Foto: Starsport

Košarkaši Srbije pobedili su Portoriko 102:84 i plasirali su se u finale kvalifikacionog turnira u Beogradu. Igraće protiv Italije za odlazak na Olimpijske igre.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što se pre početka turnira i očekivalo, dve najbolje reprezentacije igraće za put u Tokio, mada su Portorikanci u polufinalu bili tvrd orah.

Tokom većeg dela meča su fantastično pogađali trojke, nisu bili tako efikasni ispod koša i sa poludistance i u tome leži jedan od razloga što nisu još žešće namučili srpski tim.

Igor Kokoškov je mogao da računa na Vasilija Micića i Nemanju Bjelicu i upravo oni su bili odlični u meču u kom je ključna prednost Srbije stvorena u finišu treće četvrtine i samo je uvećavana u četvrtoj.

Najefikasniji je kod pobednika bio upravo Micić koji je imao 21 poen i osam asistencija. Bjelica je imao 18 poena i sedam skokova, Filip Petrušev i Danilo Anđušić su imali po 15 poena, a Miloš Teodosić 11.

U portorikanskom timu se izdvojio Ajzea Pineiro sa 23 poena, dok je Džordž Kondit ubacio 20. Gijan Klavel je imao 17, a Geri Braun 12, ali niko osim njih nije prebacio tri poena.

Srbija je u prvih 20 minuta igrala lošu odbranu. To je najviše kažnjavao Pineiro koji je pogađao i za dva i za tri poena.

Uz to, Portorikanci su tokom prve četvrtine dobro pogađali trojke preko Gijana Klavela i spomenutog Pineira i to je stvaralo probleme Srbiji.

Tek kada je stegnuta odbrana na spoljnim pozicijama i kada su Ognjen Dobrić i ostali igrači Igora Kokoškova krenuli da presecaju napade Gerija Brauna i ostalih pre svršenog čina, počela je bolja igra Srbije.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nju su pokretali prvo Danilo Anđušić u prvoj četvrtini, a onda Vasilije Micić i Filip Petrušev u drugoj četvrtini.

Portorikanci su poveli sa 5:0 na startu meča, Micić je to poravnao, ali je Portoriko posle sedam minuta igre napravio seriju 7:0.

Anđušić je u tim trenucima nosio Srbiju, što pogocima s linije penala, što trojkama. Upravo je jednom od njih doneo prednost Srbiji 23:21, a to bi bilo uzalud da i Nemanja Bjelica sa zvukom sirene na isteku prvih 10 minuta nije ubacio šut sa devet, deset metara – 28:26 za Srbiju.

Druga četvrtina je već bila bolja priča. Od sredine tog perioda kreću da se ređaju greške gostiju.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Srbija je u tom periodu nanizala tri trojke i povela 41:33. Čak je i Boban Marjanović iz ćoška ubacio jednu. Miloš Teodosić i Aleksa Avramović su podelili po jednu sjajnu asistenciju, a Filip Petrušev je uglavnom profitirao iz tih situacija.

Do kraja poluvremena već je bio dvocifren, kao što je postepeno postajala i prednost Srbije da bi na isteku 20 minuta ona bila 51:40.

Treća četvrtina igrala se koš za koš, mada su igrači Srbije uglavnom imali dvocifrenu prednost. Portorikanci su blagu odbranu rešavali trojkama, poput onih koje je davao Kondit.

Bjelica je pri vođstvo Srbije 60:54 ubacio šut spolja, odgovorio mu je Kondit, a onda su njih dvojica razmenila još po trojku.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

„Beli“ je u tom periodu ubacio još dva poena kada je ostao sam ispod koša, ali rival Srbije je zbog njene nekompaktne odbrane, uvek imao rešenje u napadu.

Portoriko je sve do poslednjeg minuta imao prednost u trećoj deonici. Tek u poslednjih pedesetak sekundi je Milosavljević ostao sam pod košem za laka dva poena, a onda je Pineiro poklonio Miciću tri slobodna bacanja 79:68 u korist Srbije i 28:28 u trećem periodu.

U četvrtom je Portorikance stigao umor, ali i nervoza, pa je tako klupi igrača u crvenim dresovima dosuđena tehnička greška posle čega je Dobrić ubacio tri penala za 89:77.

Do kraja su u tom trenutku ostala još četiri minuta, ali protivnik Srbije nije mogao da uradi ništa ozbiljnije da bi ugrozio prednost i pobedu Srbije.

Finale sa Italijom je na programu u nedelju od 20 sati i 30 minuta.

Srbija – Portoriko 102:84 (28:26, 23:14, 28:28, 23:16)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: do 2.500; Glavni sudija: Joan Roso

Srbija: Micić 21, Teodosić 11, Bjelica 18, Petrušev 15, Milosavljević 4, Davidovac 2, Dobrić 5, Anđušić 15, Avramović 6, Marjanović 5. Selektor: Igor Kokoškov.

Portoriko: Pineiro 23, Kondit 20, Braun 12, Parker Rivera 3, Gijan Klavel 17, Gandija 3, Dijaz 0, Anduhar 3, Sosa 0, Ortiz 3. Selektor: Edi Kasijano.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Srbija je u finalu kvalifikacija za Tokio – Portoriko je pobeđen 102:84.

Na kraju ubedljivija pobeda nego što se očekivalo, ali kada su naši momci zaigrali brže i agilnije, tada je Portoriko ostao bez šanse.

37′ Tehnička za klupu gostiju!

Dva penala od tri pogodio je Dobrić, a onda naši nisu iskoristili sledeći napad. Micić je potom organizovao dobar napad za koš i 92:77 u korist Srbije.

Foto: Starsport

36′ Mini-serija Portorika

Gijan Klavel asistira Konditu za zakucavanje, a onda pogađa za dva poena posle skoka u odbrani. Igor Kokoškov i Dejan Milojević od svojih igrača moraju da traže bolji skok i manje kombinacija u napadu kada jedan od igrača ima otvoren šut – 87:77.

34′ Strašna akcija za Dobrića!

Lepo se Dobrić u uglu oslobodio čuvara i izmakao mu iz perifernog vida trkom prema košu uz osnovnu liniju za zakucavanje i 87:73 za Srbiju.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

32′ Nova trojka Portorika, Marjanović prekida mini-seriju

Čak 10 od 17 šuteva spolja su pogodili Portorikanci. Marjanović je okretom i horogom vratio deset razlike za Srbiju – 83:73 vodi naš tim.

31′ Po dva poena Srbije i Portorika

Za Srbiju je poene ubacio Dejan Davidovac – 81:70.

Treća četvrtina:

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

30′ Dramatičnih 50 sekundi i pet poena Srbije!

Braun je iznudio faul Petruševa posle dobre finte i pogodio je. Posle nekoliko poena našeg tima sa linije za slobodna bacanja, Braun to vraća na -6 svog tima (74:68). Milosavljević je pod košem Portorika zaboravljen za laka dva poena, Pineiro je faulirao Micića na šutu za tri poena na isteku treće četvrtine – 79:68 za Srbiju.

28′ Trojka Teodosića posle promašenog zicera

Ortiz uzvraća trojkom za Portoriko. Svaki put imaju odgovor i zbog toga „orlovi“ moraju da budu oprezni – 71:65.

26′ Dve trojke Bjelice, dve trojke Kondita

Konačno da se prekine serija gostiju, koji održavaju zaostatak na šest poena – 66:60 za Srbiju.

Foto: Starsport

25′ Zonska odbrana Portorika, greše „orlovi“

Poslednji u nizu pogrešio je Avramović. Teško stižemo do poena u poslednjih nekoliko minuta, a Klavel pogađa trojku za 60:54.

23′ Anđušić „rešeta“, odbrana i dalje škripi

Trojka beka Srbije, Kondit ponovo uzvraća šutem za dva poena, a Portorikanci preko Klavela u kontri smanjuju rezultat – 58:49.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

22′ Greše Portorikanci, Bjelica koristi

Parker Rivera udara rampu Bjelici, ali mu je sviran faul za dva slobodna bacanja. Prethodno je Pineiro u kontri pogrešio i posloa loptu komentatorima. U međuvremenu je Kondit dvaput poentirao 55:45 za Srbiju.

21′ Marjanovića baš ne štede

Nije dobio faul Boban Marjanović pod košem Portorika posle skoka u odbrani i dobre akcije Vase Micića. Bobi je napravio faul u sledećem napadu za slobodna bacanja Parker Rivere – 51:41 vodi Srbija.

Druga četvrtina:

20′ Srbija dvocifrena posle prvog poluvremena

Kakva akcija za Petruševa. Krenula je posle skoka Bjelica i dodavanja za Tea, koji je produžio za Avramovića, a Aleksa za Petruševa koji je zakucao – 45:37.

Do prve dvocifrene prednosti „orlovi“ stižu kontrom posle pritiska na spoljnim pozicijama Portorika – 47:37. Micić potom fauliran na šutu za tri, Pineiro precizan za dva, a poluvreme je završeno 51:40 u korist Srbije.

18′ Žurimo, žurimo… Nigde strpljenja

Petrušev je odmah posle ofanzivnog skoka šutirao na koš instinktivno. Međutim, Portoriko to nije iskoristio. Teodosić je preko trojke dodao loptu za Petruševa – 43:37 za Srbiju.

16′ Ma tako je! Trojka na trojku!

Rešava Braun lepu kombinaciju, pod košem Srbije, laganim polaganjem za 41:35. Pre toga je Teodosić ubacio treću uzastopnu trojku za naš tim posle Micićeve i Marjanovićeve.

15′ Koš Brauna, trojka Marjanovića!

Prvobitno je dosuđena trojka iako je Braun ušao pola metra unutar linije 6,75 metara. Potom je Boban Marjanović ubacio trojku iz ugla za 38:33.

14′ Pineiro ubacuje petu trojku iz 11 šuteva

Čak 12 poena ima igrač Portorika koji je dao trojku za priključak. Naši igrači su stali posle nekoliko minuta dobrog ritma u drugoj četvrtini – 32:31 za naš tim. Srećom, cepa trojku Vasa Micić za 35:31.

12′ Izbegli smo tri „metka“

Dva puta je Sosa imao otvorenu trojku posle ofanzivnih skokova i neobjašnjivo smušene odbrane. Kondit je potom promašio čist zicer u prodoru. Micić je imao četiri koša – 32:26 za Srbiju.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Bjelicaaaaaaaa!

Šteta za trojku Anđušića koji je pogodio prvi obruč, Portorikanci su ubacili trojku za vođstvo, a do kraja četvrtine je ostalo još osam sekundi. Sasvim dovoljno Bjelici da pogodi trojku sa devet metara za 28:26 u korist Srbije.

9′ Ubrzala se sada igra

Pogodak Pineira, pa onda Petruševa na drugoj strani i faul za Anđušića. Pineiro je napravio grešku u sledećem napadu, a Anđušić je to kaznio trojkom – 23:21 vodi Srbija.

7′ Nova trojka, serija Portorika 7:0…

Odgovorili su „orlovi“ sa dve kontre, jedan tačdaun pas Teodosića za Dobrića koji je zbog povrede ostao pod košem zbog zadobijenog udarca iz prethodnog napada. Brzaju sada Portorikanci – 17:17.

Foto: Starsport

6′ Petrušev pod faulom, ponovo „beži“ Portoriko

Dva penala pogađa srpski centar, Micić gubi loptu, a Teodosić promašuje trojku.  U međuvremenu gosti postižu dva koša – 14:11.

4′ Portorikanci se raspucavaju, prvo vođstvo Srbije

Nova trojka Klavela, ali onda veoma snalažljiv potez Anđušića koji je na isteku napada i prijemu lopte ispalio loptu i dobio dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, Srbija je u narednom napadu ukrala loptu i odigrala kontru za prvo vođstvo 9:8.

Foto: Starsport

3′ Bravo Vaso!

Čeona trojka Micića, posle povratne lopte, sada većina lopti prolazi kroz njegove ruke, a Srbija je odgovorila na seriju sa svojih pet uzastopnih poena – 5:5.

2′ Dva dobra napada i serija Portorika

Prvo Klavel preko Bjelice za tri, onda Parker Rivera za dva i Portorikanci vode. Srbija smanjuje zaostatak sa linije penala – 5:2 za Portorikance.

Igrači se uveliko zagrevaju

Italijani su prvi finalisti

https://twitter.com/KSSrbije/status/1411305854289207302

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare