Kako su košarkaši nameštali utakmice, kad je sve počelo i kakve ih kazne čekaju...

Nova.rs je otkrila kako je Svetska kuća košarke (FIBA) otvorila dva nova postupka zbog nameštanja, pod istragom su i Ljubomir Č. (29) i Marko R. (30).

Obojica su rođeni 1993. godine, a Marko R. je igrao za više poznatih klubova iz naše zemlje, dok su i jedan i drugi u nekim delovima karijere imali angažmane i van Srbije.

Obojica se i sumnjiče za učešće u nameštanju utakmica u inostranstvu, pa se došlo do broja od šestorice srpskih košarkaša koji se sumnjiče za nečasne radnje.

PROČITAJTE JOŠ

U međuvremenu, kako je za Nova.rs potvrđeno, košarkaš Stefan Šajin doživotno je suspendovan zbog nameštanja utakmica, nakon što je FIBA završila postupak i izrekla kaznu.

Detalji u njegovom slučaju nisu mnogo poznati, samo se zna da nije reč o mečevima u Srbiji. On je van Srbije igrao samo za dva kluba – CSM Medijaša iz Rumunije i Škriljevo iz Hrvatske, pa je u pitanju neki od mečeva iz perioda iz ta dva kluba.

Pre nekoliko sedmica su pokrenuti postupci protiv još trojice srpskih košarkaša – Nikole Ć. (26), Davida M. (26) i Aleksandra I. (27), dok je FIBA zajedno sa KLS rešila da očisti domaću košarku od nameštanja i vinovnika takvih radnji.

Aleksandar I. i David M. bila su prva dva igrača protiv kojih je pokrenuta istraga oko nameštanja utakmica KLS, a onda je otvoren postupak i protiv Nikole Ć.

IZDVAJAMO ZA VAS

Simptomatično je i to da se sva trojica igrača nekako povezuju sa jednim klubom iz KLS, čiji su članovi bili u nekom periodu karijere ili prošle sezone. Međutim, važno je istaći i da klubovi Košarkaške lige Srbije nisu pod istragom FIBA povodom ovog slučaja.

I tu nije kraj… Istraga FIBA stigla je do Rumunije, a kako je Nova.rs pisala, pokrenut je postupak protiv takođe srpskog košarkaša, Nedeljka P. (27), zbog sumnji da je umešan u nameštanje utakmica.

Trenutno nije poznato dokle će trajati „češljanje“ FIBA, nije isključeno i da se napravi pauza u susret novoj sezoni…

Kako su košarkaši nameštali utakmice?

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Skandal neviđenih razmera trese srpsku košarku i naš trofejni sport vodi veliku borbu da se što pre očisti od prljavština koje su ga zadesile.

Razne mahinacije nisu strane, ali ovo što se dešava je zaista nezapamćeno – košarkaši su se, navodno, međusobno dogovarali kako da nameste utakmice i tako bacili veliku mrlju na utakmice Košarkaške lige Srbije, ali i one van naše zemlje.

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala, FIBA je formirala predmete na osnovu poruka koje su igrači razmenjivali međusobom i tako praktično dogovarali nameštanja utakmica, odnosno njenih određenih delova, i na tome zarađivali putem kladionica.

KLS je rešena da pokaže nultu toleranciju prema pomenutim neregularnostima, te da zajedno sa FIBA očisti srpsku košarku. Takođe se ističe i da će imena igrača umešanih u nameštanje utakmica biće objavljena tek po okončanju postupaka i zajedničke istrage.

Nova.rs saznaje i da nisu isključena ni hapšenja igrača zbog sumnje da su umešani u nameštanje utakmica, ali to će biti moguće tek po okončanju istraga i nakon što FIBA zatvori svoje predmete. Veruje se i da sankcije FIBA neće biti jedine, niti krajnje, a navodno već postoje određene krivične prijave od još pre tri godine za neke sumnjive košarkaške utakmice u Srbiji.

Kako se ranije moglo čuti, zbog svega navedenog izvesno je i da će se policija pozabaviti ovim slučajevima kada FIBA bude završila.

Kako je sve počelo?

Foto: KLS

Košarkaška liga Srbije je 29. juna sama objavila kako je FIBA pokrenula istragu zbog umešanosti određenih igrača u nameštanje utakmica. Zanimljivo da je informaciju plasirao sam KLS, saopštenje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin, s željom da se srpska košarka očisti od neregularnosti.

Od tada je poznato da se vode disciplinski postupci od strane FIBA, kako bi se najveći problemi rešili u što kraćem roku da bi se zaštitio integritet takmičenja. Nije isključeno da bude još novih postupaka zbog sumnji da su igrači umešani u nameštanje mečeva.

Zbog svih dešavanja, iz KLS je najavljeno da će u septembru, pred početak sezone 2023/24, organizovati radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načine prijave.

„S obzirom na to da su disciplinski postupci još uvek u toku, KLS u ovom trenutku ne može pružiti detalje na kojim utakmicama i koji igrači su učestvovali u manipulativnim radnjama. Detaljnije informacije oko disciplinskih postupaka pružiće se nakon njihovog okončanja, kako bi se osiguralo nesmetano vođenje postupaka, kao i prezumpcija nevinosti samih učesnika u postupcima. Kroz FIBA SWISH program, gde FIBA usko sarađuje sa nacionalnim savezima na suzbijanju manipulacije takmičenja i osiguranju čistog sporta, KLS pruža relevantne podatke, neophodne za pokrenute disciplinske postupke.

Pred početak naredne sezone 2023/24 KLS organizuje edukativnu radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih lica uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načini prijave. KLS je odlučan u svom naporu da očisti naš sport od bilo kakvih manipulativnih radnji, te oštro osuđuje bilo kakvo kršenje FIBA etičkog kodeksa i preduzeće sve mere potrebne za osiguranje integriteta takmičenja“, pisalo je, između ostalog, u saopštenju KLS koje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin.

BONUS VIDEO Nepoznate priče o najvećim imenima srpske košarke i tajna jedne koverte

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar