Volden i Lojd postigli polovinu poena Crvene zvezde u pobedi nad Asvelom
Volden, Lojd i Lazić; Foto: Đorđe Kostić/Starsport

Košarkaši Baskonije pobedili su Crvenu zvezdu u meču 26. kola Evrolige u Vitoriji sa 87:67.

Španci su se revanširali ekipi Dejana Radonjića za poraz iz prvog dela sezone kada je Zvezda slavila u Beogradu sa 90:73.

PROČITAJTE JOŠ:

Prevlast u skoku odlučila je meč u kom je Baskonija napravila ključni poenterski plus još tokom prvog poluvremena, koji je u nastavku samo održavala uz manje oscilacije.

Zvezda jednostavno sa skraćenom rotacijom na unutrašnjim pozicijama nije imala leka za Baskoniju i poražena je i sedmi put u nizu u Evroligi.

Najefikasniji su kod pobednika bili spomenuti Fal sa 20 poena i šest skokova. Luka Vildoza i Rokas Gidraitis imali su po 14 poena, a Akile Polonara 12.

U timu crveno-belih Džordan Lojd je ubacio 14 poena (4/12 iz igre), Kori Volden je doprineo sa deset poena, po osam su ubacili Aleksa Uskoković i Dejan Davidovac, a po devet Kuzmić i Dobrić.

Baskonija je u prvom poluvremenu koristila sve prednosti koje su bile vidne od starta meča. Ognjen Kuzmić je već posle minuta igre imao dva faula i to je trasiralo dalji tok poluvremena.

Jusufa Fal je bio previsok za Jagodić-Kuridžu i Marka Simonovića i on je pravio najviše problema na startu meča. Skakačka nadmoć Španaca je posle 20 minuta bila više nego evidentna, jer je Baskonija imala 24 skoka, a Zvezda 12.

Upravo oružje kojim su crveno-beli osvojili Kup Radivoja Koraća ovde je potpuno izostalo. Kad se tome doda i 66 posto učinka Španaca u šutu za dva poena i 19 pogođenih iz 29 upućenih, jasno je zašto su već do poluvremena imali 21 poen razlike.

Prvu dvocifrenu prednost Baskonija je ostvarila posle pet minuta igre u prvoj četvrtini kada je Fal poentirao uz faul za 14:3.

Zvezda se u drugom delu prve četvrtine razigrala, počeo je da pogađa Lojd, Fal je izašao iz igre, ušao je Tonje Džekiri i odmah se video pomak u redovima crveno-belih koji su posle deset minuta imali vrlo dostižnih pet poena zaostatka – 21:16.

Druga četvrtina bila je potpuno za zaborav. Ne može se u njoj potpuno krivica svaliti na izostanak podrške Kuzmiću u reketu, jer su ofanzivne skokove hvatali i niži igrači Baskonije koji nisu bivali dobro zagrađeni.

Zato je ovaj tim serijom 17:2 do tri minuta pred poluvreme otišli na 42:20 i imali su duplo više poena od rivala.

Foto: Đorđe Kostić/ STARSPORT)

Sva nemoć Zvezde u napadu videla se tada u šutu Marka Jagodić-Kuridže koji je iz okreta bacio er-bol. Još nekoliko puta su izblokirani igrači Dejana Radonjića i to im je stvaralo pritisak prilikom svakog šuta.

Otud je Baskonija do poluvremena sačuvala veliku prednost i pogotkom Vildoze na nekoliko sekundi pre kraja poluvreme završila sa 48:27.

Treća četvrtina počela je idealno – sa dve trojke Davidovca. Hladnokrvnost koju je pokazivao i u Kupu bila je tu u naznakama, ali to nije značilo i smislenije napade Zvezde.

Odmah je Baskonija odgovorila i vratila te trojke, Fal je ušao opet na parket i nastavljeno je mučenje beogradskog tima.

Foto: Starsport

Tako je centar Baskonije čak istrčao i kontru posle promašaja Dobrića i u dva navrata lagano poentirao pod košem za 61:37, sredinom trećeg perioda.

Pred kraj je Zvezda ponovila nešto iz finiša prve četvrtine. Aleksa Uskoković je sjajno pronašao Simonovića dodavanjem kroz središte odbrane rivala.

Simonović je utrčavao uz aut liniju ka košu, izbacio je ekstra pas za Dobrića, a ovaj je pogodio trojku uz faul. Nakon toga je i Volden prošao do koša i pogodio uz faul za 68:43.

U tim trenucima delovalo je kao da Zvezda ima momentum koji može da je približi tokom poslednje četvrtine, ali je ubrzo Baskonija poenima Henrija uz faul vratila stabilnost i +18 pred završnih deset minuta – 66:48.

Volden je u četvrtoj četvrtini u prodoru iznudio još jedan faul, sve bolje je igrao i Ognjen Kuzmić, ali je Aleksa Radanov napravio grešku koja je skupo koštala crveno-bele.

Baš kad su bili u naletu, Radanov je izgubio loptu za slobodna bacanja i poene Baskonije. Kori je i treći put dobio faul uz koš za 71:58, posle tri i po minuta poslednje četvrtine.

Kuzmić je u tom periodu igrao čvrsto i precizno u reketu, ali su njegovi saigrači spolja prodali nekoliko lopti, pa je na pet minuta pre kraja opet bilo 18 razlike za Baskoniju.

Od tog trenutka je bilo jasno da će Zvezda teško do preokreta, Baskonija je smirila igru u napadu, Zvezda je propustila priliku da „uhvati poslednji voz“ i meč je tada prelomljen.

Crveno-beli su sada na skoru od sedam pobeda i 19 poraza i na 17. mestu Evrolige, dok je Baskonija sa po 13 pobeda i poraza uspešnija i nalazi se na 11. poziciji.

Baskonija – Crvena zvezda 87:67 (21:16, 27:11, 18:21, 21:19)

Hala: Buesa Arena, Vitorija, bez gledalaca; Sudije: Rižik, Paterniko, Tepenije

Baskonija: Rajeste 5, Vildoza 14, Džekiri 8, Henri 3, Sedekerskis 2, Diop 0, Fal 20, Peters 9, Dragić 0, Gidraitis 14, Polonara 12, Kuruks 0. Trener: Duško Ivanović

Crvena zvezda: Volden 10, Lojd 14, Uskoković 8, Vujičić 0, Davidovac 8, Lazić 0, Radanov 0, Dobrić 9, Simonović 3, Jagodić-Kuridža 6, Simanić 0, Kuzmić 9. Trener: Dejan Radonjić.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Baskonija je odbila nalet Zvezde i rutinski slavila

Nisu mogli crveno-beli da odgovore na agresivnost koju je ekipa Baskonije pokazala u završnih pet minuta, pa je povratak ostao nezavršen posao, a tim Duška Ivanovića je slavio.

37′ Baskonija čuva veliku prednost

Poeni Kuzmića, ali i Lojda sa linije penala, na drugoj strani Vildoza cepa mrežicu trojkom za 81:61. Baskonija pred pobedom.

35′ Volden odličan, ali Zvezda pravi jeftine greške

Treći put koš i faul za Voldena, ali i trojka Petersa u najgorem trenutku – 74:58 za Špance. Polonara potom krade loptu i zakucava u kontri. Njegov deseti poen – 76:58.

33′ Kuzmić zaustavlja Fala

Dobro je opet okrenuo Fal na niskom postu, ali nije mogao do novih poena, Kuzmić je na drugoj strani bio siguran u kontri – 67:53 za domaće. Fal je izgubio loptu, ali je to učinio i Radanov – 69:53 vodi Baskonija.

31′ Razigrava se Volden!

Opet prodor i koš uz faul! Kori sada precizan sa linije za slobodna bacanja za 66:51. Fauliran je Fal i polovičan sa linije bacanja – 67:51 za Baskoniju.

Treća četvrtina:

30′ Volden uz faul, Henri „gasi“ požar u Baskoniji

Dva dobra napada Zvezde. Promašena trojka i zicer Baskonije, opustili su se Španci, što Volden koristi da prodorom poentira uz faul – 63:48. Dragić je promašio polaganje, Henri je ispravio to uz faul za 66:48 u korist Baskonije.

29′ Sjajna akcija Zvezde!

Lepo je dodavanjem „presekao“ odbranu Baskonije Aleksa Uskoković i pronašao je Marka Simonovića koji je utrčavao uz aut liniju ka košu. Simonović je izbacio pas za Dobrića, Ognjen se digao na trojku i pogodio uz faul – 63:46 za Špance.

28′ Polonara isuviše lagano

Trojka Jagodić-Kuridže, pa onda poeni Uskokovića. Gorak ukus ostavljaju novi laki poeni posle ofanizvnog skoka Polonare. Bio je sam kao duh, što se do sada više puta obijalo o glavu Zvezdi – 63:42.

26′ Trojka, pa kucanje, Fal je prava „napast“

Peters je dao trojku za španski tim, a onda je u tranziciji Fal dobio loptu pod košem tek toliko da je podigne za zakucavanje – 59:37 za Baskoniju. Tu prednost povećao je opet Fal istrčavanjem kontre posle promašaja Dobrića.

25′ Dobra rola Uskokovića

Poeni mladog Zvezdinog pleja iz prodora i polaganja, Baskonija je promašila dve trojke. Uskoković je zatim zastao na poludistanci i pogodio za dva. Veoma lepo – 54:37 vodi Baskonija.

23′ Opet Gidraitis kad treba Baskoniji

Trojku daje i Rokas Gidraitis i malo „pegla“ učinak Davidovca koji ima osam poena. Džekiri je u međuvremenu ušao u igru. Lojd i Davidovac nisu bili precizni spolja u novim pokušajima, Vildoza jeste – 54:33 za Baskoniju.

21′ Bravo za Davidovca!

Trojka Zvezdinog igrača na startu treće četvrtine. Fal je napao Kuzmića i Ognjen je to lepo odbranio, iako je Jusufa dobro okrenuo centra Zvezde. Nova trojka Davidovca i ekspresno smanjen minus Beograđana – 48:33.

Druga četvrtina:

20′ Velika prednost Baskonije na poluvremenu

Ivanović ništa ne prepušta slučaju pa odmah posle trojke Lojda traži tajm-aut (46:27). Ništa od šuta igrača Baskonije u sledećem napadu, ali ni od pokušaja Lojda. Vildoza je poluvreme završio sa stilom, pogotkom iz ćoška – 48:27 za Baskoniju.

18′ Lep potez Davidovca

Snašao se i prošao na drugi obruč. Nažalost, to ne umanjuje razliku Zvezde koja posle 13. poena Fala gubi 46:22. Malo to ublažava Lojd koji pokušava da probije prodorom i dobija faul Fala – 46:24 za španski tim.

17′ Nastavlja Gidraitis, Baskonija rastura

Nisu Španci pogodili trojku, Gidraitis je skočio u napadu i poentirao. Na drugoj strani nema rešenja. Jagodić-Kuridža je „er bolom“, odnosno celim promašenim košem oslikao svu nemoć Zvezde u ovoj četvrtini. Luka Vildoza je to samo pospešio poenima u kontri uz faul – 42:20 za Baskoniju.

16′ Neće šut Lojda

Dve promašene trojke beka Zvezde. Crveno-beli više šutiraju trojke, a Baskonija savršeno koristi premoć u reketu i odatle je hirurški precizna. Do sada ima oko 65 posto.

Foto: Starsport

15′ Gidraitis trojkom „dosolio“ ranu

Trojka Rokasa Gidraitisa, pa promašaj Voldena za tri i novi koš Fala uz treći faul Kuzmića. Jusufa ima deset poena, a uz to ima i dodatno bacanje koje koristi za 37:20 u korist Baskonije.

14′ Opet najveća prednost Baskonije

Udvajanja plejmejkera i visoka iskakanja igrača Baskonije, pa onda brza tranzicija. Kad se tome dodaju i poeni Džekirija, dobija se opet najveća dosadašnja prednost Baskonije – 31:20 za Baskoniju. U međuvremenu je za Zvezdu improvizacijom sa tri, četiri metra pogodio Dobrić.

13′ Presing Španaca spolja

To je ono što do sada olakšava posao timu Duška Ivanovića, ali su se ovog puta snašli Volden i Davidovac koji su pronašli Jagodić-Kuridžu na poludistanci, a ovaj pogodio dvojku – 25:18. Marko je zatim faulirao Džekirija – 27:18 za Baskoniju.

12′ Očajan start druge četvrtine za crveno-bele

Tri ofanzivna skoka, jedno zakucavanje i poeni u kontri, sve to za Baskoniju. Dejan Radonjić ne može da bude zadovoljan početkom drugog perioda i zato je tražio tajm-aut pre nego se stvari otrgnu kontroli. Baskonija vodi 25:16.

11′ Šteta za promašaj Zvezde

Greška u koracima za Uskokovića, prethodno teško izborena i iščeprkana lopta Zvezdekoja nije završena trojkom.

Prva četvrtina:

Zvezda bez četvorice stranca i sa dvojicom juniora na Kupu
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

10′ Malo se stabilizovala Zvezda

Bolja rešenja u napadu i izlazak Fala iz igre olakšali su posao Zvezdi. Lojd je fauliran posle poena Rajestea iz ofanzivnog skoka – 21:13 zsa Baskoniju. Dragić je posle toga izgubio i treću loptu za Baskoniju, Uskoković nije pogodio trojku, Lojd posle krađe Dobrića jeste i Zvezda je na 24 sekunde pre kraja prve deonice stigla do 21:16, koliko je ostalo posle deset minuta.

8′ Mini-serija Zvezde i trojka Španaca

Lojd naskače s poludistance za mini-seriju Zvezde od četiri poena. Anulira i ubrzo Peters trojkom za 19:10.

7′ Ne to, Kori…

Izgubio je loptu Kori Volden, Baskonija u kontri tri na jedan lako rešava akciju zakucavanjem i vraća deset razlike – 16:6. To nije potrajalo jer je Džekiri blokirao Simonovića, ali ga je ispratio i ispravio Kuzmić.

6′ Trojka Simonovića!

Ušao je Volden u igru, on i Lojd su napravili pometnju na spoljnim pozicijama, otvorio se čeono Simonović i pogodio je trojku. Kuzmić se u međuvremenu vratio na parket i odbranio je Fala. Lazić nije pogodio trojku – 14:6.

5′ Ponovo koš Fala, prva dvocifrena prednost Španaca

Čuvao ga je Simonović, centar Baskonije ga je odgurnuo, sudije nisu procenile da je to faul u napadu i onda je Jusufa poentirao uz faul – 14:3 za Baskoniju.

4′ Užasna sekvenca Zvezde

Dve uzastopne blokade igrača Baskonije. Posle druge nad Jagodić-Kuridžom, lopta stiže do Lazića koji ne pogađa s poludistance, a Simonović ne ubacuje loptu u koš ni iz odbitka.

3′ Brza Džordan Lojd…

Napravio je faul u napadu, Gidraitis je to kaznio flouterom iz prodora na drugoj strani i Baskonija se odlepljuje vrlo brzo – 10:3.

2′ Sve ide pod koš Zvezde

Poeni Fala, opet i Polonara aktivan u napadu. Kuzmić je morao van, Fal je iskoristio mismeč sa Jagodić-Kuridžom, pa je sada jasna prednost Baskonije – 8:2 za Špance. Jagodić-Kuridža je prodorom uspeo da iznudi faul – 8:3.

1′ Problemi za Kuzmića

Faul Kuzmića u blagom kontaktu, pa poeni Polonare i onda odbrana Fala i novi prekršaj Kuzmića. Samo minut i već dva prekršaja – 4:0 za Baskoniju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar