju u nekoliko finala. Podsećam da je nekadašnja Jugoslavija na Svetskom prvenstvu u Beogradu 1978. osvojila čak sedam medalja. Jugoslavija je te daleke 1978. bila velesila u olimpijskom boksu. Nadamo se da će uspeh biti bar delimično ispunjen, jer bivše republike nekadašnjeg Sovjetskog saveza imaju vrhunske boksere i pored njih je put do medalje bar duplo teži“, naglasio je prvi čovek srpskog boksa.

Iz Bokserskog saveza Srbije ističu da benefit ukazanog poverenja nije samo sportski, te da se očekuje da tokom takmičenja gosti srpske prestonice budu brojne poznate ličnosti iz sveta sporta, ali i džet seta. Takođe, Svetska prvenstva uvek promovišu nekadašnji poznati bokseri ili ljubitelji plemenite veštine, pa se u Beogradu očekuje dolazak legende poput Ivandera Holifilda ili Roja Džonsa Juniora.