Garbahosa o Lorencu Braunu, Pešiću, Jokiću...

Grafika: Slađana Đermanović

Legenda španske košarke i predsednik saveza Horhe GarbahoS a proslavio je pobedu svoje reprezentacije u osmini finala protiv Litvanije 102:94 nakon produžetaka, a potom je glasno slavio zajedno sa navijačima.

On je posle meča objasnio da je želeo na taj način da oda počast sjajnoj ekipi Španije.

PROČITAJTE JOŠ

„Oni su sjajni igrači, sjajan tim, sjajni treneri. Oni su džentlmeni i moramo da im odamo poštovanje. Ovo je za nas bila važna utakmica, ne samo za ovaj turnir nego za naš razvoj kao ekipe. Ovo je vrlo neiskusan tim, po prvi put igra zajedno u ovakvom sastavu. To što smo u Berlinu je za nas uspeh“, rekao je Garbahosa za srpske medije.

On je istakao da su očekivali težak meč u osmini finala zbog ukrštanja sa najjačom grupom.

„Znali smo da nas čeka težak rival iz grupe B jer su u njoj bile selekcije poput Slovenije, Francuske, Litvanije, Nemačke. Naš cilj je bio da postanemo tim tokom turnira i u meču sa Litvanijom smo pokazali da smo ekipa. Lorenco Braun je odigrao sjajnu utakmicu, ali smo na kraju pobedili kao tim“, rekao je Garbahosa.

Španija je na prvnstvo došla bez nekoliko legendi koje su se povukle, a imali su i problem sa povredama.

„Nedostaju nam braća Gasol, Navaro, Serhio Rodrigez, legende ne samo španske nego i evropske košarke. Ali, pokušavamo da budemo nova ekipa- Lorenco Braun, Rudi Fernandez, Vili Ernangomez su lideri koji predvode ostale. U prvoj utakmici turnira smo igrali dobro, ali nismo imali toliko iskustva. Međutim rastemo kao tim i igranje protiv igrača kao što su Jonas Valančijunas, Domantas Sabonis, Rokas Jokubaitis donosi mngo iskustva. Oni su velika imena u Evropi, a iako naši igrači imaju manju reputaciju, igrali su srcem i pobedili“.

Mnogo polemike se vodilo oko Lorenca Brauna i činjenice da je dobio španski pasoš upravo na insistiranje Grabahose. Ipak, Braun se pokazao kao jedan od ključnih igrača ovog tima.

„Dali smo mu pasoš. Lično sam ga molio da igra za reprezentaciju i pomogne. Lorenco Braun je lider ove ekipe, ne samo dobar igrač. Tražio sam mu da bude predvodnik mlađim igračima, da im pomogne da postanu profesionalci. Postigao je 28 poena, ali on nam donosi mnogo više od toga“.

Predrag Bogosavljev EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Osvrnuo se Garbahosa i na najveće zvezde turnira Nikolu Jokića, Janisa Adetokumba i Luku Dončića i pitanje da li je ovo najbolje prvenstvo ikada.

„Šta da kažem, oni su verovatno i bolji nego što smo mi bili, neverovatni igrači. Ali ne samo oni, Grčka je mnogo više od Janisa, Slovenija od Dončića a Srbija, mnogo, mnogo više od Jokića čak i pored toga što im neki grači nedostaju, ali se mi u Španiji trudimo da se takmičimo najbolje što možemo. Ne znam da li je ovo najbolji Evrobakset ikada, to ćemo videti na kraju, ali je definitivno jedan od najboljih.“

Za kraj, govorio je Garbahosa i o reprezentaciji Srbije.

„Imam mnogo poštovanja pre svega za Košarkaški savez Srbije i selektora Svetislava Pešića. On je legenda, znam ga još od kad sam bio dete. Tu je zatim Jokić i mnogo sjajnih igrača. Verovatno jedan od glavnih kandidata za zlatnu medalju“, rekao je Garbahosa.

BONUS VIDEO Crnogorci besni zbog suđenja protiv Nemačke: Najgore ikad u istoriji Evrobasketa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar