Foto: EPA-EFE/Fernando Alvarado

Crvena zvezda i Dejan Radonjić - ima neka posebna veza, koja nije tajna, jer daje rezulate za istorijske uspehe. Za nepunih mesec dana od povratka, 24. decembra 2020, potpuno je promenio izgled već postojeće ekipe.

Samo jednom su prethodno košarkaši Zvezde, sa Dušanom Alimpijevićem na klupi, dobili Real usred Madrida, u decembru 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Istorijsku pobedu u gostima, prvu nad „kraljevićima“ u ovom formatu Evrolige, rezultatom 87:83 doneo je Pero Antić trojkom u poslednjim sekundama. I nešto više od tri godine čekali su crveno-beli na novo slavlje u Madridu.

Vratio se Dejan Radonjić na klupu, vratili su se i osmesi na lica zvezdaša…

Tražio je Real da pobedi službenim rezultatom(!?) posle odlaganja, na sve načine pokušavao da dođe do trijumfa, pa čak i uz pomoć sudija, ali im ništa nije pomoglo u odloženom okršaju zbog problema sa zaleđenom pistom u španskoj prestonici.

Zvezda je gotovo sve vreme, prilično neočekivano, kontrolisala rezultat na terenu favorizovanog rivala, dok su sudije za to vreme pokušavale da poguraju četu Pabla Lasa da izbegne neuspeh. Prevideli su arbitri i to što je Rudi Fernandez celim stopalom zakoračio iza aut linije, donosili brojne diskutabilne odluke, mahom na štetu crveno-belih koji su ovaj put bili jači i od delioca pravde i od protivnika.

Jer, Dejan Radonjić vratio je nešto što je krasilo igrače dok je pisao istorijske uspehe sa srpskim evroligašem. Energiju, srčanost, borbenost do samog kraja i pre svega prepoznatljivu odbranu.

Sve to zajedno donelo je podvig njemu i izabranicima usred Madrida. I ne samo to, već ponovno maštanje o plasmanu u Top 8. Zvezda ima očigledan kvalitet, ali nije imala adekvatne rezultate – sa Sašom Obradovićem definitivno nije išlo. Razloga je više, jednostavno, nisu se kockice složile kako treba i bilo je previše škripanja i iskakanja iz sistema.

Toga kod Radonjića nema i teško da može da bude. Crnogorski stručnjak i Zvezda znaju kako jedni s drugim, igrači znaju i svoje uloge, i šta se od njih očekuje, i što im je najvažnije – kako do cilja.

A, put do njega protkan je velikim doprinosom domaćih igrača, što je posebno nedostajalo kod prethodnika. Radonjić je „oživeo“ Ognjena Dobrića, kome je pripalo i zvanje MVP utakmice u Madridu.

Sa 13 poena, 4 skoka i 3 asistencije za indeks korisnosti 21 izdvojio se u sjajnoj timskoj partiji.

Ali, nije samo Dobrić dobio ulogu nosioca, koja je trebalo i dosta ranije da mu pripadne. I Dejan Davidovac je jedan od njih, postepeno se vraća i Ognjen Kuzmić, dok Aleksa Radanov konačno na velikoj sceni pokazuje svu raskoš svog talenta.

Minute na evroligaškim parketima beleži i mladi plejmejker Aleksa Uskoković, pa je jasno koliko je Radonjić, pored rezultata, na sebi svojstven način uspeo da aktivira domaće igrače u crveno-belom.

„Za nas je bilo najvažnije da odigramo bolje nego prošlu utakmicu i nastavimo i u drugom poluvremenu jako, posebno na početku. Kontrolisali smo situaciju, napravili neke greške, imali su dva ofanzivna skoka i bilo je tesno na kraju, ali što se tiče samopouzdanja, ovo je vrlo važna pobeda“, objasnio je Radonjić u svom stilu.

Bez padanja u euforiju, staloženo, analizirajući i ono što nije valjalo u velikoj pobedi. U ABA ligi je posle debakla od Igokee (85:65) dobijen Zadar, dok su u Evroligi ostvarene dve pobede uz isto toliko poraza – pored Reala savladan je i PAO (74:71), a bolji su bili Fenerbahče i Valensija.

Zvezda u ABA, suštinski, gura prema planu, sa učinkom 10-2 je u plej-of zoni, s očekivanjima da se bori za šampionski prsten, dok u Evroligi zauzima 14. mesto sa sedam pobeda i 13 poraza. Do kraja ligaškog dela ima još mnogo, čak 14 kola, a četiri koraka su iza Valensije, Žalgirisa i Efesa (svi po 11-9) koji su raspoređeni od sedme do devete pozicije.

Daleko od toga da je Top 8 na dohvat ruke, ali… Protiv Reala su crveno-beli pokazali da su kadri svima da pomrse račune kada je dirigentska palica u rukama Dejana Radonjića, pa zvezdaši opet maštaju o nokaut fazu Evrolige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar