Foto: KLS promo; shutterstock; shutterstock by roibu

Nova.rs saznaje koji igrači se sumnjiče da su umešani u nameštanje mečeva u srpskoj košarci

Košarkaška liga Srbije objavila je krajem juna kako je FIBA pokrenula istragu zbog umešanosti određenih igrača u nameštanje utakmica, a Nova.rs otkriva koji košarkaši su u pitanju.

U pitanju su Aleksandar I. (27), David M. (26) i Nikola Ć. (26), i protiv njih se vode postupci od strane FIBA.

Aleksandar I. (27) i David M. (26) bila su prva dva igrača protiv kojih se vodi istraga oko nameštanja utakmica KLS, a od prošlog petka je otvoren postupak i protiv Nikole Ć. (26).

PROČITAJTE JOŠ

Nova.rs je i najavila da se očekuju nove istrage protiv još igrača i za sada je u pitanju samo jedan novi slučaj, ali to ne znači da ih neće biti još.

Kako navode izvori našeg portala iz košarkaških krugova, Nikola Ć. bio je u grupi potencijalno sumnjivih za neregularne radnje i zato nije iznenađenje što se i on našao pod lupom FIBA.

On će, od dana prijema dokumentacije, imati pravo žalbe u roku od sedam dana.

Simptomatično je i to da se sva trojica igrača nekako povezuju sa jednim klubom iz KLS, čiji su članovi bili u nekom periodu karijere ili prošle sezone. Međutim, važno je istaći i da klubovi Košarkaške lige Srbije nisu pod istragom FIBA povodom ovog slučaja.

Sve do sada učinjeno pokazuje jasnu nameru da se sankcionišu svi oni koji su sumnjiče da su učestvovali u nameštanju. KLS je rešena da pokaže nultu toleranciju prema pomenutim neregularnostima, te da zajedno sa FIBA očisti srpsku košarku.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zanimljivo da je informaciju o pokretnju istrage zbog sumnji u nameštanje mečeva plasirao sam KLS i saopštenje je tada potpisao direktor takmičenja Aleksandar Grujin.

I nije trenutno poznato dokle će trajati „češljanje“ FIBA, ali je poznato da nisu igrači samo iz srpske košarke oni protiv kojih se vode postupci.

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, istraga FIBA vode se i u Rumuniji, a pod istragom se tamo nalazi takođe srpski košarkaš, Nedeljko P. (27), zbog sumnji da je umešan u pomenute neregularnosti.

Zbog svih dešavanja, iz KLS je najavljeno da će u septembru, pred početak sezone 2023/24, organizovati radionicu koja će biti usmerena na edukaciju klubova, igrača i ostalih uključenih u košarkaška takmičenja. Kroz edukativnu radionicu pružiće se relevantne informacije za implementaciju FIBA etičkog kodeksa, prepoznavanje manipulativnih radnji u sportu i načine prijave.

Detalje nezapamćenog skandala: Košarkaši se dogovarali, moguća i hapšenja igrača

Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT; promo logo KLS; shutterstock.

Skandal neviđenih razmera trese srpsku košarku i naš trofejni sport vodi veliku borbu da se što pre očisti od prljavština koje su ga zadesile.

Razne mahinacije nisu strane, ali ovo što se dešava je zaista nezapamćeno – košarkaši su se, navodno, međusobno dogovarali kako da nameste utakmice i tako bacili veliku mrlju na utakmice Košarkaške lige Srbije i igru pod obručima u našoj zemlji, o čemu je Nova.rs pisala početkom jula.

Izvori bliski KLS najavili su tada da će u narednim danima biti pokrenuti postupci protiv još igrača, što je prošlog petka i učinjeno kada se treći košarkaš našao istragom FIBA.

Nije isključeno da ih bude i više zbog sumnji da su umešani u nameštanje mečeva.

Foto: KLS

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala, FIBA je formirala predmete na osnovu poruka koje su igrači razmenjivali međusobom i tako praktično dogovarali nameštanja utakmica, odnosno njenih određenih delova, i na tome zarađivali putem kladionica.

Nova.rs takođe saznaje i da nisu isključena ni hapšenja igrača zbog sumnje da su umešani u nameštanje utakmica, ali to će biti moguće tek po okončanju istraga i nakon što FIBA zatvori svoje predmete. Veruje se i da sankcije FIBA neće biti jedine, niti krajnje, a navodno već postoje određene krivične prijave od još pre tri godine za neke sumnjive košarkaške utakmice u Srbiji.

Zbog svega navedenog izvesno je i da će se policija pozabaviti ovim slučajevima kada FIBA bude završila, te nas u srpskoj košarci očekuje vruće i burno leto, moguće i jesen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar