Novak Đoković Novak Djokovic
Novak Đoković Foto: MARTIN KEEP / AFP / Profimedia

Federalni sud Australije u četvrtak je objavio razloge zbog kojih je Novak Đoković deportovan pred sam početak prvog Grend slema u sezoni. Tim povodom oglasio se i advokat Blažo Nedić.

Na precizno objašnjenje deportacije i poništenja Novakove žalbe čekalo se nekoliko dana. Advokat Nedić je u razgovoru za „RTS“ rekao da je potrebna detaljnija analiza obrazloženja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Interesantno je to što je sud najavio objavljivanje ovog obrazloženja – po pravilu se dokument samo dostavi stranama u sporu ili objavi na sajtu. Činjenica da je sud najavio objavljivanje ovog dokumenta dokazuje da je sud imao potrebu da na malo bolji način obrazloži odluku“, istakao je Nedić.

Ističe da Federalni sud nije mogao da menja odluku, već samo da je ukine.

„Sud se poziva na ovlašćenje koje je parlament dao ministru. Sud je rekao da ministar nije bio dužan da navodi razloge, ali ih je naveo. U konkretnom slučaju, sud nije mogao da menja ili preinači odluku, već samo da je ukine. Ako je odluka ministra samo jedan odsto razumna – sud ne bi mogao da je ukine“, kaže Nedić.

U medijima su se pojavile informacije da najbolji teniser sveta sprema tužbu protiv australijskih vlasti i da bi nakon toga mogao finansijski da profitira.

„Kod svakog podnošenja tužbe, ne radi se samo o finansijskom interesu. Novak Đoković i njegov pravni tim će dobro razmisliti da li je njemu zaista u interesu da pokrene takav postupak. Naročito sada, kada smo čuli najave pojedinih australijskih službenika da bi Đokoviću, pod određenim uslovima, mogla biti ukinuta trogodišnja zabrana povratka u Australiju. Trebalo bi dobro razmisliti, da ne bude posle ‘skuplja dara nego mera'“, zaključio je advokat.

Đoković je trenutno u Tivtu, a povodom deportacije iz Australije se neće oglašavati, bar do kraja Australijan opena, posle kog bi mogao da izgubi prvo mesto na ATP listi.

BONUS VIDEO Novak Đoković – čemu se sudilo u Australiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare