Foto: Starsport

Košarkaši Srbije pobedili su Letoniju 101:100 u prvom meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Pobednik je odlučen u napetoj završnici susreta u kom su Letonci vodili tokom većeg dela od odigranih 40 minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč odigran na 200+ poena, u kom je Srbija sve rešila slobodnim bacanjem Marka Jagodić-Kuridže u na 2,8 sekundi pre kraja, samo je „šlag“ na torti potpuno lude utakmice na startu kvalifikacija.

Sve je proteklo u nekoliko dobrih i loših stvari u igri Pešićevog tima, ali i u sudijskom kriterijumu koji je u najmanju ruku bio čudan. Osim toga, Letonci su imali nerealno raspoloženog Rihardsa Lomaža.

Čovek je tokom većeg dela susreta glumio Stefa Karija i pogađao je kao na treningu, pa je u neku ruku čudo kako su „Orlovi“ na kraju uspeli da trijumfuju, pred meč sa Belgijom za četiri dana u Monsu.

Tim Srbije je do pobede predvodio Miloš Teodosić sa 21 poenom i devet asistencija. Aleksa Avramović ga je ispratio sa 17 poena i sedam asistencija, a junak pobede Jagodić-Kuridža ubacio je 16 poena i promašio drugo slobodno bacanje na kraju, kako bi onemogućio organizovan napad Letonaca za pobedu.

Alen Smailagić je postigao 15 poena, a treba istaći i Nemanju dangubića koji je sa sedam poena u drugom poluvremenu pomogao svom timu kada je bilo teško. Lomaž je postigao 33 poena, a po 17 su ubacili Andrejs Gražulis i Dairis Bertans.

Gledaj Srbiju u kvalifikacijama za Mundobasket preko bilo kog interneta

Pratite mečeve uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara u narednih 30 dana, bez ugovorne obaveze (PROMO)

Ako napišemo da je Letonija tek u devetom, desetom minutu meča promašila prvi šut na meču, sve postaje mnogo jasnije.

Dobar protok lopte u napadu i borbenost igrača Srbije omogućili su srpskom timu da efikasno poentira, ali ne i da se srazmerno brani.

Dairis Bertans i Rihard Lomaž su bili nerešivi za srpske igrače, pa su gotovo po volji pogađali spolja i iznutra, a nije bilo lako zaustaviti ni Kristersa Zoriksa.

S druge strane je bio sjajan Alen Smailagić, dok je Miloš Teodosić kapitenski u napadu vodio svoj tim.

Foto: Starsport

Sudijski kriterijum takođe uglavnom nije išao na ruku Srbije, pa je utisak da su Letonci imali odrešenije ruke da igraju čvršće i dobijali su više faulova.

Međutim, to ne skida odgovornost sa odbrane Srbije, koja se uglavnom mučila i na startu treće četvrtine. Lomaž i Bertans su pogodili trojke do sredine trećeg perioda.

Srbija se držaala na krilima Teodosića, koji je u prvom poluvremenu poentirao, a onda je počeo da asistira do koša ALekse Radanova i 66:66.

Radanov je potom ispravio i neprecizan šut Avramovića, a Srbija je posle 30 minuta imala prednost od dva poena 77:75.

VIDEO: Trojka, odbrana, pa zakucavanje Smailagića protiv Letonaca

Četvrta četvrtina počela je užasno. Dve trojke Letonije, odnosno Lomaža i Gražulisa, pa onda i slobodna bacanja Mareksa Mežerisa doneli su Letoncima 8:0 za minut i po.

Tek posle dva minuta i deset sekundi je Pešićev tim poentirao preko Smailagića, a Letonci su na šest i po minuta pre kraja gubio sedam razlike 86:79.

Završnica je donela neverovatnu dramu. U njoj je Dangubić postizao svoje poene kada je Letonija imala pet poena prednosti.

Dušan Ristić je uz faul bio precizan na dva minuta pre kraja za poen zaostatka Srbije 95:94. Gosti su posle dva penala za Lomaža imali egal u rukama na 100:100 i 11 sekundi pre kraja.

Ipak, Jagodić-Kuridža je u poslednjem napadu iznudio faul, pogodio prvo, promašio drugo bacanje i Srbija je uspela da upiše tešku pobedu.

