Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

U četvrtak, 27. avgusta neće biti izveštaja sa utakmica NBA plej-ofa. Izvesno je da će tako biti i u petak, a veoma moguće da će aktuelna sezona biti prekinuta zbog bojkota igrača.

Izjava Džordža Hila, plejmejkera Milvokija od pre nekoliko dana da „ne zna šta oni uopšte rade na tom prokletom mestu“, misleći na „NBA balon“ u Orlandu, „dok se nasilje dešava na ulicama“, pokrenula je lavinu.

PROČITAJTE JOŠ

Ekipa Baksa je prva izašla sa idejom o bojkotu pete utakmice plej-of serije protiv Orlanda.

Takav stav su ispratili košarkaši Hjustona i Oklahome, te Lejkersa i Portlanda.

Mediji prenose da je nakon toga održan sastanak igrača, na kom nije postojalo jednoglasje povodom bojkota, a navodi se i da je Hil potvrdio da je on inicijator ideje.

Korak dalje otišli su Lejkersi i Klipersi, odnosno – Lebron Džejms iza čijeg stava su stali svi igrači oba tima iz Los Anđelesa.

„Svi timovi osim Lejkersa i Klipersa su glasali za nastavak takmičenja. Lebron je na sastanku rekao da želi da vlasnici klubova budu uključeniji u celu priču. Judonis Heslem iz Majamija je poručio da nije moguće nastaviti sezonu bez Lejkersa i Klipersa. Lebron je potom napustio sastanak. Za njim i ostali iz Lejkersa i Klipersa“, navodi novinar „Atletika“ Šems Čaranija.

Prema navodima  novinara ESPN Adrijana Vojnarovskog, takav stav timova iz Los Anđelesa je više „opipavanje mnjenja“ nego konačna odluka, ali je izvesno da ni u četvrtak neće biti NBA košarke.

Vojnarovski navodi da su košarkaši Milvokija iz svlačionice razgovarali sa predstavnicima vlasti u Viskonsinu, gde se dogodilo upucavanje 29-godišnjeg Afroamerikanca Džejkoba Blejka, što je i bila inicijalna kapisla za odluku o bojkotu.

„NBA, vlasnici i predsednici nisu očekivali ovo. Svi su mislili da će se utakmice odigrati. Ovo je ključni momenat za NBA i profesionalni sport u Severnoj Americi“, istakao je Vojnarovski.

U diskusiju oko svega se uključio i analitičari Stiven A. Smit.

„Ako Lebron odluči da završi sezonu, sezona je nezvanično došla do svog kraja“, istakao je Smit.

Dok se sve dešavalo, Džejms je uputio poruku:

„Je*ite se, zahtevamo promene, muka nam je!“

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare