Foto: EPA/Printscreen/Youtube

Mnogo uzbuđenja u prvom kolu.

Počela je dugo očekivana Evroliga, jedna od najjačih u istoriji prema mišljenju mnogih. Uzbudljivi mečevi, atraktivni potezi i dva srpska kluba u eliti.

Sa neviđenim uzbuđenjem je publika u Srbiji čekala početak da vide silno pojačane Crvenu zvezdu i Partizan, i da se potajno nada nekom velikom rezultatu.

Zvezda je ipak očekivano poražena na gostovanju dvostrukom uzastopnom šampionu Efesu sa 72:59, dok su nade crno-belih da mogu do pobede na gostovanju u Berlinu brzo ugašene dalekometnom paljbom Albe i šutem za tri poena za ubedljivih 100:84.

Na premijeri se generalno gledano istaklo nekoliko igrača sjajnim partijama, a bilo je i bizarnih momenata.

PROČITAJTE JOŠ

Bolan povratak Partizana i stotka za dobordošlicu

Ušao je Partizan ambiciozno u novu sezonu Evrolige. Dovedena su zvučna pojačanja u vidu Dantea Egzuma, Janisa Papapetrua, Džejmsa Nanelija i Danila Anđušića uz ostanak svih ključnih igrača iz prošle sezone. Ipak, povrede Alekse Avramovića i Alena Smailagića uz okašnjenje na pripreme pojedinih igrača zbog reprezentativnih obaveza učinile su da se ekipa ne uigra najbolje, pa je Alba to iskoristila i odigrala sjajan meč.

Košarkaši Partizana žargonski rečeno nisu mogli da „odbrane ni stolicu“, pa je tim iz Berlina ubacio klupski rekord od 61 poen za poluvreme, uz 31 asistenciju, 15 trojki i na kraju 100 poena u košu crno-belih.

Partizan je tako dobio status najgore odbrane prvog kola i pred Željkom Obradovićem je veliki posao.

Bizaran meč u Istanbulu – Igrač Zvezde zamalo stradao

Crvena zvezda nije uspela da napravi iznenađenje i pobedi evropskog prvaka iako je solidno parilala skoro tri četvrtine.

Ipak, meč će biti upamćen po potpuno bizarnom momentu koji je mogao da prouzrokuje ozbiljnije posledice.

I nije bilo nimalo naivno tokom treće četvrtine meča u dvorani „Sinan Erdem dom“ u Istanbulu.

Tek što je Vil Klajburn ubacio trojku za 41:39 u korist Efesa na ulasku u 23. minut utakmice, sa krova dvorane na parket se sručila ploča. Zvezda je u tim trenucima bila u napadu, a ploča je pala odmah pored Džejlena Adamsa.

Malo je falilo da padne na igrača Zvezde i vrlo verovatno ga ozbiljno povredi udarcem u glavu ili rame. Srećom, Adams je imao sreće i ploča za koju nije lako reći koliko je teška, nije ga zakačila.

Anonimni ruki MVP kola

Iako je Evroliga krcata brojnim zvezdama od kojih su neke odlučile da se vrate iz NBA, šou je ukrao anonimni Estonac iz Baskonije.

Maik Kocar je proglašen za najkorisnijeg igrača prvog kola Evrolige.

Kocar je u pobedi Baskonije nad Valensijom 81:71 postigao 21 poen, uz devet skokova, četiri asistencije i po jednu ukradenu loptu i blokadu. Estonski košarkaš je imao indeks korisnosti 31.

Košarkaš Monaka Majk Džejms je imao indeks korisnosti 30. On je u pobedi Monaka nad Virtusom (83:66) postigao 26 poena i imao je šest asistencija.

Među pet najkorisnijih košarkaša prvog kola Evrolige nalaze se još Bonzi Kolson iz Makabija (29), Otelo Hanter iz Bajerna i Luke Sikma, koji su imali po 27 indeksnih poena.

Debakl jednog od glavnih favorita

Barselona već treću godinu ulazi u sezonu sa ambicijom da pokori Evropu i ulaže ogromna sredstva. Šarunas Jasikevičijus je doveden da to uradi, ali mu se sve više drma klupa. Nakon lošeg starta sezone u Španiji, Barsa je loše otvorilla i Evroligu kao glavni favorit uz Efes i Real.

Ona je poražena u prvom kolu i to na svom terenu od Olimpijakosa sa 80:70.

Ključna deonica u tom meču bila je druga, u kojoj je grčki tim slavio sa 21:12 i okrenuo „vodenicu“ na svoju stranu.

Najbolji u redovima grčkog šampiona bio je Saša Vezenkov sa 20 poena i sedam skokova, dok je Džoel Bolomboj ubacio 12 poena uz isti broj skokova kao i bugarski reprezentativac.

Falio je ovde Mirotić, ali je katalonski klub morao mnogo bolje.

Debitanti ukrali šou

Već smo pomenuli da je Maik Kocar roglašen za MVP-ija prvog kola Evrolige, ali je još jedan ruki bio blizu te nagrade. Bonzi Kolson je odigrao sjajan meč, svoj prvi u Evroligi ikad i sa 29 indeksnih poena bio kljč pobede svog tima. On je imao 16 poena, šest skokov i četiri blokade.

Partizan je na svojoj koži osetio sjajnu igru debitanta u redovima Albe. Italijan Gabriele Proćida nikada nije igrao ni Evrokup, ali je Partizanu ubaco 12 poena, pogodio dve trojke i jednom sjajno zakucao. Uz to je dodao i tri skoka i jednu asistenciju.

Pored Kocara se u Baskoniji istakao i Darius Tompson u ulozi plejmejkera. Na svom evroligaškom debiju je imao osam poena, pet skokova i čak 11 asistencija za indeks 19.

BONUS VIDEO  Ogromna podrška za Partizan u Berlinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar