Selektor Italije jedan je od najharizmatičnijih u svetu košarke, a još više ćete ga voleti kada vidite kako priča o Srbiji.

Đanmarko Poceko je unikatna ličnost, i kao igrač, i sada kao trener. Sedeće na klupi Italije protiv Srbije u osmini finala Evrobasketa (nedelja, 18.00), i dugo neko tako nije pričao o našoj reprezentaciji.

Ne radi se samo o pohvalama, već o jasnoj iskrenosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Rođen sam u Trstu, proveo sam dve godine u Cedeviti u Zagrebu, kao mali sam gledao jugoslovensku košarku i odrastao gledajući legende kao što su Paspalj, Đorđević, za mene i najveća Danilović. Mnogo ga volim, verovatno najbolja osoba koju sam upoznao u životu, istovremeno je i sladak i monstrum“, rekao je Poceko srpskim izveštačima u Berlinu.

Osvrnuo se i na duel za četvrtfinale u Berlinu, opet ne dosadno i isprazno kako to ume da bude.

„Biće mnogo teško, probaćemo da vas pobedimo, poštujemo Srbiju, a vi ste nastavili da imate monstrume u košarci kao što su Jokić i Micić. Pokušaćemo, nikada ne odustajemo, probaćemo da igramo našu igru, ali i da uživamo i da se zabavimo na terenu“.

Foto: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Nije želeo Poceko da priča mnogo na srpskom, zna neke reči kao što je „prijatno“, ali kaže da razume, što je potvrdila i jedna psovka.

„Kada igrate protiv tako dobrog rivala, često nije lako ući u utakmicu. Onda na kraju utakmice kažeš „ajde u pi***“, nisam odigrao ništa. Želim da svi izađu sa parketa zadovoljni, i ako izgubimo da mogu da kažu da su igrali srcem“.

Svetislav Pešić je rekao kako je Poceko sjajan trener, što je posebno dirnulo Italijana.

PROČITAJTE JOŠ

„O, bože… Moraću da ga častim ćevape, šljivovicu i palačinke (smeh). On je legenda, mnogo mi je pomogao kao mladom treneru. Hvala mu, naravno, na lepim rečima, a hvala i mojim igračima, jer kad neki trener dobije komplimente, to je zbog dobrih igrača“.

Osvrnuo se Poceko i na turnir prošlog leta u Beogradu, kada su Italijani zaustavili Srbiju na putu ka Olimpijskim igrama u Tokiju.

„Sve je drugačije u odnosu na prošlu godinu. Igrate drugačije, Jokić je u formi, igrate jaku odbranu, mnogo trčite i imate odličnu hemiju u timu. Pešić sve kontroliše, svaki put kad sam gledao Srbiju imao sam osećaj da igrate zajedno, da poštuju jedni druge, što je za mene najvažnije u košarci. Svi pričaju da je Jokić sjajna osoba, što mnogo znači, jer postoje različite percepcije stvarnosti. Nije lako uklopiti sve to“, zaključio je Poceko.

BONUS VIDEO Trening Srbije pred Italiju – u hali u kojoj neće igrati osminu finala

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare