Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia, EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Stiv Ker, selektor košarkaške reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, pričao je sa novinarima iz svih delova sveta, a jedno od neizbežnih pitanja bilo je vezano za Srbiju.

Olimpijske igre ove godine održavaju se u Parizu (i Lilu) od 26 jula do 11. avgusta, a reprezentacije su uglavnom krenule sa pripremama. Tako se i selekcija SAD polako okuplja, a nije tajna da je većina košarkaške javnosti vidi kao glavnog favorita za zlatnu medalju.

Pred svim reprezentacijama su sada treninzi i pripremne utakmice, a u Abu Dabiju će se 17. jula sastati upravo Amerika i Srbija. Izabranici Stiva Kera i Svetislava Pešića odmeriće snage i u prvom kolu grupne faze Olimpijskih igara, preciznije 28. jula u Lilu, a mnogi se nadaju da će se sastati i u velikom finalu.

PROČITAJTE JOŠ...

„Igranje sa Srbijom, jednim od najjačim timova na svetu u ovom trenutku, videćemo se ponovo u Parizu, odnosno Lilu, zaista uzbudljivo, znamo koliko su dobri, poznatiji su nam od nekih drugih igrača. Najveća stvar za nas je da budemo mi, da shvatimo naš tim u kratkom vremenskom periodu. Ne brinem. Siguran sam da imamo neke stvari spremne bez obzira šta će se desiti u Abu Dabiju i Londonu (tamo Amerikanci imaju pripremne mečeve). Glavni fokus nam je da iskoristimo pripremne utakmice da budemo bolji i brinemo o sebi, ne mnogo o našim protivnicima“, objasnio je Ker preko video poziva sa novinarima.

Pitali smo Kera šta misli o reprezentaciji Srbije, koja je ovog leta pojačana Nikolom Jokićem, a tu su još neki NBA igrači poput Bogdana Bogdanovića, Vasilija Micića, Nikole Jovića…

EPA-EFE/TANNEN MAURY

„Srbija je veoma dobra. Videli smo prošle godine, iako nismo igrali protiv njih. Trener Pešić je uradio sjajan posao na Mundobasketu prošle godine, bez Jokića su stigli do finala, imaju odličan tim u oba pravca. Znamo da su još bolji dodavanjem Jokića, on je spektalularan, neverovatan igrač, šampion… Svesni smo da će biti veliki izazov i mnogo novina i igrača koji igraju zajedno godinama, još jedan razlog zbog kog bi mogli da budu dobri. Još više zanimljivih duela, znamo koliko su dobri“, odgovorio je Ker na pitanje Nova.rs.

Kasnije je Ker upitan i o izjavi Svetislava Pešića, koji je istakao da je tim Amerike jači nego što je ikada bio. Podsetimo, u sastavu SAD ovog leta nalaze se Stef Kari, Lebron Džejms, Kevin Durent, Džoel Embid, Entoni Dejvis, Bem Adebajo, Džru Holidej, Tajris Haliburton, Kavaj Lenard, Devin Buker, Džejson Tejtum i Entoni Edvards.

„Sa stanovišta uspeha (postignuća) u karijeri, ovaj tim je možda atraktivan kao i onaj ‘drim tim’ od 1992. Razlika u odnosu na tada je u reprezentacijama ostatka sveta, svi su sada približno dobri, košarka se globalizovala, Srbija i Hrvatska su se odvojile tada, da nisu Jugoslavija bi bila najteži izazov za ‘drim tim’ 1992. Sovjetski Savez se takođe raspao. Čak Dejli (originalno Chuck Daly), tadašnji trener Amerike, nikada nije uzeo tajm-aut. Nikad nije bio potreban. Jeste, mi imamo zvezde, članove Kuće slavnih, ali biće izazov protiv timova kao što su Srbija, Francuska, Nemačka, Španija, ako se kvalifikuje… Ništa nije zagarantovao za Ameriku. Osvojili smo zlatnu medalju u Tokiju, ali smo izgubili tri meča (jedan od Francuske u grupi i dva u pripremnom periodu od Nigerije i Australije). U finalu protiv Francuske je bila neizvesna utakmica do poslednjeg trenutka. Sada je potpuno drugačije takmičenje nego što je bilo 1992. godine“, istakao je Ker, koji je još jednom pokazao koliko zna o Srbiji i Jugoslaviji.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Nema sumnje da je i Srbija u užem krugu favorita za medalju, ali pored nje i SAD, tu su još sigurno i Kanada i Francuska, dok Pešić misli da će 10 od 12 reprezentacija konkurisati za medalje.

Ono što takođe treba istaći i nikada zaboraviti jeste da je Ker bio u Srbiji ove godine na sahrani Dejana Milojevića, koji je radio kao pomoćni trener u Godlen Stejtu, ali je preminuo u januaru nakon srčanog udara, koji je doživeo u Juti.

Ker je usred sezone odlučio da propusti utakmicu i dođe u Srbiju kako bi odao počast legendarnog Milojeviću i to mu srpski narod nikada neće zaboraviti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar