Panatinaikos - Partizan
Foto: BC Panatinaikos

Košarkaši Partizana savladali su Panatinaikos rezultatom 75:64 na drevnom olimpijskom stadionu u Atini, u okviru turnira posvećenog bivšem vlasniku zeleno-belih, Pavlosu Janakopulosu.

Ova utakmica bila je poslednja prijateljska u sklopu priprema za sezonu, a Partizan je ostvario skor od šest pobeda i samo jedan poraz, koji je pretrpeo od Efesa (81:80) u meču „iza zatvorenih vrata“.

Pročitajte još

Prateći ovaj renovirani tim, upoređivanja sa prošlogodišnjim rosterom su neizbežna. Kako se pripremni period završava, vreme je za sumiranje utisaka.

Dobro otvaranje meča Igrači Partizana su tokom prošle sezone često slabo ulazili u mečeve, čak i protiv najslabijih protivnika iz regionalnog takmičenja. Ovaj problem nije rešen tokom cele sezone, a uzrok se tražio u nedostatku organizatora igre i prisustva dominantnih centara.

Tim je igrao predvidivo, često se oslanjajući na šuteve sa poludistance uz vrlo malo kreacije sa izlaznim pasovima koji su pre bili rezultat iznude a ne težnje. Međutim, u meču protiv Panatinaikosa videli smo nameru crno-belih da prodorima napadaju protivnika, čime su postizali lake poene a kada je put ka obruču bio zatvoren, efikasno su koristili izlazne pasove, stvarajući otvorene šuteve.

Pikenrol

Prošle sezone, Partizan je imao poteškoća u igri dva na dva a pomak je zabeležen kada je Željko Obradović uspeo da upari dva centra. Ovakve situacija se obično dešavaju na terenu kada igrač sa loptom ne oseća asistenciju, a partner iz bloka ne zna kako da se otvori.

Novi visoki igrači Parizana su pokretljiviji i atletski obdareni, što se pokazalo u raznovrsnom napadačkom repertoaru koja je prikazana baš iz ove akcije, uključujući polaganja i zakucavanja pa čak i po neki floater.

Panatinaikos - Partizan
Foto: BC Panatinaikos

Defanzivne postavke na ovu akciju su takođe promenjene, primetna je brzina iskakanja i vraćanja u rotacijama, tako da nema ni traga ni glasa od prošlogodišnjeg sporog pristupa koja su Partizan na neki način koštala ulaska u plej-of.

Šut sa distance

Šut za tri poena u pripremnom periodu bio je zabrinjavajuće slab, a možda i najslabiji baš protiv Panatinaikosa sa učinkom od 12 odsto.

U poređenju sa prošlom sezonom, statistika ne govori u prilog trenutnom rosteru no moramo primetiti da su ugođaj na otvorenom terenu i loše osvetljenje išle u prilog lošijoj realizaciji pa je i domaćin imao za samo jedan bolji procenat, što dodatno naglašava problem. Važno je istaći da su pozicije iz kojih su crno-beli šutirali bile izgrađene, a sve govori u prilog rada na geometriji napada, idejama i pravovremenim dodavanjima.

Segment kontrole skoka se za sada pokazao da je na nivou potrebnom za ekipu koja teži ulasku u Top 8. Od druge pripremne utakmice, situacija se u ovoj statistici značajno poboljšala, a reket je postao bolje zagrađen. Koliko je ovo bitan detalj pokazuje i činjenica da je tim često gubio utakmcu na jednu loptu a protivničke ekipe igrale i po tri napada za redom radi loše kontrole reketa i dozvoljavanje većeg broja ofanzivnih skokova.

Panatinaikos - Partizan
Foto: BC Panatinaikos

Ono gde se problem može nazirati je način na koji će se crno-beli nositi sa ekipama koje imaju gorostase u svojim redovima. Nije tajna da je tim na unutrašnjim pozicijama „undersajzed“ tj. niži od konkurencije te da u rosteru nema igrača koji se gabaritima, onako idejno, mogu nositi sa Edijem Tavaresom, Bobanom Marjanovićem i ostalim krupnijim zverkama na centarskoj poziciji.

U individualnim zapažanjima, Dvejnn Vašington se vratio u tim nakon rođenja deteta, donoseći dinamiku u napadu i odbrani. Takođe, Aleksej Pokuševski je konačno impresionirao kvalitetnom igrom protiv šampiona Evrolige, a posebno u situaciji kada je ukrao loptu i predriblao protivničku odbranu i akciju završio zakucavanjem.

Ne dešava se baš često da igrač visok 213 dribla loptu kao bek i donosi ovako kvalitetne odluke u tranziciji.

Pripremni period je završen, a ekipa polako stiče takmičarsku formu. Ovo je novi Partizan, stilski i energetski drugačiji od prethodnog. Svoj pohod na trofeje crno-beli započinju u sredu, u Areni, protiv Borca iz Čačka, s početkom u 19h.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar