zvezda lesor
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dugo su u Partizanu čekali da dovedu centra i konačno reše problem u reketu koji ih muči od početka sezone. Biralo se, tražilo, merilo i konačno prelomilo kada je sklopljen dogovor sa Matijasom Lesorom posle nekoliko neuspešnih pokušaja

Bivši košarkaš Makabija i Monaka, tako je postao poslednji deo slagalice Željka Obradovića koja je u velikoj meri sklopljena još tokom leta.

Osim što je igrao za brojne evropske timove i što mu je prošla sezona bila najbolja u karijeri, Lesor je domaćoj javnosti zanimljiv i zbog činjenice da je nosio dres Crvene zvezde.

U košarci nije toliko neobično da igrači nose dres naša dva najveća kluba i kroz istoriju smo imali mnogo slučajeva. Međutim, nije bilo toliko uobičajeno za strance koji su mahom nakon igranja za jedan klub odlazili u inostranstvo i retko se vraćali. Čak i kada bi to uradili, radije su dolazili u klubove u kojima su već ranije igrali.

Kao što je ove sezone slučaj sa Nejtom Voltersom u Crvenoj zvezdi.

Zapravo, u istoriji Partizana, Lesor je tek treći stranac koji je ranije nosio dres crveno-belih. I ako je suditi po prethodne dve situacije, trebalo bi da bude pun pogodak za ekipu Željka Obradovića.

Prvi takav slučaj imali smo u sezoni 2009/2010 kada je u Partizan stigao Lorens Roberts i to direktno iz redova Crvene zvezde.

Roberts je u Zvezdi mahom bio povređen i nije bio ni blizu nivoa kakav se od njega očekivao, pa se niko na Malom Kalemegdanu nije potresao zbog njegovog odlaska

Zanimljivo je to što je u Partizan stigao nakon što je sezona već krenula i nakon što je Partizanu propala priča sa Dejanom Milojevićem.

Legenda crno-belih je trebalo da odigra još jednu sezonu pre nego što završi karijeru i da bude nosilac, ali je posle napornih priprema shvatio da ne može da izdrži da igra na ozbiljnom nivou, a zbog svog profesionalnog odnosa prema košarci nije želeo da pristane na neko polovično rešenje, pa je rešio da ode u penziju.

Roberts je tako upao kao rezervna varijanta i mnogi su bili skeptični zbog njegovih sklonosti ka povredama.

Međutim, krilni centar je postao jedan od glavnih igrača Duleta Vujoševića u sezoni u kojoj je Partizan otišao na fajnal-for i gde ga je samo jedna lopta delila od plasmana u veliko finale.

Lorens Roberts; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Roberts je u evroligi postizao 9.2 poena i imao 7.4 skokova, a njegov doprinos u odbrani je bio nemerljiv.

Partizan je sa njim osvojio titulu, Kup Radivoja Koraća i ABA ligu u legendarnom finalu koje će se pamtiti zbog trojke Kecmana preko celog terena.

Do drugog slučaja u kojem je bivši stranac Crvene zvezde obukao dres Partizana, čekali smo do ove godine.

Kevin Panter je u redove crno-belih stigao kao velika zvezda evropske košarke. Sa ekipom Armanija je sezonu ranije stigao do završnice Evrolige, a ove godine ga navijači Partizana gledaju u crno-belom dresu.

Kombinacija dobre finansijske ponude i dolazak Željka Obradovića na klupu bili su faktori koji su doprineli da igrač takvog kalibra zameni Evroligu Evrokupom U Evropi briljira sa 18.4 poena po meču dok je u regionalnoj ligi na 8.4 poena uz mnogo manju ulogu.

Jasno je bilo po onome što smo gledali prošle sezone da će crno-beli teško pogrešiti sa njegovim dovođenjem.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sada je na redu Lesor koji je ove sezone igrao kratko za Makabi za koji je u Evroligi za nešto preko 10 minuta u igri postizao 7.4 poena uz 3.4 skoka. Prošle godine je u Monaku koji je osvojio Evrokup ubacivao 12.5 poena uz 6.1 skok, pa je jasno da je Partizan dobio produktivnog igrača.

Što se tiče stranaca koji su išli u suprtonom smeru, Gist je sa razmakom od neokoliko sezona u kojima je briljirao u Panatinaikosu dres Partizana zamenio za Zvezdinim, ali nije bio ni blizu igara koje je pružao u crno-belom dresu, a pogotovo kasnije u Atini.

Tarens Kinsi je već bila mnogo bolja priča jer je polivaletni bek igrao dobro i za jednu i za drugu ekipu, a slična je situacija i sa Korijem Voldenom.

Ipak, deluje da su crno-beli prolazili bolje do sada. Ili su poput Pantera dobili igrača na vrhuncu, ili je kao kod Robertsa igrač procvetao u njihovim redovima.

Ostaje da se vidi kako će proći sa Lesorom, ali jedno je sigurno – sezona će bit još uzbudljivija.

BONUS VIDEO  Obradović se dere na Smailagiaća

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar