Velike priče legendi koje će sve oduševiti...

Ko su oni bez kojih naša košarka ne bi bila ni blizu to što jeste? Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Ranko Žeravica, Radivoj Korać, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dušan Duda Ivković, Željko Obradović…

Kakva imena! Da je samo jedno, opet bi bilo od istorijskog značaja, a ima ih još dosta.

PROČITAJTE JOŠ

Nova.rs je u godini kada srpska košarka proslavlja 100 godina uradila ekskluzivan serijal sa velikanima košarke – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Kroz 10 epizoda imali ste priliku da čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, brojnim anegdotama, košarci danas…

Nema sumnje da će i ovaj uspeh u Manili ostati zauvek upisan, jer 45 godina nakon što je Jugoslavija upravo u Manili postala prvak sveta, neki novi „orlovi“ imaju priliku da postani šampioni.

I velikani koji su gradili ovu igru u Srbiji bili bi ponosni na to kako Svetislav Pešić i njegovi puleni brane boje reprezentacije. Zato je jedna od epizoda iz Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji“ posvećena upravo njima – ocima srpske košarke.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Svetislav Pešić: „Bosna je bila jedinstvena po tom kontinuitetu koji je danas vrlo teško ili nemoguće uspostaviti. Sa Bošom Tanjević smo se razvijali od druge lige, igrali smo i Kup Radivoja Koraća, da bi ’78. bili prvaci Jugoslavije i onda osvojili Kup evropskih šampiona“.

Božidar Maljković: „Danilović je isto mogao još da igra… Kaže, Božo, ja se probudim ujutru i sve me boli. Pa treba da te boli. Lobanovski, moj fudbalski kolega, rekao je ako se igrač probudi ujutru i ništa ga ne boli – ili je mrtav ili je lud. Zato i radimo da te mišići bole“.

Žarko Zečević: „Ranko Žeravica i Aca Nikolić, slobodno možemo da kažemo da su oci jugoslovenske i srpske košarke. Ako me pitate ko je najbolji igrač svih vremena u onoj Jugoslaviji, odmah bih rekao Dragan Kićanović“.

Dimitris Itudis o poznastvu sa Željkom Obradovićem i pokojnim Dudom Ivkovićem: „Grčki, srpski i engleski ne bi bili dovoljni da se izrazim na pravi način šta to znači za mene i moju porodicu“.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Dejan Tomašević: „Ranko Žeravica je pored zdravstvene analize igrača, potencijalnih reprezentativaca, zapisivao mišljenje o svakom od tih igrača, to je za mene i dan danas od neprocenjivog značaja“.

Marko Gudurić o Žocovom savetu koji pamti: „Svi mi hoćemo da budemo poštovani, a on nam je govorio kako prvo ti moraš da poštuješ nekog, da ti daš, da bi tebe neko poštovao. I to nikad nisam zaboravio“.

Nikad neće zaboraviti ni učešće na ovom Mundobasketu, a u nedelju (14.40 po srpskom, odnosno 20.40 po lokalnom vremenu) Srbija protiv Nemačke ima priliku da osvoji zlatnu medalju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar