Kao sedmogodišnjak gledao je osvajanje zlata, a sada...

U godini kada se obeležava impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, reprezentacija će opet moći na svetski tron, ovaj put preko Nemačke (nedelja, 14.40 po srpskom 20.40 po lokalnom vremenu).

Više od dve decenije se čeka na košarkaško zlato, a zvuči neverovatno da je i tada nacionalni tim u kultnom Indijanapolisu 2002. sa klupe vodio upravo Svetislav Pešić.

PROČITAJTE JOŠ

Taj Mundobasket je glavni krivac zašto su mnogi zavoleli košarku u Srbiji… Među njima je i Marko Gudurić, tada sedmogodišnjak, danas reprezentivac koji će sa saigračima pokušati da se popne na tron u Manili – gradu u kojem je reprezentacija pre tačno 45 godina bila prvak sveta – deluje da bolje nije moglo.

„Naravno da se sećam Svetskog prvenstva u Indijanapolisu, zato sam i počeo da igram košarku. Ova pobeda nam znači sve na svetu, to će biti najveća utakmica u karijerama svih nas. Možemo da igramo za nas, porodice, sve u Srbiji. Jako sam srećan što delim teren s ovim momcima, to je velika čast i privilegija“, rekao je Gudurić posle velikog trijumfa nad Kanadom u polufinalu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Još jedna stranica košarkaške istorije je spremna, a Nova.rs je u godini kada srpska košarka proslavlja neverovatan jubilej uradila ekskluzivan serijal sa velikanima košarke – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić.

Kroz 10 epizoda imali ste priliku da čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, brojnim anegdotama, košarci danas… Nema sumnje da će i ovaj uspeh u Manili ostati upisan zlatnim slovima.

„Prva asocijacija na košarku su mi Indijanapolis 2002, Dejan Bodiroga i zlato. Tad sam imao šest-sedam godina i to mi je neka prva slika o košarci koju pamtim. Sećam se da su utakmice bile u tri-četiri sata ujutru… Spavao sam, a onda sam čuo oca i stričeve kako navijaju, probudio sam se i došao kod njih. Baš pred kraj utakmice sam ustao, četvrtfinale sa Amerikom, to mi je neka prva košarkaška slika u glavi“, ispričao je Gudurić.

Foto: TANJUG/AP Photo/Aaron Favila

Srpski bek odrastao je uz partije Dejana Bodiroge, Kobija Brajanta, Dimitrisa Dijamantidisa…

„Mislim da je to nama negde u krvi, pogotovo te malo starije generacije od moje koje pamte i zlata devedesetih godina. Imamo dosta igrača rođenih krajem 80-ih i 90-ih koji su sada na sceni. Imamo jednostavno dobru školu i ja sam samo ušao u tu, uspeo da se izdvojim nekim drugim stvarima, i uz malo sreće i mnogo rada došao tu gde jesam. Svi mi koji smo pronašli to što volimo i čime se sada bavimo smo imali donekle sreće, i blagosloveni smo, to je retkost danas“, priznaje Gudurić.

Pre 21 godinu se pokraj televizora radovao zlatu, sada će biti u prilici da ga zajedno sa ostalim „orlovima“ stavi oko vrata, zato pogledajte jednu od epizoda Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji„, u video na vrhu teksta.

BONUS VIDEO Poceko u epizodi „lopta je kod mene, čime ćete da igrate“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare