Partizan vs Mega
Partizan vs Mega Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Mege pobedili su Partizan 93:90 u odloženom meču 13. kola regionalne ABA lige.

„Ružičasti“ su iznenadili jednog od glavnih favorita, koji nije uspeo da ponovi partiju kao protiv Hamburga pre manje od dva dana, iako je nadoknadio dvocifreni zaostatak i uveo meč u neverovatno napetu završnicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Izabranici Željka Obradovića mučili su se u napadu, retko su pogađali šuteve spolja, a Mega je i bez petorice igrača uspela da ih nadigra boljom organizacijom napada, kruženjem lopte i trojkama.

Sve to ne bi bilo moguće bez malo sreće, ali i činjenice da je igrače Partizana možda stigao i umor posle partije u Evrokupu.

Ipak, u poslednja dva minuta su crno-beli od -9 došli do izjednačenja, Kevin Panter je promašio trojku za pobedu, a na drugoj strani je trojku ubacio Denis Skuči Smit, šest sekundi pre kraja.

Najefikasniji je kod pobednika bio Samsun Ružencev koji je imao 20 poena, Nikola Jović je praktično bez treninga dodao 14, Skuči Smit je postigao deset, a Mihajlo Mušikić deset. U timu Partizana je Panter dao 24 poena, Matijas Lesor ga je ispratio sa 15, a Alen Smailagić je dodao 14 poena.

Mega je u prvom poluvremenu bila bolja u šutu spolja. Partizanu nije pomoglo ni to što je Matijas Lesor ušao u meč kao da je Šakil O’Nil lično.

Za minut i po je imao šest, već posle dva i po minuta punih deset poena. Hvatao je lopte, borio se i ukazao na problem koji će biti rak rana Partizanu u prvih 20 minuta.

Niko nije mogao da pogodi spolja. Lesor je rano počeo da traži lopte na niskom postu, ali ostali igrači nisu bili sigurni.

Partizan vs Mega
Partizan vs Mega Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Uz to, Mega je bila veoma motivisana, iako je bila bez petorice, pa se nije praktično ni osetio izostanak.

Igralo se uglavnom u serijama, pa su gosti sa 6:0 otišli na 15:11, a onda dopustili Partizanu da za minut i po ubaci devet poena, nošem Jamom Madarom i ode na 20:15.

Kraj prve četvrtine je ipak pripao Megi i Mihajlu Mušikiću, koji je pogađao i koristio svoju šansu. Isto se može reći i sa Samsona Ruženceva, koji je delovao potpuno neopterećeno.

Druga četvrtina je bila još bolja od prve. Igralo se tvrdo sve do dva i po minuta pred poluvreme. Tada je Nikola Jović ubacio važnih šest poena, nadovezao se Mušikić trojkom, potom i Luka Cerovina i Mega je otišla na 55:44 za jedva dva minuta nešto brže igre.

Partizan vs Mega
Partizan vs Mega Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Partizan je do poluvremena uspeo da smanji zaostatak za dva poena, ali je bilo jasno da u njegovoj igri ne štima baš sve.

A šut spolja koji je najmanje štimao, proradio je u trećoj četvrtini. Crno-beli su davali trojke preko Mura, Dangubića i Smailagića, ali je Mega uspevala da održi prednost.

Tim Vlade Jovanovića je uglavnom pronalazio dobra i logična rešenja u napadu i malo je bilo onih situacija kada je šut bio usiljen.

Partizan vs Mega
Partizan vs Mega Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kako je vreme odmicalo, a Partizan uspevao da spusti zaostatak, ali ne i da preokrene, tako se nervoza sve više uvlačila među crno-bele. Po isteku 30. minuta bilo je 74:65 za gostujući tim.

Poslednji period je počeo tvrdo, a onda su se „otvorile“ dizne. Za minut su trojke naređali Skuči Smit, Avramović i Jović, a Mega je imala +10.

Tada je stao napad Mege. Crno-beli su napravili brzih 9:0, a posebno je Panter navijače u hali bacio u trans trojkom za 80:79.

Partizan vs Mega
Partizan vs Mega Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Međutim, „hladan tuš“ je serviran Partizanu trojkom Ruženceva za Megu, pa u pola minuta i zakucavanjem Simanića za +6.

To je bio samo uvod u neverovatnu završnicu. Dva minuta i 16 sekundi pre kraja Boriša Simanić je dao trojku za 90:81 i činilo se za mirniji kraj meča.

Noge su zaklecale igračima Vlade Jovanovića i Kevin Panter je vratio trojku, pa je iznudio naivan faul na šutu za tri poena i očas posla je bilo 90:87, a do kraja je ostalo još minut i 24 sekunde.

Partizan je imao šansu i da povede jer je dva puta faul pod košem rivala dobio Lesor, ali je pogodio tri slobodna bacanja, a kada je Alen Smailagić napravio faul u napadu posle ukradene na 90:90, sve je bilo otežano za crno-bele.

Skuči Smit je sačekao do pred istek napada, podigao se na trojku, pogodio je i favorit je doživeo jedan od retkih poraza ove sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Partizan – Mega 90:93 (22:26, 24:29, 19:19, 25:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić; Kapacitet: 8.000; Sudije: Tomislav Hordov, Miloš Koljenšić, Bojan Kruljac

Partizan: Panter 24, Ledej 3, Avramović 9, Koprivica 6, Smailagić 14, Mur 6, Lesor 15, Trifunović 0, Madar 6, Dangubić 3, Kurucs 4. Trener: Željko Obradović.

Mega: Vujić 8, Ružencev 20, Jović 14, Rudan 7, Kočović 3, Smit 13, Cerovina 7, Simanić 7, Mušikić 10, Bogavac 4. Trener: Vladimir Jovanović.

Četvrta četvrtina:

40′ Senzacionalna pobeda Mege trojkom u poslednjim sekundama

Partizan je uspeo da se vrati u igru trojkom Pantera, pa sa njegova tri slobodna bacanja i koševima Matijasa Lesora, ali je onda Skuči Smit u poslednjem napadu dao trojku za senzaciju u korist tima Vladimira Jovanovića.

38′ Mega pred pobedom

Ružičasti imaju devet razlike posle trojke Simanića, 90:81.

36′ Ponovo serija Mege!

Ružencev iz prve uigrane akcije posle dugo vremena pogađa trojku, a onda iz kontre Simanić zakucava alej-up za pet uzastopnih poena Mege i 85:79.

35′ Velika serija, Partizan se vratio u igru!

Nastavlja se serija Partizana. Nema više tečnog napada Mege. Kretanje lopte je takođe svedeno na minimum, a dve greške je napravio Boriša Simanić. Panter je trojkom kaznio to i Partizan se vraća u igru serijom 9:0, 80:79 za „ružičaste“.

34′ Sebičnost Smita koštala Megu, odlična rola Koprivice

Trojka Jovića! Kurucs poentira na obruču, Smit igra jedan na jedan sa Koprivicom i dobija rampu. Simanić hvata tu loptu, ali je napad istekao, pa je propala šansa Mege. Koprivica je potom zakucao nakon promašaja Avramovića. Tajm-aut Mege čija ja prednost smanjena – 80:74.

32′ Bitna trojka Mege

Smailagić je prekinuo muke oba tima u prva dva minuta četvrte deonice. Ubacio je dvojku, usledila je trojka Skučija Smita, pa i odgovor Avramovića – 77:70 za Megu.

Treća četvrtina:

30′ Mega sa +9 ide u poslednju četvrtinu

Trojka Jovića posle pasa Mušikića, Koprivica se zabio u trojicu u reketu, a Avramović je pogodio jedno od dva slobodna bacanja posle faula. Jović nije poenima rešio poslednji napad Mege u ovoj četvrtini, ali nije ni Koprivica – 74:65 za Megu.

28′ Partizanu stao napad

Promašaj Dangubića za tri, Kočović hvata tu loptu, a Avramović pravi faul, ali Mušikić iz dobro izgrađene akcije pravi korake. Ledej je dvaput promašio u sledećem napadu, a tvrda sekvenca završena je presečenom loptom Dangubića pod svojim košem – 71:64.

26′ Ružencev teroriše Partizan, Smailagić mu parira

Ubacuje spolja, pa ulazi pod koš iz prodora Smailagić, Ružencev na drugoj strani ubacuje svoje poene veoma lagano i igra najbolju partiju od kada je došao. Mega je uhvatila dva ofanzivna skoka u poslednja dva minuta i opet je poentirala – 71:64.

