Broj sportista čija se imena spominju u vezi sa skandalom nameštanja se samo povećava i to nikako nije dobro za integritet košarke.

Svetska kuća košarke (FIBA) otvorila je dva nova postupka zbog nameštanja i na meti su Ljubomir Č. (29) i Marko R. (30).

Obojica su rođeni 1993. godine, a Marko R. je igrao za više poznatih klubova iz naše zemlje, dok su i jedan i drugi u nekim delovima karijere imali angažmane i van Srbije.

Obojica se i sumnjiče za učešće u nameštanju utakmica u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Trenutno, Ljubomir Č. je i dalje član srpskog kluba, a u istom klubu je u jednom trenutku karijere bio i Marko R.

Pre nekoliko sedmica su pokrenuti postupci protiv još trojice srpskih košarkaša – Nikole Ć. (26), Davida M. (26) i Aleksandra I. (27), dok je FIBA zajedno sa KLS rešila da očisti domaću košarku od nameštanja i vinovnika takvih radnji.

Aleksandar I. i David M. bila su prva dva igrača protiv kojih je pokrenuta istraga oko nameštanja utakmica KLS, a onda je otvoren postupak i protiv Nikole Ć.

U međuvremenu je Stefan Šajin doživotno suspendovan zbog nameštanja utakmica. Detalji u njegovom slučaju nisu mnogo poznati, samo se zna da nije reč o mečevima u Srbiji.

Košarkaška liga Srbije objavila je krajem juna kako je FIBA pokrenula istragu zbog umešanosti određenih igrača u nameštanje utakmica. Zanimljivo da je informaciju plasirao sam KLS, saopštenje je potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin, s željom da se srpska košarka očisti od neregularnosti.

Foto: KLS

Od tada je poznato da se vode disciplinski postupci od strane FIBA, kako bi se najveći problemi rešili u što kraćem roku da bi se zaštitio integritet takmičenja.

Tako je poznato i da klubovi Košarkaške lige Srbije nisu pod istragom FIBA povodom ovog slučaja, što je važno istaći. KLS je rešena da pokaže nultu toleranciju prema pomenutim neregularnostima, te da zajedno sa FIBA očisti srpsku košarku.

I nije trenutno poznato dokle će trajati „češljanje“ FIBA, ali je poznato da nisu igrači samo iz srpske košarke oni protiv kojih se vode postupci. Kako je Nova.rs nedavno objavila, istraga se vode i u Rumuniji, a pod lupom se tamo nalazi takođe srpski košarkaš, Nedeljko P. (27), zbog sumnji da je umešan u pomenute neregularnosti.

Zbog svih dešavanja, iz KLS je najavljeno da će u septembru, pred početak sezone 2023/24, organizovati radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načine prijave.

BONUS VIDEO Savršena blokada Jovića i trojka Dobrića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar