Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Poslušajte šta ima da kaže predsednik Zvezde

Nebojša Čović sazvao je vanrednu konferenciju za medije na kojoj priča o zabrani Evrolige Crvenoj zvezdi da registruje Fakunda Kampaca.

„Hteo sam da se obratim da se prestane sa ovom harangom na račun Crvene zvezde, ispada da je za sve loše u Evroligi kriva Zvezda. Mi smo jedini koji su objavili svoje budžete. Davani su tabelarno dva puta okviri i rangovi igrača, stručnog štaba, to niko nije uradio. Ta priča naše tabele, onakve ili onakve, pa dajte vi te tabele, samo neka ih daju. Neverovatno je da ti napadi idu samo prema Zvezdi. Ako neko hoće da nas pobedi, neka nas pobedi na terenu“, započeo je Čović.

Ušao je i u detalje.

„Mi smo dali prvu izjavu Evroligi, to su kvartalne izjave o isplati plata, da li imate neke obaveze, to uključuje i poreze i sve takse. Mi smo u julu rekli da ne dugujemo ništa i da ćemo do kraja jula izvršiti sve, takva smo obećanja imali, suvišno je da me pitate od koga. Volters se pojavio 15.9. preko ELPE za našu obavezu od 114.900 evra. Govorim to bez ikakvog problema. Holins se pojavio 22.9. za našu obavezu od 138.805 evra. Mi smo 17.10. potpuno isplatili Voltersa i Holinsa, ostali smo dužni pojedinim igračima i Dejanu Radonjiću, sa izjavama da ćemo platiti to do kraja godine, sa njim nismo imali sporazum, ostalo je da se isplati za plate i bonuse 245.000. Mi to sad isplaćujemo, danas je isplaćena rata od 25.000 evra po sporazumu, nemamo problem da pričamo javno o tome. Sve vreme se vodila kampanja protiv nas, to su proverene informacije, to je radio Zoran Savić, zvao je Nahbara u ELPU, zvao je menadžment Evrolige… Da li će oni to priznati ne znam, ako ne priznju lažu. Za malog Topića je zvao odmah, kako je bio skinut na utakmici Zvezda – Valensija, dete nije ušlo ni minut, onda je zvao ABA ligu, Miliju Vojinovića, pa se čak i Dragan Bokan interesovao za sve to. Čemu ta kampanja protiv Zvezde, šta to radimo osim što smo prvi unazad godinama, što imamo sistem. Pa 99 odsto klubova duguje pare. Nije li tačno da su Barselona i Real prijavili da imaju gubitak preko 240 miliona? Mi u ovom trenutku ne dugujemo ništa, mislim da smo jedini klub u Evropi. Što se tiče ovih deklaracija, verovatno je i Partizan, pošto i oni nas tužakaju. Znate kada je bilo tužakanje u Srbiji? Nemojte da se čudite kada mu skandiraju navijači „vrati konju glavu“. Oni su po 22.02.2022. dugovali preko četiri miliona evra. Mi smo objavili kompletan zapisnik budžetske inspekcije. Nisam video druge klubove da to rade. Da bi 5. januara konsolidovani upit stanja za porez tog Partizana otišao na preko šest miliona evra. Preko milion evra je bilo povećanje duga od februara 2022. do januara 2023. godine. Kako to da ovo ne brine Evroligu kad je finansijski fer-plej u pitanju“.

PROČITAJTE JOŠ:

Tražio je od Evrolige da kazni i Partizan iz više razloga.

„Kako to da Evroliga nikad nije kaznila Partizan za “Vučiću, p…..” ili za onaj transparent gde talentovani limar kaže zamotali su transparent oko noge, ono „Vučiću pi**o, Kosovo si izd’o“? Je li to fer-plej? Šta radi Glikman? Zvezda mu se javila javno tražeći amnestiju i to nije ono što on priča u onom intervjuu, mi se kao klub obraćamo, hoćemo i direktan odgovor, a nismo ga dobili. Istina je da je CAS odbio naš zahtev, a nama je zabranjeno tri meseca. Šta je odluka, ima li prostora da krajem januara bude skinuta kazna za koju kaže da nema veze sa parama? Mi smo sve izmirili. Pravi se kampanja da je Zvezda loša da bi pokušali da daju licencu nekom drugom, iako pričaju da nisu platili 500.000 evra, a jesu i oni i Valensija, a to se vraća jer nam Evroliga svima sada daje. Danas je Evroliga uplatila 125.000 evra, to ide u tri ili četiri rate“.

Direktno je osudio Zorana Savića, direktora Partizana, koji je prema njegovim rečima vodio kampanju protiv Zvezde iz više razloga.

„Da Zoran Savić zove Valensiju, Baskoniju, da zove Nahbara zbog saopštenja oko Kampaca. Da predlažu Valensiji da se ulaže žalba da nam uzimaju bodove. Nama niko nije odgovorio na žalbu protiv Barselone. Da li je bila linija videli su sami. Mi poštujemo standarde Evrolige, funkcionišemo na taj način, nemamo nijedan podatak da prikrijemo. Ranije smo imali problem sa MCC i Evroligom, to nije bila tajna, imali smo problem sa izmirenjem obaveza prema Dejanu Radonjiću 2017. godine, nekako se preklopilo. Kao što i Glikman kaže da su menadžeri krivi za Kampaca, što su ga doveli „tamo“ i on kao Glikman nije „onaj“. Mi nismo tamo, mi smo Crvena zvezda, imamo svoju istoriju, dolazimo sa prostora gde je košarka napravila velike doprinose. Mi smo to objavljivali, košarke nema ako nemate pomoć od države, ona nije komercijalni sport. Koliko znam, te pare koje su dali Zvezdi i Partizanu, su mnogo manje, nekoliko puta od samo jednog fudbalskog stadiona“.

Željko Obradović i Zoran Savić; Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Osvrnuo se i na primanja novca od države.

„Sa 31.12.2021. Zvezda je imala prosek po sezoni od države 2,5 miliona evra, prosečno po sezoni od sezone 2011/12. Znači da država prosečno učestvuje sa 37 odsto za vreme kada smo osvojili 20 trofeja. Bilo bi dobro da se uticaj države poklapa sa brojem domaćih igrača. Mi nemamo devet stranih igrača, ove godine smo se bazirali na nečemu da imamo što više domaćih igrača, sada da vidimo kada dođu prozori koga će da jure. Ko je nas branio? Gde je naš Košarkaški savez, gde su ti zaspali, umrli, šta rade? Gde su selektori da nešto kažu pozitivno, ne nego opet u Maršalovom intervjuu, ja nisam imao prilike da se vidim sa njim, iako smo imali zakazani sastanak sa Bodirogom, ali sam ja tad bio bolestan. Bili su Nemanja Vasiljević i član predsedništva našeg i mislim da su se tad sve dogovorili“.

Kampaco je uprkos svim problemima ostao u Crvenoj zvezdi, ali kazna se neće smanjivati.

„Namera je bila da Kampaco ode iz Crvene zvezde, ali nisu uspeli. Nije došao da igra samo ABA ligu. Bitna nam je i ABA liga, kao i Kup, kao i domaće prvenstvo koje je Partizan prošle godine napustio, pa nije kažnjen ništa. Zato pitam gde je taj Savez i ko su ti likovi u Savezu i kakav je njihov rezultat? Voleo bih da pričate o porezima, mi poreze plaćamo, oko milion i po evra smo platili, jer naši igrači imaju povezan radni staž, penzijsko, invalidsko… Ove sezone oko 800-900.000 evra poreza smo platili za ovu sezonu. Najveći porez vam je na naknadama igrača. To je plata koja ide sa porezom oko 60 odsto, plus imate ugovor o naknadi, taj ugovor ima porez od oko 11 odsto. Sada vas pitam kako neko može da duguje 7 miliona evra za porez. Videćemo da li će biti primeniti i tu fer-plej. Ja otvoreno pozivam gospodina Glikmana i Bodirogu da otvorimo tu temu, ne mora on (Glikman prim. aut) mene da upoznaje preko Savića, pošto sam i to čuo, ne mora Savić mene da opisuje, a bilo bi dobro da i klubovi i pojedinci u klubovima plate porez. I ne treba treneri da prikrivaju kolike su im plate. Mi smo za 11 i po sezona, do sada prihodovali od države preko 28 miliona evra. Pokazujem vam ove tabele, znam da ih oni muljaju i omalovažavaju, neka oni pokažu svoje tabele. Nama mnogo što-šta nije dozvoljeno. Ne smemo da poklonimo kola nekoj crkvenoj epahriji, jer se ispostavi da su ta kola na listi kradenih kola“.

PROČITAJTE JOŠ:

U Zvezdu je trebalo da stigne i Ahile Polonara, ali je transfer stopiran u poslednjem trenutku.

„Polonara je bio dogovoren. To je šteta koja je napravljena Zvezdi. Bertomeu je rekao jednu veliku istinu. Znate senzibilitet, kako biste rešili neki problem. Ne znam kome ne bi stalo da igrač poput Kampaca ne igra EL. Nisu kirvi ni menadžeri ni klub. Nisu ovo laka vremena, ok napravljena je greška, snosimo posledice, smatramo da je prekomerna kazna, a šta oni kažu za Barselonu, prvo ništa, pa kažu napravili smo grešku, pa sudija kažnjen četiri utakmice. Šta imamo od toga? Dobro pročitajte intervju Bertomeua, ima tu dosta poruka između redova. Ko je napravio juniorski turnir EL, pa ja, sa Bertomeuom i Vladom Stankovićem. U Srbiji smeta uspeh, što više znaš, to više smetaš. I što više smetamo, više ćemo da uradamo. Sledeća naša stanica je Kup gde će pokušati da nas pokradu. Kao što je Savić radio prošle godine i pretio sudijskoj komisiji, jurio ih po tribinama. Nemam ništa lično protiv Niša, ali Niš ne može da nam stvori uslove za ono što nam pripremaju. Da je ozbiljan Savez, igralo bi se u Areni. Tu imamo bezbedne uslove i da Kup bude praznik košarke, a ne za one koji kmeče da pet godina nisu ništa osvojili. Naravno da niste, ni ja nisam napravio nikakav uspeh u automobilskoj limariji, jer to ne znam, a možda i znam ponešto“.

Zvezda Monaka Majk Džejms imao je primedbu na račun Zvezde zbog dovođenja skupih pojačanja, ali je sada stigao i Čovićev odgovor.

„Ja kao predsednik nemam nameru da polemišem sa nekim igračem. To nije njegov posao da komentariše. On je solidan igrač, nikad ga ne bismo doveli u Zvezdu. Sve smo im pokazali na terenu i to veče smo pokazali koliko smo veliki klub i sa ljubljenjem grba i sa 24 razlike. To nije korektno sa njegove strane ni prema Kampacu i Vildozi. Možda jednog dana on dođe i on u Zvezdu“.

Foto: Starsport

Čović je istakao da neće biti žalbe na odluku Evrolige.

„Nećemo se žaliti, pošto su nezavisni dobro raspoloženi i u CAS. Nema ni svrhe, mi smo probali privremenom merom da suspendujemo pogrešnu odluku, nismo uspeli, da se mi tužakamo, da trošimo pare, da se odluke donose u maju, hvala našem timu finansijskom u Švajcarskoj na razumevanju i finansijskoj korektnosti. U Zvezdi je plaćen menadžment koji radi izuzetan posao. Ja ovaj posao ne radim profesionalno, ne primam platu za to, ne treba mi plata, za razliku od nekih. Možda bi mogli da čekamo i kraj januara. Naša kazna je dva meseca. Ako je neko uhapšen i stavljen u pritvor, onda mu se ono vreme u pritvoru računa i u kaznu, odnosno odluku. Nadam se sastanku sa gospodinom Glikmanom, koji je 29. bio na jednoj utakmici, a 30. nije. Nadam se da sednemo, popričamo i da se upoznamo. Ja njega znam kao Bertomeuovog saradnika“.

Priča se o i gradnji nove hale.

„Hteo bih da mu kažem kakva je gradnja nove hale. A drugo da mu pokažem halu koju sam gradio svojevremeno kao gradonačelnik, a to je Arena, koja je gradska hala, a ne jednog kluba, jer će i Zvezda verovatno neke utakmice igrati tamo. Drugo da mu kažem koliko smo spremni da damo para za vajldkartu. Košarka nisu samo pare, nije samo ambijent. Imamo 27. januara derbi, pa ćemo videti kako ćemo ga organizovati. Moramo i mi da uđemo u izgradnju hale, da napravimo partnere, zajednički pristup. Ali mislim da treba hala Beogradu, nije dovoljna samo Arena. Mislim da ova hala isto može sa renoviranjem da ode na 11.000 gledalaca“.

Bliži se i derbi, a mnogo pitanja se tiče organizacije.

„Znaćemo do ponedeljka. Ali da i tu ne menjamo teze. Naše navijače niko nije pustio. Jer su gospoda rekla da su mesta u slobodnoj prodaji, pa su naši navijači kupili karte. Naših navijača je bilo 450 na kapacitet od 19.000 mesta. Videćemo kakva će biti organizacija, daćemo na vreme saopštenje, ali se karte moraju platiti“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Čović se zalaže za potpunu transparentnost.

„Ja sam potpuno za, nisam za to da se kriju bilo čiji ugovori. Ajde da se dogovorimo, potpuna transparentnost je da kažemo od koga da dobijemo ugovor. Mi smo napravili veliki ugovor sa beting kompanijom, napravili finansijsku konstrukciju“.

Problemi se ne odražavaju na igrače.

„Ništa, bar da sam ja primetio. Vidite da igraju sve bolje“.

Na pitanje kada će biti odigrana zaostala utakmica sa Cedevitom, odgovorio je sledeće:

„Biće odigrana kad se Nikola Ivanović oporavi i kada dogovorimo termin. A ova u ponedeljak će biti odigrana.

Zvezda u petak gostuje Žalgirisu od 19 sati u Kaunasu, a trenutno je na skoru od 10 pobeda i devet poraza u elitnom takmičenju. Litvanci imaju učinak 11-8 i trenutno su u zoni plej-ofa.

BONUS VIDEO Navijači Zvezde ovacijama dočekali Sašu Obradovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare