Košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: 2023 Starsport.rs

Ljudi, kakva partija

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

E, sad je milina bila gledati košarkaše Srbije u Manili. Kako su samo razbili Litvaniju (87:68) za plasman u polufinale Mundobasketa i velikim trijumfom su pomerili neke granice.

Srbija će, pod tim imenom, treći put igrati u polufinalu Svetskog prvenstva, prethodno se za finale borila 2010. i 2014. godine. I na poslednja četiri SP je najviše puta stizala do polufinala, zajedno sa SAD koje takođe imaju tri polufinala.

PROČITAJTE JOŠ

Pobeda nad Litvanijom od 19 razlike je najveća za Srbiju nad evropskim selekcijama u istoriji svetskih prvenstava.

Kakvu odbranu smo demonstrirali, što se kaže – stati, pa gledati. Od početka do kraja su „orlovi“ baš grizli, Aleksa Avramović nije vadio ruke iz džepova rivala (četiri ukradene lopte), pa su Litvanci svedeni na istorijski minimum. Jedino kada su još postigli manje od 70 poena na Mundobasketu bilo je protiv Amerikanaca 2014. kada su u polufinalu zaustavljeni na 68.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Uništili smo ih i u skoku, a da su podbacili govori to da su imali svega 28 uhvaćenih lopti, najmanje još od meča sa Meksikom 2014. kada su imali 25.

Kapiten Bogdan Bogdanović je postigao više od 400 poena (404), i postao šesti igrač u 21. veku koji je to uspeo. Pogodio je i po najmanje jednu trojku na 23 vezane utakmice u poslednjih 30 godina, čime je izjednačio rekord Kirka Penija.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Bogdan beleži i 20+ poena na devet uzastopnih mečeva računajući od starta Mundobasketa 2019. godine, a nijedan igrač nije imao takav niz duži od sedam mečeva.

Slaba uteha je Litvancima ono što su njihovi miljenici uradili, ali su u pitanju rekordi. Rokas Jokubaitis je upisao devet asistencija protiv „orlova“, što je najviše za jednog litvanskog košarkaša na jednoj utakmici na svetskim prvenstvima.

Foto: Starsport.rs ©

NBA centar Jonas Valančijunas je postao najbolji strelac Litvanije u istoriji Mundobasketa sa 279 poena, prestigao je Linasa Kleizu koji je držao rekord sa 268. Ipak, podbacio je u skoku sa samo četiri uhvaćene lopte, što mu je drugi najslabiji učinak nakon što je imao samo dva skoka protiv Slovenije 2014.

Upravo bi Slovenija mogla da bude rival Srbije u polufinalu, ako u sredu savlada Kanadu.


Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Milutinov posle Litvanije pričao o Borišinoj poruci i tuči s Valančunasom