24′ Partizan počeo da pogađa trojke

Ubacio je jednu Mur, pa onda i Dangubić, ali Mega se dobro drži u odbrani. Uz to Ružencev igra bez pardona, a i njegovi saigrači poput Jovića to prate – 65:55 za Megu.

22′ Mega nastavlja da muči Partizan

Težak pogodak Ruženceva, pa onda i trojka Dalasa Mura. Prvi igrač koji je ubacio trojku, a da nije Kevin Panter. Bar u Partizanu. Rudan je u međuvremenu promašio dva šuta, jedan za tri, jedan iz okreta za dva. Ružencev takvu grešku ne pravi u kontri pod košem. U maniru Džordana je promenio ruku u skoku i pogodio – 59:49 za Megu.

Druga četvrtina:

20′  Mega razbija Partizan!

Gosti u naletu! Panter je ubacio trojku za -2, ali onda Jović ubacuje šut u kontri uz faul, zatim Mušikić i Cerovina daju po trojku za maksimalnih +11 za Megu, nešto manje od minuta pre kraja četvrtine – 55:44. Do poluvremena je Lesor uhvatio loptu pod košem protivnika i iznudio faul – 55:46 za Megu.

18′ Panter drži priključak Partizana

Trojka Pantera iz ugla za vođstvo, pa onda serija Mege. Uporno se smenjuju ekipe u vođstvu, a Mega posle polaganja, pa onda i trojke Mušikića, vodi 44:40.

16′ Mega „sipa“ trojke, Partizan na „rolerkosteru“

Koš Koprivice, promašaj Ledeja za tri i na drugoj strani dobra kontra Mege, koju zakucavanjem završava Matej Rudan. Mega je bolja u ovim trenucima, bar u šutu, jer i Ružencev ubacuje novu trojku – 38:37 za goste.

14′ Mega ne popušta

Jesu gosti dopustili seriju Partizanu, ali čim su crno-beli poveli, Bogavac je ubacio trojku i vratio izjednačenje svom timu. Skuči Smit je bacio „er bol“ preko ruke u jednom od sledećih napada, pa je ostalo 33:33.

12′ Partizanova serija 7:0, dobri potezi Rudana

Imala je Mega i šest razlike posle koša Rudana na startu deonice, usledio je odgovor Alekse Avramovića koji je odbranom i energijom promenio stvari na terenu. Pogađaju upravo Avramović, Koprivica i Madar, a nadovezao se i Smailagić zakucavanjem – 33:30 za Partizan.

Prva četvrtina:

10′ Mega veoma dobra

Kontra, pa trojka Jovića i slobodno bacanje Bogavca, Mega u prednosti na kraju prve četvrtine – 26:22. Partizan je nanizao nekoliko grešaka u napadu.

8′ Opet nerešeno!

Koliko je Partizan brzo ubacio devet poena, toliko je Mega reagovala serijom od pet poena, trojkom Kočovića i košem Mušikića za 20:20.

7′ Serija Partizana i ekspresnih 9:0

Kevin Panter je trojkom u brzoj tranziciji nastavio tamo gde je stao Jam Madar i Partizan je za oko minut ubacio sedam poena i serijom preokrenuo rezulttat. Seriju je do 9:0 nastavio i Ledej za 20:15 u korist Partizana.

6′ Mega povela!

Ubacuje dva poena, pomaže mu i Cerovina koji je precizan iz okreta sa tri metra, a Mega uspeva da preokrene i povede, jer niko u Partizanu ne igra osim Lesora – 15:11 za „ružičaste“. Tek je Madar uspeo da sa dva brza koša, jednim iz okreta, drugim iz kontre vrati egal – 15:15.

4′ Fantastična rola centra Partizana

Već deset poena Lesora posle okreta, samo još jedno slobodno bacanje je ubacio Zek Ledej. Cerovina je na drugoj strani pogodio ispod obruča – 11:9 vode crno-beli.

2′ Šest poena Lesora za minut i po

Prva tri je ubacio posle ofanzivnog skoka i koša uz faul za 3:0. Mega je odgovorila poenima Skuči Smita, a onda i trojkom Ruženceva – 6:5 za Partizan.

BONUS VIDEO: Kakav je Željko Obradović u kancelariji i zašto mu nema ravnog u odnosu s igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram