Foto: EPA-EFE/Fernando Alvarado

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Real iz Madrida u meću 19. kola Evrolige rezultatom 79:77.

PROČITAJTE JOŠ...

Kakav meč Crvene zvezde! Otišli su izabranici Dejana Radonjića u Madrid nakon poraza u Valensiji, bez Džordana Lojda, Lendrija Noka i Marka Simonovića, ali ih to nije sprečilo da od bukvalno prve sekunde nametnu svoj ritam.

Nakon što je Laprovitola pogodio trojku za 3:2 crveno-beli su stigli do 8:3 nošeni Kuzmićem, Volenom i Radanovim, a da su došli da se nadigravaju pokazao je Volden svojom drugom trojkom za 16:9.

Real je uspeo da se vrati, stigne do izjednačenaj preko Garube, no poenima Koloma sa penala crveno-beli su otišli na odmor sa 23:21.

Kada su Tompkins i Tajus doneli preokret (29:25), činilo se da će Madriđani preuzeti konce igre, ali je Volden pogodio za dva, potom još jednu trojku i odveo crveno-bele na 36:32, da bi Rit i Dobrić Zvezdi doneli +5 na poluvremenu, 45:40.

Zvezda je u trećoj deonici čuvala tu prednost, povećala i na 57:51, ali su Madriđani konstantno odgovarali i uspevali da priđu na posed razlike (60:58), ali je Zvezda na pauzu pred poslednjih 10 minuta otišla sa osam poena prednosti nakon što je Dobrić prvo pogodio trojku, a zatim i fauliran u poslednjem napadu zbog čega je Laso dobio tehničku grešku a Kolom i Dobrić pogodili sva slobodna bacanja za 66:58.

Nastavila je prednost Zvezde da raste,  imali su igrači Dejana Radonjića i 12 poena viška (72:60), ali su zahvaljujući nekim lošim odlukama u napadu, a potom i izuzetno teškim šutevima koje su pogađali igrači Reala uprkos odličnoj odbrani Zvezde. stečeno vođstvo izgubili, a nakon faula Branka Lazića nad Fernandezom na 1:19 pre kraja pri vođstvu Zvezde od pet poena dobili dva slobodna bacanja i loptu sa strane. Tompkins je pogodio oba penala, ali je šut Kerola bio neprecizan, pa je Zvezda uspela da se odbrani, potom preko Voldena stigne do 78:73.

Real je ponovo prišao nakon bacanja Kerola, sa druge strane Kino Kolom je izgubio loptu, potom je na liniju za penale stao i Laprovitola, primakao na jedan poen domaće. Na pet sekundi pre kraja Kolom je pogodio samo jedno bacanje, a za preostalih pet sekundi igrači Reala nisu, uprkos tajm-autu, uspeli da dođu do poena, pa su crveno-beli stigli do svoje sedme pobede uz 13 poraza, dok Real ima skor od 13 pobeda i sedam poraza.

Zvezdu je do pobede predvodio Volden sa 18 poena, Dobrić, koji je inače proglašen za igrača meča, je imao 13, dok je O’Brajant dodao osam. Kod Reala Fernandes je imao 11, dok su Tompkins, Dek, Tejlor i Laprovitola imali po 10.

Evroliga, 19. kolo

Real Madrid – Crvena zvezda 77:79 (21:23. 19:22, 18:21, 19:13)

Dvorana: ViZink centar (Madrid)

Sudije: Hristos Hristodulu, Gitis Viljus, Hju Tepenijer

Real Madrid: Fernandes 11, Tompkins 10, Dek 10, Tejlor 10, Laprovitola 10, Tavares 9, Kerol 7, Tajus 4, Garuba 2, Kozer 2, Abalde 2, Alosen 0

Crvena zvezda: Volden 18, Dobrić 13, Rit 10, Kolom 8, O’Brajant 8, Lazić 7, Radanov 6, Kuzmić 4, Jagodić-Kuridža 3, Davidovac 2

Foto: Sofascore/Printscreen

40′ Problem je rešen

Kerol maši! Pobeda Zvezde!

40′ Real ima šansu za pobedu

Kolom je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, Madriđani dobili loptu na 5.6 sekundi pre kraja, a odluku o pobedniku odložila je zabuna za zapisničkim stolom.

40′ Kakva greška Koloma, Volden „spasao“ stvar

Poklonio je loptu Madriđanima, ali je Volden uspeo da spreči poene, napravi petu ličnu grešku, pošalje Laprovitolu na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba, a Zvezda dobila loptu na 6.3 pre kraja meča.

40′ Težak faul Lazića nad Fernandezom

Uhvatili su igrači Reala tri uzastopna svoja promašaja, da bi nakon poslednjeg u nizu Tavares poslao loptu nazad u polje igre, Lazić pokušao da se skloni, ali nije uspeo, zakačio je Fernandeza koji je pao na leđa sa visine, a sudije dosudile nameran faul. Tompkins je pogodio oba slobodna bacanja, a Madriđani na 76:73 dobili loptu. Nije bio precizan Džejsi Kerol, a Kori Volden fauliran upravo od strane Kerola, i sa linije za slobodna bacanja vratio prednost na pet poena, 78:73. Još 44 sekunde do kraja.

38′ Madriđani se još „koprcaju“ 

Ne uspeva Zvezda da „slomi“ rivala, na 1:50 pre kraja imaju sedam poena viška, a promašaj Kerola Tejlor je prosledio u koš, 76:71.

37′ Lazić pogađa, pa Tavares „prodaje“ loptu!

Na veoma lep način kapiten Zvezde je rešio napad, a potom Tavares izgubio loptu, pa na manje od tri minuta pre kraja na semaforu stoji 76:69!

36′ Odlična odbrana Zvezde

Muče se igrači Reala da dođu do poena, stižu crveno-beli sve da pokriju, ali od šuta Kerola preko ruke nije bilo odbrane. Vratio je Zvezdu na +8 Rit dvojkom, ali je i Rudi bio precizan za tri, pa su Madriđani prišli na pet poena minusa.

36′ Davidovac pogađa, Fernandez ne

Zvezda ima +9 četiri minuta pre kraja!

35′ Faul u napadu Davidovca

Zaleteo se Davidovac, udario Fernandeza, a u narednom napadu Španac pogodio za dva i svojim osmim poenom primakao Madriđane na -7, 70:63.

34′ Trojka Tejlora

Real smanjuje na -9, 70:61 za Zvezdu.

34′ Lazić iz kontre za +12

Presekao je pas Tejlora Džefrija kapiten Zvezde, položio za 70:58, a Laso zatražio tajm-aut na 6:42 pre kraja meča.

33′ Nova greška Abaldea

Napravio je bek Reala novi kiks, ovog puta grešku u koracima, no i Davidovac je još jednom „prodao“ loptu Madriđanima.

33′ Čudan pas Abaldea

Jako i nikome – Zvezda u napadu.

32′ Drugi loš napad Zvezde

Iako je odbrana vrhunska, u napadu je počelo da „škripi“, pa je pas Koloma za Kuzmića završio u autu. Dobra stvar je to što ni Madriđani za dva minuta igre u završnih 10 minuta nisu uspeli da dođu do poena. Zvezda jeste nakon Fernandezovog faula nad Davidovcem, pa je razlika dvocifrena, 68:58.

31′ Dobra odbrana Fernandeza

Spetljao se Davidovac pa mu je Fernandez maltene oteo loptu iz ruke, čime je u nepovrat otišla prva prilika da Zvezda ode na dvocifrenu razliku.

Crveno-beli imaju osam poena viška pred poslednjih 10 minuta. 

Ima li snage Zvezda za čudo u Madridu?

30′ Kuzmićeva blokada

Konačno crveno-beli dobijaju od Kuzmića ono što je potrebno! Sjajna blokada koju je Dobrić krunisao trojkom u narednom napadu, da bi nakon novog promašaja Madriđana Dobrić fauliran na 0.1 pre kraja četvrtine. Kako je i trener Reala Pablo Laso dobio tehničku, usledila su tri slobodna bacanja koja su Kolom i Dobrić pretvorili u +8, 66:58.

29′ Deseti poen Deka

Prvi dvocifreni igrač Reala stigao je do tog učinka sa linije za slobodna bacanja nakon faula Davidovca, 60:58.

28′ Dek vraća trojku

Neprecizan je bio sa druge strane Jagodić Kuridža pri šutu za tri, nisu poentirali ni Madriđani, a sa druge strane O’Brajant izgradio poziciju i pogodio za dva iz reketa. Uzvratio je Tavares horogom, 59:56.

27′ Jagodić Kuridža za tri!

Osma trojka crveno-belih, Zvezda vodi 57:51.

26′ Tavares sprečio „poster“

Krenuo je Rit na zakucavanje, ali je Tavares uspeo da ga omete dovoljno da Zvezdin krilni centar promaši. Ipak, pogrešio je i momak sa Kape Verdea poslavši loptu u aut.

25′ Kakva rampa Voldena!

Pokušao je Tejlor za tri, ali je Volden fantastičnom rampom sprečio poene Madriđana. O’Brajant je potom izgubio loptu, Tavares fauliran i bio polovičan sa penala, 54:51.

24′ Rit i Radanov držve Zvezdu u vođstvu

Sjajna asistencija Radanova, lepa završnica Rita, sa druge strane Tejlor vezuje pet poena, Zvezda na 52:50.

23′ Rit za tri!

Zvezda na +7.

22′ Flouter Radanova

Dobio je „vruć krompir“ od Voldena, ali se „izvukao“ sjajnim flouterom, 47:43. Promašaj Tavaresa uhvatio je O’Brajant. Nije Zvezda poentirala, ali ni Real u narednom napadu nakon greške u koracima Tavaresa.

21′ Počinje treća četvrtina

Prvi napad ima ekipa Crvene zvezde. Nisu iskoristili crveno-beli tu akciju, tačnije Tavares je, nakon faula nad Ritom, izblokirao Radanova, a u napadu Madriđana Tompkins pogodio trojku, 43:45 za Zvezdu.

A navijači?

Real je u meč ušao kao veliki favorit pa je prednost Zvezde iznenađenje, a navijači crveno-belih su zadovoljni.

Šta kaže statistika?

Zvezda u prve dve četvrtine ima pogođenih 10 od 19 šuteva za dva, 6/12 za tri, uz 16 skokova, dve ukradene lopte, ali i četiri asistencije.

Sa druge strane, Real ima 8/19 za dva, 5/9 za tri, 13 skokova, čak 10 asistencija, dve ukradene lopte i pet izgubljenih.

Najlepši potezi prvih 20 minuta – „alej-up“ Tavaresa i Dobrićeva „rampa“

Prvo poluvreme okončano je rezultatom 45:40 u korist crveno-belih.

20′ Rit za tri!

Pokušao je Dobrić da „slomi“ Kerola, nije uspeo, pa je dodao loptu Ritu, a krilni centar Zvezde u nedostatku drugih mogućnosti pogodio trojku za +5.

19′ Loši napadi Zvezde

Zakomplikovao je Volden bez razloga, izgubio loptu, ali je Dobrić ispravio grešku svog pleja, došao do lopte i tom prilikom uspeo da izvuče Kerolov faul. Kako je Kerol i gurnuo Dobrića sa leđa, dosuđen je nameran faul, pa je Zvezdino krilo stalo na liniju za slobodna bacanja. Pogodio je oba, a Zvezda dobila i loptu sa strane.

17′ Radanov pogađa, Zvezda na +3

Nakon trojke Rudija Fernandeza, Radanov je vratio vođstvo svom timu od tri poena. Potom je Džejsi Kerol pokušao za tri, Tajus uhvatio loptu ali dobio blokadu od Kuzmića, a potom je i Dobrić blokadom sprečio poene Rudija. Zvzeda nije uspela da poentira u narednom napadu, što je Rudi kaznio trojkom i poravnao na 38:38, a Dobrić dvojkom vratio prednost crveno-belima, 40:38.

16′ Volden za tri! 

Uz faul! 36:32 vode crveno-beli.

I kapiten večeras slavi

Branku Laziću ovo je 600. nastup u Zvezdinom dresu u karijeri.

16′ Volden za dva, Zvezda vodi!

Prvo je uhvatio Volden promašaj Abaldea za tri, a potom sa druge strane pogodio za dva, 32:31 za Zvezdu.

15′ Ponovo Rit!

Nova odlična blokada Rita, a O’Brajant nakon trojke i sa linije za slobodna bacanja positže poene, 31:30 za Real.

13′ Tajus kažnjava promašaj Koloma

Zvezdin plej je imao zicer ali je promašio polaganje, sa druge strane Tajus je pogodio za prednost Madriđana, a Radonjić nakon promašaja Rita pri šutu za tri vratio Voldena u igru. Volden je u prvoj četvrtini postigao deset poena.

12′ Sjajni Davidovac u odbrani, greška O’Brajanta

Presekao je momak iz Zrenjanina pas i doneo Zvezdi napad, ali je O’Brajant u duelu sa Tompkinsom ispao naivan, napravio grešku u koracima i vratio loptu domaćinu.

11′ Kolom poenima otvara drugo poluvreme

Ostavili su dovoljno prostora Madriđani, a Kolom se prošetao do koša. Abalde je poentirao u završnici Realovog napada, 25:23 za Zvezdu.

Jubilej Kuzmića

Centar crveno-belih postigao 1000. poen u Zvezdinom dresu.

10′ Faul nad Kolomom

Abalde je nepropisno zaustavio Zvezdinog beka, a Španac u crveno-belom dresu pogodio oba bacanja, 23:21. Nije poentirao Real, sa druge strane dobru odbranu odigrali su Madriđani nad O’Brajantom, pa je prva deonica okončana rezultatom 23:21 za Zvezdu.

9′ Kozer izjednačio, Kolom vratio vođstvo

Zvezda ima 21:19. Madriđani su iskoristili blagi pad koncentracije crveno-belih, ali to Zvezda nadoknađuje velikom energijom, pa u završnici prve četvrtine ima nerešen rezultat, 21:21.

8′ Lazić za tri!

Duga trojka kapitena Zvezde, 19:14. Vraća Dek trojku, Real ponovo na -2.

8′ Faul Deka, Real u bonusu

Fauliran je Dejan Davidovac, Zvezda ima loptu sa strane.

7′ Real se primakao

Promašaj Kina Koloma i trojka Usmana Garube naterali su Dejana Radonjića da zatraži tajm-aut pri rezultatu 16:14 za Zvezdu.

6′ Nova trojka Voldena!

Raspucan je Volden od početka meča, postigao je još jednu trojku, pa Zvezda ima +7.

5′ Volden za tri

Dobro igra Zvezda od početka, raspoložen je i Volden pored Radanova, a novom trojkom crveno-bele odveo na 11:5. Smanjio je Tavares sa linije za slobodna bacanja.

3′ Radanov! 

Veoma lep potez mladog krila crveno-belih, sjajnim prodorom došao je do polaganja, da bi dobili novu šansu da povećaju vođstvo nakon greške Garube, ali je Radanov pogrešio i loptu poslao u aut. Neprecizan je bio Dek, a Volden pogodio uz faul. 8:3 za crveno-bele i dodatno bacanje za beka iz SAD.

2′ Rampa Rita

Izblokirao je košarkaš Zvezde Tavaresa, a Kuzmić nakon skoka u napadu postigao svoje prve poene na meču, 4:3 za Zvezdu. Kozer je potom napravio faul u napadu.

1′ Volden uz zvuk sirene

Kozer je promašio trojku, Kuzmić uhvatio loptu a Laprovitola faulirao Voldena. Amerikanac u Zvezdinom dresu je prvo promašio čitav koš, ali je nakon skoka u napadu doneo vođstvo ekipi Dejana Radonjića. Laprovitola pogađa trojku, 3:2.

Dobrodošli na prenos meča 19. kola Evrolige između Real Madrida i Crvene zvezde na portalu Nova.rs!

Startna petorka Crvene zvezde: Volden, Radanov, Dobrić, Rit, Kuzmić

Startna petorka Real Madrida: Kozer, Laprovitola, Dek, Garuba, Tavares

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare