Srbija - Sjedinjene Američke Države Foto: Denis CHARLET / AFP / Profimedia

Košarkaši Srbije poraženi su od Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 84:110 u okviru prvog kola grupne faze Olimpijskih igara u Francuskoj.

Foto: Nova.rs

Ušli su „orlovi“ hrabro u meč, nisu se plašili protivnika, pa su imali i prednost. Međutim, Amerikanci su dodali gas, već do kraja prve četvrtine preokrenuli i onda tu prednost održavali i uvećavali do kraja utakmice.

Srbija je imala nekoliko serija, imala je čemu da nada, ali Amerikanci nisu dozvolili preokret i ubedljivom pobedom su svima pokazali koliko su ozbiljni u nameri da osvoje zlato.

Najbolji u timu Srbije bio je Nikola Jokić sa 20 poena, osam asistencija i pet skokova, a imao je indeks korisnosti 25. Bogdan Bogdanović je ubacio 14 poena, Ognjen Dobrić je stao na 13, Vasilije Micić je imao 11, a Aleksa Avramović 10.

PROČITAJTE JOŠ:

Kod američkog „drim tima“, Kevin Durent je imao 23 poena (8/9 iz igre za nepunih 17 minuta), a Lebron Džejms 21 uz sedam skokova i devet asistencija. Džru Holidej je ubacio 15 poena, Devin Buker 12, a Stef Kari i Entoni Edvards po 11.

Srbija će naredni meč igrati protiv Portorika u sredu od 17.15, dok će Amerikanci odmeriti snage istgo dana sa Južnim Sudanom od 21 sat.

“Soccerbet iz Pariza”

Srbija je sjajno otvorila meč, na krilima hrabrog Avramovića i sjajnog Dobrića stigli smo do 10:2, pa je selektor Stiv Ker morao da zove tajm-aut.

Kari je trojkom pokrenuo „drim tim“, Jokić je odgovorio poenima pod košem, ali je onda Buker vezao dve trojke, a nadovezao se i Lebron poenima uz faul – 12:14. Durent je odmah po ulasku u igru pogodio za tri i tako najavio sjajno prvo poluvreme (ukupno 21 poen u prvom delu), a sličan šut ubacio je i Edvards, dok su poene za Srbiju imali Bogdanović (prodor), Jović (trojka), Dobrić (popravio svoj promašaj) i Jokić (polovičan sa penala) – 20:20.

Amerikanci su serijom 0:5 okončali prvi period, a onda su silovito ušli u drugi i brzo stigli do 23:32. U igru se potom vratio Jokić, dok je Durent nastavio da pogađa, ali se razigrao i Micić. Lebron je zakucao za 30:40, ali je Jokić imao seriju od dva pogotka pod faulom, a ubacio je i trojku, te održao „orlove“ u igri.

Foto: Starsport

Lebron je uzvratio pogotkom sa linije 6,75m, Kari je doneo novih +10 Amerikancima, ali je Dobrić odgovorio sa trojkom pod faulom, dok mu ni penal nije bio problem. Avramović i Dobrić su vratili Srbiju na -2, ali su Durent i Holidej bili sjajni, pa Amerikanci nisu mnogo brinuli. Bogdan je ubacio trojku pred kraj prvog poluvremena, Edvards je odmah uzvratio, ali je kapiten Srbije imao i poene nakon ofanzivnog skoka. Durent je još jednom „pocepao mrežicu“ sa trojke, a pogotkom iz kretnje iz okreta je okončao prvo poluvreme – 49:58.

Početkom drugog poluvremena Holidej je ubacio trojku, Petrušev je bio precizan na drugoj strani, Lebron je takođe imao lake poene, a onda i nesportski potez, pošto je bacio Petruševa na zemlju u jednom duelu. Embid je samo nekoliko sekundi kasnije slično uradio sa Avramovićem, pa je dobio nesportski faul, dok je Lebron prošao samo sa običnim.

Nedugo nakon toga, a posle poena Jokića, Srbija je došla na -10, ali su Amerikanci odgovorili i preko Lebrona stigli do 59:73. „Orlovi“ su krajem treće četvrtine poentirali uglavnom sa penala, napad nam je poprilično stao, što su Amerikanci iskoristili i bez mnogo muke otišli na +19, preciznije 65:84.

Srbija – Sjedinjene Američke Države Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Durent je na startu poslednje četvrtine konačno promašio prvi šut iz igre (poludistancu), ali napad Srbije i dalje nije bio na visokom nivou. Posle pet poena Micića i trojke Marinkovića stigli smo na 76:91 na četiri minuta do kraja, ali su Amerikanci posle tajm-auta imali spreman odgovor i nisu dozvolili dramu u završnici.


Srbija – Sjedinjene Američke Države 84:110 (20:25, 29:33, 16:26, 19:26)

Dvorana: Pjer Moro, Lil, Francuska. Sudije: Roso, Anaja, Kozlovskis.

Srbija: Jokić 20, Bogdanović 14, Plavšić 0, Petrušev 4, Jović 5, Marinković 6, Dobrić 13, Micić 11, Gudurić 0, Davidovac 0, Avramović 10, Milutinov 1. Selektor: Svetislav Pešić.

SAD: Kari 11, Edvards 11, Džejms 21, Durent 23, Vajt 2, Haliburton 0, Tejtum 0, Embid 4, Holidej 15, Adebajo 4, Dejvis 7, Buker 12. Selektor: Stiv Ker.

SRBIJA - SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE 84:110

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare