Svetislav Pešić
Svetislav Pešić; Foto: Starsport

Košarkaši Srbije pobedili su Letoniju sa 101:100 u dramatičnom prvom meču kvalifikacija za Mundobasket, a Svetislav Pešić, selektor reprezentacije, bio je raspoložen posle susreta.

PROČITAJTE JOŠ

Šou je krenuo i pre zvaničnog početka konferencije za medije.

„Kakve su ovo stolice?! Daj mi neku stolicu, da sednem k’o čovek. Šta si mi uvalio ovo (portparolu), em me ne vide, em ih ja ništa ne vidi. Navikli ste da dajete fotelje rukovodiocima“, uz osmeh je govorio Pešić.

Pojasnio je i da Smailagić ima povredu zgloba.

„Smailagić ima povredu zgloba, ali situacija nije opasna. Znate kako… Videćemo kako će se osećati kada se ujutru probudi. To je povreda koja može da bude bezazlena, ali može i da otekne to mesto. On je hrabar momak, ima veliku želju, ne fali mu morala da prebrodi sve teškoće“, rekao je Pešić.

Pojasnio je kako je izgledalo igrati protiv Letonije i istakao jedan trenutak na tajm-autu.

„Odigrali smo utakmicu protiv fantastične ekipe, rekao sam na tajm-autu čekajte momci ne igramo protiv Los Anđeles Lejkersa ili Boston Seltiksa, doći će u fazu kada neće pogađati, ali se to nije desilo. Fenomenalno uigrana, pogledajte statistiku završili smo sa 70 odsto i nešto za dva poena i 50 i više za tri poena, a dobili smo sa jednim poenom.
Neuigranost je pre svega u odbrani, kroz sisteme se integriše, za odbranu je potrebno vreme. Prošlo je vreme da odbranu igraju samo oni koji se bore, naravno bez toga ne može. Ako ne trčiš u napadu, ne možeš da imam dobre procente. Odbrana zahteva puno vremena, da se uigraju, da znaju da pročitaju akcije, trenera. Nijednog od ovih igrača nisam trenirao, samo Marka Marinovića. Zamislite! I Trunića.“

Objasnio je zašto je potrebno vreme da se uigra odbrana.

„Dajem neki autoritet, to ima za njih i mene značenje, ali dok razumeju šta taj čuveni trener želi. To je proces, provukoste se vi Kari. Moramo da podržimo ovu reprezentaciju i ove momke. Ne može da bude perfektno, ali smo na poslednjem treningu igrali sjajnu odbranu. Razgovarali smo o nekim principima, pik en rol se brani na jedan način, mi ga branimo na drugi. Ima igrača koji dolaze iz klubova gde je filozofija odbrane slična, a ima i trenera koji imaju drugu filozofiju. Ima dve vrste odbrane, ali morate i vi da učite malo košarku. Ima odbrana gde se zatvara sredina i gura se na bejz lajn i ima odbrana koja je potpuno suprotna kada se zatvara korner. To su stvari za koje treba vremena, ali ono što me čini srećnim i motivisanim je da oni to žele. Da su fokusirani, to je veliko zadovoljstvo!“

Osvrsnuo se i na meč protiv Belgijanaca i uporedio sa periodom kada je u Jugoslaviju dolazio kao selektor Nemačke.

„Protiv Belgije će biti teška utakmica, rasporadata dvorana od 3.000 gledaca. Oni su je zato i izabrali, kao kada se birala dvorana u Skoplju, pa ne znamo gde nam je dupe, a gde glava. Gurnuli su nas u malu dvoranu, pa ko preživi ide dalje. Polako da se pripremimo za utakmicu i to je to.“

Biranim rečima je govorio o Marku Jagodić-Kuridži i otkrio kako je protekao njihov prvi telefonski razgovor.

„To je fantastičan dečko i ima ogromno iskustvo, to niko ne može da mu uzme. Šta ti vredi iskustvo, ako ne znaš da ga koristiš i pretvoriš u kvalitet. On je to uradio na najbolji mogući način, igrači mu veruju. Teodosić ga je stalno tražio, zna da izvuče faul, pogodio je onu dvojku. Drugo bacanje smo namerno promašili, tako da kažem alal vera. Kada sam ga zvao on kaže: Čekaj, za koju reprezentaciju? Jel stvarno treba da igram za reprezentaciju? Odmah je prihvatio, zahvalan sam mu zbog odnosa prema mladićima. Ne mogu svi da budu Jokići, Danilovići, Divci i Bodiroge. Igraju i drugi momci košarku, kao gospodin direktor reprezentacije Tarlać. Nije nivo Bodiroge, ali ni Bodiroga nije imao ono što je imao Tarke. Sve to treba staviti u funkciju“, rekao je Pešić.

BONUS VIDEO Tajm-aut Karija Pešića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar