Lauri Markanaen, Jam Madar i Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN/SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

U grupnoj fazi ne bi trebalo da imamo preteškog posla, ali je i Pešić svestan da svako može da iznenadi

Košarkaška reprezentacija Srbije pokazala je koliko kvalitetan i moćan tim poseduje, pošto je u samo četiri dana pobedila Grčku i Tursku u kvalifikacijama za Mundobasket.

PROČITAJTE JOŠ:

Izabranici Svetislava Pešića su imali odličan napadački učinak protiv Grčke, kojoj su ubacili 100 poena, dok je prvo poluvreme protiv Turske bio primer onoga što želimo da vidimo od „orlova“ na Evrobasketu.

Srbija će na Evrobasketu u grupnoj fazi igrati protiv Holandije (2. septembar), Češke (3), Finske (5), Izraela (6) i Poljske (8).

Niko od pomenutih rivala iz grupe na papiru ne može da se uporedi sa Srbijom, ali je i Pešić pozvao na oprez, poučen iskustvima iz mečeva sa Letonijom i Belgijom u prethodnom reprezentativnom prozoru.

Kao najneugodniji rival Srbije u prvoj fazi Evropskog prvenstva pominjao se sastav Češke. Međutim, Česi su u prethodnom periodu ostali bez prve zvezde Tomaša Satoranskog, koji je tokom priprema doživeo povredu, a njegovo učešće je i dalje pod znakom pitanja.

Satoranski je već godinama glavni igrač reprezentacije, kao plejmejker diktira tempo igre, a pitanje je kako će se „kockice“ posložiti bez njega, te da li će u slučaju povratka biti u dobroj formi spreman da pomogne ekipi.

Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Tokom njegovog izostanka kao poenterski potentan igrač istakao se Vojtjeh Hruban, koji je protiv Mađarske nedavno postigao 26 poena. Uz njega treba obratiti pažnju i na iskusnog Jana Veselog, kao i na Ondreja Balvina.

Sem njih trojice se niko više nije istakao, te se od Čeha ne očekuje mnogo na predstojećem Evrobasketu. Tome u prilog govori i činjenica da su izgubili oba meča u kvalifikacijama za Mundobasket.

Najpre ih je deklasirala Francuska sa 95:60, a tri dana kasnije bolja je bila i Mađarska u neizvesnom meču koji je završen 82:79.

Dva neupeha u borbi za Mundobasket doživeo je i Izrael, koji i te kako može da iznenadi pozitivno na Evropskom prvenstvu. Jeste da kiks protiv Švedske sebi nisu smeli da dozvole, ali Izraelci u Jamu Madaru i Deniju Avdiji vide svetlu budućnost.

Gal Mekel i košarkaš Partizana Jam Madar, foto: EPA-EFE/Miguel Angel Polo
Gal Mekel i košarkaš Partizana Jam Madar, foto: EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Plejmejker Partizana je protiv Švedske upisao 27 poena uz tri asistencije, dok je Avdija imao 13 poena uz pet skokova. Njih dvojica trebalo bi da budu najozbiljnija pretnja po Srbiju, a ne treba potceniti ni Romana Sorkina, koji je od prošle godine član Makabija iz Tel Aviva. Tu je i nekoliko iskusnih igrača poput Gala Mekela, Gaja Pninija i Džejka Koena, koji umeju da „iskoče“ sa dobrim partijama s vremena na vreme.

Zanimljivo je da je Izrael pre pet dana odmerio snage sa Finskom, te su se dve reprezentacije dobro upoznale pred borbu u grupnoj fazi u Češkoj.

Finci su odneli pobedu sa 79:73, a očekivano najbolji pojedinac na terenu bio je NBA as Lauri Markanen. Finski krilni centar je na tom meču imao 28 poena uz devet skokova, a ne treba zaboraviti da je njegova reprezentacija nedavno pobedila i Hrvatsku sa 81:79.

Finska ima seriju od tri pobede, a pored Markanena „štetu“ po odbranu Srbije na Evrobasketu pokušaće da naprave i Sasu Salin, Elijas Valtonen i Peteri Koponen, koji i te kako imaju iskustvo igranja u kvalitetnim evropskim ekipama kakve su Barselona, Bajern, Manresa, Himki…

Foto: (AP Photo/Ron Schwane)

Neće biti lako „Pešićevim lavovima“ ni protiv Poljske, koja je u ovom prozoru bila polovična kada je reč o uspehu u kvalifkacijama za naredni Evrobasket, pošto su ispali iz kombinacije za Mundobasket.

Najre je Hrvatska bila bolja sa 72:69, a onda je deklasirana Austrija sa 91:55. Ipak, Poljaci imaju problema van terena, pošto je tamošnju košarkašku javnost nedavno potresla vest o svađi braće Ponitka.

Navodno je Mateuš Ponitka tražio od selektora da izbaci iz reprezentacije njegovog brata Marsela. Njihovo prepucavanje se nastavilo u medijima, a Mateuš je otkrio da iza svega stoji porodična svađa koja se dogodila još pre deset godina.

Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Bilo kako bilo, Mateuš je lider reprezentacije, dok je Marsel trenutno van iste. Stariji Ponitka je protiv Hrvata bio izuzetno raspoložen, ubacio je 26 poena, a imao je i po šest skokova i asistencija. Dvocifren je bio i protiv Austrije, stoga je lako zaključiti da je on „prva violina“ u napadu. U duelu protiv Srbije će morati dobro da se oznoji kako bi došao do poena, s obzirom da igra na poziciji na kojoj su i Vladimir Lučić i Nikola Kalinić.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored njega opasnost preti i od Ej Džej Slotera, naturalizovanog beka, kao i Aleksandera Balcerovskog, koji je imao priliku da oseti srpsku košarku, pošto je igrao u Megi prošle sezone. Sem njih trojice Poljska nema više pojedinaca koji se ističu, ali bi jedan dobar šuterski dan mogao da im donese čudo.

U 21. veku, Poljska je šest puta učestvovala na šampionatima Evrope i samo dvaput prošla grupu. Sada je to cilj, mada je smer u kojem reprezentacija ide još nedefinisan, pošto je smena generacija i dalje pod znakom pitanja.

Prvi rival Srbiji u Pragu biće Holandija, koja važi za potpunog autsajdera. Doživela je i dva poraza u protekle dve utakmice, u trećoj rundi kvalifikacija za Mundobasket nema nijednu pobedu, a FIBA ju je stavila na poslednje mesto favorita na Evrobasketu.

U skorašnjim porazima od Španije i Gruzije, u holandskoj selekciji se istakao Vorti de Jong, kao i Čarlon Klof, ali je pitanje da li njih dvojica mogu da povuku reprezentaciju do plasmana makar u drugu fazu.

Holandija u svom sastavu nema nijednog evroligaškog ili NBA košarkaša, te je jasno zašto joj se daju ubedljivo najmanje šansu na predstojećem prvenstvu. Međutim, ni protiv nje koncentracija ne sme da padne, jer upravo ta rasterećenost može Holanđanima doneti i poneko čudo.

BONUS VIDEO „Jokić čini sve boljim“: Bogdanović biranim rečima govorio o Kaliniću i Lučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar