Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Čović otvoreno o dugovanjima i brojkama

KK Crvena zvezda nedavno je kažnjena od Evrolige zbog nesređenih finansija, a sada je o tome govorio predsednik crveno-belih Nebojša Čović.

On je istakao da je dugovanja bilo, ali da su neka već sređena.

Najpre su u pitanju bila dugovanja prema Nejtu Voltersu i Ostinu Holinsu, koji su prošle sezone bili članovi Zvezda, a potom prešli u Panatinaikos, odnosno Makabi iz Tel Aviva.

PROČITAJTE JOŠ:

Čović je spomenuo i da je bilo dugovanja i prema još nekih igračima (ostalo je nepoznato kojim), ali i prema treneru Dejanu Radonjiću i to u više navrata.

„Mi smo dali prvu izjavu Evroliogi, to su kvartalne izjave o isplati plata, da li imate neke obaveze, to uključuje i poreze i sve takse. Mi smo u julu rekli da ne dugujemo ništa i da ćemo do kraja jula izvršiti sve, takva smo obećanja imali, suvišno je da me pitate od koga. Volters se pojavio 15.9. preko ELPE za našu obavezu od 114.900 evra. Govorim to bez ikakvog problema. Holins se pojavio 22.9. za našu obavezu od 138.805 evra. Mi smo 17.10. potpuno isplatili Voltersa i Holinsa, ostali smo dužni pojedinim igračima i Dejanu Radonjiću, sa izjavama da ćemo platiti to do kraja godine, sa njim nismo imali sporazum, ostalo je da se isplati za plate i bonuse 245.000. Mi to sad isplaćujemo, danas je isplaćena rata od 25.000 evra po sporazumu, nemamo problem da pričamo javno o tome. Sve vreme se vodila kampanja protiv nas, to su proverene informacije, to je radio Zoran Savić, zvao je Nahbara u ELPU, zvao je menadžment Evrolige… Da li će oni to priznati ne znam, ako ne priznju lažu. Za Malog Topića je zvao odmah, kako je bio skinut na utakmici Zvezda – Valensija, dete nije ušlo ni minut, onda je zvao ABA ligu, Miliju Vojinovića, pa se čak i Dragan Bokan interesovao za sve to. Čemu ta kampanja protiv Zvezde, šta to radimo osim što smo prvi unazad godinama, što imamo sistem. Pa 99 odsto klubova duguje pare. nije li tačno da su Barselona i Real prijavili da imaju gubitak pre 240 miliona? Mi u ovom trenutku ne dugujemo ništa, mislim da smo jedini klub u Evropi. Što se tiče ovih deklaracija, verovatno je i Partizan, pošto i oni nas tužakaju. Znate kada je bilo tužakanje u Srbiji? Nemojte da se čudite kada mu skandiraju navijači „vrati konju glavu“. Oni su po 22.02.2022. dugovali preko četiri miliona evra. Mi smo objavili kompletan zapisnik budžetske inspekcije. Nisam video druge klubove da to rade. Da bi 5. januara konsolidovani upit stanja za porez tog Partizana otišao na preko šest miliona evra. Preko milion evra je bilo povećanje duga od februara 2022. do januara 2023. godine. Kako to da ovo ne brine Evroligu kad je finansijski fer-plej u pitanju“.

PROČITAJTE JOŠ:

Neizbežna je bila i poruka za Maršala Glikmana, direktora Evrolige, zbog kazne oko registracije Fakunda Kampaca.

„Da Zoran Savić zove Valensiju, Baskoniju, da zove Nahbara zbog saopštenja oko Kampaca. Da predlažu Valensiji da se ulaže žalba da nam uzimaju bodove. Nama niko nije odgovorio na žalbu protiv Barselone. Da li je bila linija videli su sami. Mi poštujemo standarde Evrolige, funkcionišemo na taj način, nemamo nijedan podatak da prikrijemo. Ranije smo imali problem sa MCC (Nezavisna Komisija za kontrolu upravljanja) i Evroligom, to nije bila tajna, imali smo problem sa izmirenjem obaveza prema Dejanu Radonjiću 2017. godine, nekako se preklopilo. Kao što i Glikman kaže da su menadžeri krivi za Kampaca, što su ga doveli „tamo“ i on kao Glikman nije „onaj“. Mi nismo tamo, mi smo Crvena zvezda, imamo svoju istoriju, dolazimo sa prostora gde je košarka napravila velike doprinose. Mi smo to objavljivali, košarke nema ako nemate pomoć od države, ona nije komercijalni sport. Koliko znam, te pare koje su dali Zvezdi i Partizanu, su mnogo manje, nekoliko puta od samo jednog fudbalskog stadiona“.

Prema poslednjim informacijama, Zvezda do kraja februara neće moći da računa na Kampaca u Evroligi, a sve ono što je Čović imao da kaže pročitajte na ovom linku.

BONUS VIDEO Luda trojka Vildoze raspalila Pionir i oduševila Kampaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare