„Da li Novak zbog sveta oseća stid ili gnev?“

Australijan Open 20. jan. 202214:3715 komentara
Podeli:
Andrea Petković
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Nemačka teniserka Andrea Petković napisala je autorski tekst o Novaku Đokoviću i nedavnim dešavanjima u Australiji.

Ona je iz Melburna za nemački nedeljnik „Cajt“ napisala kolumnu gde spominje najboljeg tenisera sveta i njegova uverenja oko vakcine.

Najpre se dotakla svog meča na Australijan openu, pošto je u prvom kolu izgubila od Barbore Krejčikove sa 2:0 u setovima.

PROČITAJTE JOŠ:

"Uz razočarenje došli su stid i gnev prema svetu ili Bogu, ili u šta god se veruje ili ne; gnev zbog toga što toliki rad nije nagrađen. Onda sam se setila da sam odrasla i najkasnije sa 25 godina shvatila da život tako ne funkcioniše. Ali u emotivnim trenucima čovek biva detence, koje čezne za tim da ga roditelji nagrade i vole. To me dovodi do Novaka Đokovića. I do pitanja, da li je i on osećao stid, gnev zbog situacije i sveta koji ga ne nagrađuje", započela je Petković.

Potom je nastavila sa objašnjenjenjem skandala i nepravde koja je naneta Novaku Đokoviću.

"Kratak sažetak 'najvećeg sportskog skandala' poslednjih godina, kao što su na naslovnim stranicama tvrdili neki listovi – znajući da to nije bio čak ni najveći skandal u poslednjih mesec dana, ako pomislimo da je teniserka Peng Šuaj nestala, pošto je jednog političara optužila za seksualno zlostavljanje. Ali ko sam ja da merim te stvari.

Sažetak: Novak Đoković, deklarisani protivnik vakcinisanja, dobio je medicinsko izuzeće da bi učestvovao na Otvorenom prvenstvu Australije. On to s ponosom oglasi na društvenim mrežama, i dok je on još u avionu za Melburn, to izazove pravu lavinu negodovanja. On sleti, ponište mu vizu i on završi u hotelu za deportaciju. Posle jedne nedelje ping-ponga između sudova i advokata, viza mu je anulirana i on mora da napusti zemlju. U međuvremenu su se pojavljivale optužbe za falsifikovanje dokumenata, jedno sudsko poništenje odluke o ukidanju vize i valjda hiljadu manjih koraka do trenutka njegove deportacije.

Jedna strana sada misli da je Novak bahati egoman, koji je sam kriv za sve, jer neće da se vakciniše. Druga strana ga predstavlja kao žrtvu i politički simbol, na kojem treniraju strogoću. Istina je: Oboje je tačno, i to na kompleksan način istovremeno, jedno sa drugim u žestokoj protivrečnosti. Samo što ljudi koji na omiljenoj medijskoj platformi imaju 280 znakova na raspolaganju, teško da mogu to izraziti".

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Pokušala je da objasni šta Novak oseća, a onda je i uporedila sebe sa njim.

"Novak i ja smo isto godište, 1987. Moja poslednja dva meseca apsolutnog odricanja za Novaka su istih takvih 20 godina. Kada posle dve nedelje teškog treninga poželim da popijem pivo, onda to i uradim. Novak ne. Kada jednom nedeljno odem u kafe, da bi kratko boravila u svetu koji se ne sastoji isključivo od belih linija i zvuka udarca reketa o tenisku lopticu, onda mi samo svaki drugi put pođe za rukom da ne naručim kolač. Koliko ja znam, Novak je nešto slatko pojeo poslednji put u jednom srpskom restoranu, to su bile palačinke sa medom bez glutena. Znam to tačno, jer sam bila tu i pitala sam se još tada šta sve sme satira.

Uprkos tome: kada Novak pazi na to šta unosi u telo, za mene je to mnogo verodostojnije od one devojke koja mi u Njujorku pred restoranom brze hrane sa burgerima objašnjava da neće da se vakciniše jer ne želi da u svoje telo ’unosi toksične stvari’. A pri tome je još s uživanjem povukla dim iz cigarete koju je sama smotala.

Pošto to znam o Novaku, pitam se da li on zbog sveta oseća stid ili gnev. Ili oboje. Tako, kao ja. Samo što sam ja svoju nagradu očekivala posle dva meseca i bila sam besna na svet zbog izuzetno loše odigranog meča. Dok Novak posle 18 godina perfektnog ponašanja (možda) očekuje nagradu i posle izbacivanja iz Australije (možda) oseća gnev prema svetu. U svakom slučaju u svojoj izjavi nakon svega on je govorio o razočarenju.

Ni jedno ni drugo nije racionalno. Novak se mogao vakcinisati. Ja sam mogla igrati bolje. Ali kada bi čovek bio samo racionalno biće onda ne bismo imali ekonomske krize, ili samo one manje, ne bismo imali klimatske katastrofe ili barem one koje je lako savladati".

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:REUTERS/Loren Elliott

Na samom kraju istakla je da će Novak svakako oboriti rekord po osvojenim titulama na grend slemovima, ali i da se sport sve više politizuje, te da postoje bitne teme na koje je ova neprijatnost ukazala.

"Novak će oboriti rekord u broju osvojenih grend slem turnira, sa ili bez Melburna. Australijan open biće i dalje održavan. Australija će se i dalje držati svog strogog imigracionog zakona. Šta smo naučili u svemu tome? Možda, da se sport sve više politizuje, jer je lakše da energiju usmerimo na simbole, nego na realne, bolne stvari. Naime, o izbeglicama koji u deportacionom hotelu katkad deset godina čekaju novosti, do sada nisam pročitala belosvetske komentare", zaključila je Petković.

Andrea pored teniske karijere gaji afinitete prema novinarstvu i književnosti. Rođena je 1987. godine u Tuzli, a živi u Nemačkoj. Godine 2020. je u nemačkoj izdavačkoj kući "KiWi" objavila pripovetke pod nazivom "Između slave i časti leži noć".

Trenutno je 73. teniserka na WTA listi.

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Komentari

Vaš komentar