Kvalifikacije za Mundobasket 2023, prvo kolo (četvrtak):

Srbija – Letonija 101:100

Belorusija – Turska 84:70

Izrael – Poljska 69:61

Slovačka – Belgija 57:83

Nemačka – Estonija 66:69

Velika Britanija – Grčka 78:69

Švedska – Finska 72:62

Hrvatska – Slovenija 76:74

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija – Letonija 101:100 (28:33, 24:23, 25:19, 24:25)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd; Glavni sudija: Marijus Ciulin (Rumunija)

Srbija: Teodosić, Novak, Avramović, Radanov, Trifunović, Zagorac, Dangubić, Jović, Koprivica, Jagodić-Kuridža, Ristić. Selektor: Svetislav Pešić.

Letonija: Zoriks, Ate, Škele, Žagars, Lejmanis, Dairis Bertans, Pasečniks, Lomaž, Laksa, Kurucs, Mejeris, Gražulis, Štajnbergs, Berzinš, Čavars. Selektor: Luka Banki

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Pobeda Srbije!

Jagodić-Kuridža je pogodio poslednji koš za naš tim, sa slobodnih bacanja, ubacio je jedno, promašio drugo za 101:100. Pre toga je Lomaž bio na liniji i nije grešio, ali to nije bilo dovoljno.

38′ Trojka Dangubića, drama u finišu!

Sedmi poen Dangubića i trojka posle promašenog otvorenog šuta Letonaca. Oni su pogodili koš iz blizine, Ristić je uradio isto iz ofanzivnog skoka i to uz faul – 95:94 za Letoniju.

36′ Lomaž izigrava Stefa Karija

Trojka igrača Letonije koji igra partiju života sa 30 poena. Aleksa Avramović vraća tu trojku, ali onda opet ubacuje trojku Gražulis 93:88 za Letoniju.

35′ Pa šta je sad ovo?! Tehnička za Srbiju

Trifunović je bio u prodoru i u kontaktu sa igračem Letonije, nije dobio faul, Pešić se pobunio, a Srbiji je dosuđena tehnička greška. Neverovatno je šta rade arbitri. Dangubić zakucava posle još jednog penala za goste – 87:83 za Letoniju.

Foto: Starsport

34′ Nova trojka Letonije, kao na treningu

Posle Lomaža i Gražulisa, sada je i  Kristers Zoriks ubacio šut spolja. Ne valja, ne valja, ne valja… Za Srbiju je prve poene upisao Alen Smailagić, koji je onda doživeo neprijatan pad na parket. Letonija vodi 86:81.

32′ Užasna dva minuta Srbije

Dve trojke i dva penala Letonije, faul Smailagića u napadu i serija 8:0 gostiju koji vode 83:77.

Treća četvrtina:

30′ Opet taj Lomaž, ali rešava i Zagorac!

Lomaž pogađa trojku u završnici treće četvrtine za vođstvo Letonije, koje nije potrajalo dugo, jer je u ćošku asistenciju Teodosića dočekao Rade Zagorac, koji se podigao na šut i pogodio ga – 77:75 za Srbiju.

27′ Kakva akcija Jagodić-Kuridže i Teodosića!

Marko je pronašao Miloša pod košem „iglom“ koja je probušila odbranu Letonije po sredini, lagan koš za Tea 70:66 za Srbiju.

26′ Srbija vodi, sudije pregledale Teov faul

Hteli su arbitri da provere da li je to bio nesportski faul i ostao je običan. Lomaž je dao trojku, uzvratio je Jagodić-Kuridža, a onda je Radanov na asistenciju Tea poravnao rezultat na 66:66. Ristić je promašio šut za vođstvo. Promašio je u kontri i Avramović posle greške Letonaca, ali ga je ispravio Radanov. Vodi Srbija, Banki traži tajm-aut. 68:66 za naš tim.

24′ Pa šta sve pogađaju Letonci…

Smailagić se našao na liniji, pre toga je trojku uz mnogo sreće ubacio Bertans. Lopta je udarila u prvi obruč, odbila se od table i vratila u koš – 63:61 za Letoniju.

22′ Izjednačenje!

Dva dobra minuta Srbije, u kojima Smailagić pogađa ispod koša za izjednačenje. Pre njega je koš pogodio i Aleksa Avramović – 58:58.

Druga četvrtina:

20′ Teodosić pogodio sa zvukom sirene, navijači zvižde sudijama

Pešić dobija opomenu, Lomaž i ostali „kampuju“ na liniji za slobodna bacanja, a Bertans daje trojku za 52:47 u korist Letonije. Teodosić je iznudio faul za Srbiju na pola minuta pre kraja poluvremena i iskoristio je oba (52:49).

Bertans je opet dao trojku, još jednom je iznudio i kontakt za faul i 3+1. Zagorac je napravio faul, a sudije su ponovile bacanje koje je Bertans isprva promašio – 56:49. Teodosić je trojkom „ugasio vatru“, pa je 56:52 za Letoniju posle 20 minuta.

18′ Ne koriste se šanse…

Kurucs i saigrači su promašili tri napada, Smailagić je u prodoru posle dve promašene trojke fauliran, imao je dva penala i nije ih iskoristio. To su kaznili Letonci sa penala, pa je Gražulis izjednačio na 46:46.

Foto: Starsport

17′ Tako je, momci!

Cepa mrežicu Smailagić, a onda i Avramović trojkom. Zagorac je odmah pri izvođenju ukrao loptu, ali nije uspeo tim Srbije da iz toga napravi nešto veće. Bar vode Pešićevi igrači – 46:44.

15′ Dobra sekvenca Avramovića, ali malo šta možemo da odbranimo

Trojka, pa onda munjevit prodor Avramovića, ali i Zoriks lako prolazi kroz reket Srbije pa Letonija čuva prednost. Iz reketa je poentirao i Kurucs, mada je teško oteti se utisku da je pre toga Dangubić na drugoj strani bio fauliran – 44:40 za Letoniju.

Foto: Starsport

14′ Teodosiiiiiiić!

Novi pogodak kapitena u teškim trenucima kada se Srbija trudi da igra čvršću odbranu. U međuvremenu je Čavars pogodio polaganje, pa gosti vode 40:35.

13′ Au šta je ušlo…

Poeni Jagodić-Kuridže uz faul za 33:33. Odličnu odbranu odigrao je Dangubić na Lomažu, ali je ovaj u poslednjim sekundima napada odigrao za Zoriksa, a ovaj je pogodio tešku trojku – 38:33 za Letoniju.

11′ Počeli su promašaji gostiju

Lomaž je konačno nešto promašio, Teodosić igra sjajno i vuče Srbiju. Novi dobar prodor, deseti poen i naš tim ima priključak – 33:30.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Kakva četvrtina za Letoniju!

Čak 33 poena su primili igrači Srbije i tek na kraju su promašili dva šuta. Teodosić već ima osam poena, pa je na kraju prvih deset minuta 33:30 za goste.

8′ Moćno zakucavanje Smailagića, Letonija ipak vodi!

Nepogrešivi su Letonci iz igre već punih sedam minuta i posle osam šuteva. Smailagić je odigrao odličnu sekvencu u kojoj je zakucao u kontri, a prve poene upisao je i Miloš Teodosić iz prodora – 23:20 za goste.

Foto: Starsport

6′ Trojka Smailagića, pa odlična odbrana

Bertans je pogodio težak šut uz kontakt, Smailagić je dao trojku, a onda presekao

4′ Bertans daje trojku, Trifunović vraća

Cela startna petorka Srbije ima bar poneki poen posle trojke Uroša Trifunovića. Bertans je pre toga poentirao spolja – 11:9 za Srbiju.

Poruka igrača Srbije za Jelovca, Foto: Nova.rs

2′ Smailagić ovog puta ne greši

Lep potez Smailagića u napadu i novi poeni Srbije, nije uspeo da zaustavi sledeći napad, pa je u prva dva minuta egal meč 4:4.

1′ Prvi poeni Srbije u kvalifikacijama

Smailagić nije pogodio prvi šut, ali je ispravio sve Marko Jagodić-Kuridža pod košem za 2:0. Letonija je ubrzo izjednačila na 2:2.

Zagrevanje za meč je počelo sat i deset minuta ranije

BONUS VIDEO – Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar