Foto: STARSPORT

Crno-beli žele da u sezonu uđu sa trofejom.

U Podgorici će od 18. do 20 septembra biti odigran turnir Supekupa ABA lige koji je ponovo u kalendaru takmičenja, a za trofej će se boriti osam najboljih timova regionalnog takmičenja izuzev Crvene zvezde.

Crveno-beli su istakli da su pre odluke da se igra Superkup već isplanirali učešća na međunarodnim prijateljskim turnirima, a verovatno se iza svega krije i sukob koji tinja na nivou rukovodstva lige.

PROČITAJTE JOŠ

Zato će Partizan biti apsolutni favorit za prvi pehar u sezoni koji će pokušati da im „ukradu“ pre svega domaćin Budućnost i Cedevita, a svoju šansu za dobar rezultat će tražiti i Mega, FMP, Igokea, Zadar i Studentski centar.

U prethodna tri izdanja ovog takmičenja koja su igrana od 2017. do 2019. godine po jedan trofej su osvojili Cedevita, Crvena zvezda i Partizan koji je i poslednji osvajač pehara, a takmičenje se igra po kup sistemu gde osam timova igraju na ispadanje do konačnog pobednika.

Partizan će kao neprikosnoveni za osvajanje pehara imati priliku da budu prvi sa dva osvojena trofeja. Večiti su u prethodnoj sezoni pokazali da su u regionu odskočili daleko od konkurencije kvalitetom, a deluje da bi ove sezone jaz mogao da bude i veći.

Foto: BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI/Filip Roganovic

Iako nisu kompletirali ekipu, crno-beli su u dosadašnjem toku priprema pokazali da je ostanak kostura i nosilaca poput Kevina Pantera bio pun pogodak i da ekipa deluje uigranije u ovom periodu nego pre godinu dana.

Prvi rival će biti ekipa Mege i to će biti prilika da neki od najvećih talenata srpske košarke iz njenih redova poput Nikole Topića igraju protiv jednog od kandidata za Fajnal-for Evrolige.

Za Obradovića koji ide po drugi trofej od povratka u Partizan će turnir biti prilika da nastavi da uigrava ekipu koja je na pripremama pokazala da već sada izgleda prilično opasno. Šansa je to pre svega za Mateuša Poniku, Pi Džej Dozijera i Frenka Kaminskog da se još bolje uigraju i Mega ne bi smela da bude veliki izazov.

Pobednik tog duela u polufinalu igra protiv boljeg iz meča Cedevita – Igokea. Ekipa iz Ljubljane je na pripremama pokazala da može da bude opasna kada je pobedila moćni Panatinaikos i odigrala solidan meč u porazu od Efesa, dok je Igokea doživela sva tri poraza i to na turniru kojem je bila domaćin, doduše protiv kvalitetnih timova kao što su CSKA i Galatasaraj, ali i od Mege.

To znači da bi u polufinalu u utorak mogli da gledamo derbi između Partizana i Cedevite, a poznato je koliko Ljubljančani ne leže ABA šampionu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Drugi deo žreba kao favorit predvodi Budućnost koja je rekonstruisala ekipu i dovela neka ozbiljna pojačanja poput Flečera Mekgija koji je briljirao u Studentskom centru, kao i kvartet Ameikanaca predvođenih Džakarijem Viliijamsom i Kolbijem Rosom, a na startu priprema su ostvarili dve lake pobede protiv Širokog i Splita.

Njih će pokušati da zaustavi Zadar koji je najveći posao odradio zadržavanjem Luke Božića i ima gotovo nepromenjen sastav pojačan iskusnim Lovrom Mazalinom.

Najneizvesnije bi trebalo da bude u meču FMP-a i Studentskog centra.

„Panteri“ su blagi favoriti iako su doveli dosta novih igrača, a ostali bez nosilaca poput Evuke Izundua, Na pripremama su pobeđivali i timove popu Hapoela iz Jerusalima i Oldenburga, pa se potencijalno nadaju dobrom turniru u Podgorici.

Studenti iz Podgorice su ostali bez prvog strelca Flečera Mekgija, ali su doveli nekoliko odličnih igrača za regionalnu košarku pa će i oni pokušati da budu iznenađenje.


Parovi i raspored mečeva

12.00 Cedevita – Igokea

15.00 Partizan – Mega

18.00 Budućnost – Zadar

21.00 FMP – Derbi

Polufinale, 19. septembar

Cedevita/Igokea – Partizan/Mega

Budućnost/Zadar – FMP/Derbi


BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar