Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

Svi željno iščekuju finale.

Foto:Nova.rs
Foto: Promo

Košarkaši Srbije u nedelju od 14.40 igraju finale Mundobasketa protiv Nemačke, a nemačka štampa bavila se „orlovima“ pred najvažniju utakmicu.

Pročitajte još

„Deka trener nasamario NBA zvezde“, piše „Bild“ nakon velike pobede Srbije nad Kanadom u polufinalu i plasmana u finale.

„Trenerski lisac“, kako „Bild“ zove Svetislava Pešića,  „perfektno je spremio ekipu.“

Ocenjuje se da su se srpski igrači predstavili kao timska celina protiv kanadskog tima „špikovanog brojnim NBA zvezdama“.

Agencija „dpa“ piše da Pešić sa svoje 74 godine još jednom može postati prvak sveta.

„Udaljen je samo jednu pobedu od novog krunisanja nakon 2002. godine.“

O utakmici se navodi da su „Srbi imali početak iz snova, rano poveli, te krajem druge četvrtine imali petnaest poena prednosti u odnosu na Severnoamerikance. Od toga se Kanada nije mogla oporaviti.“ Ističe se da su Kanađani pre ovoga važili za najjačeg konkurenta favoritima iz Sjedinjenih Država.

„Srbija ovog leta igra bez NBA šampiona Nikole Jokića, koji trenutno važi za najboljeg igrača sveta. Specijalista za trojke Bogdan Bogdanović (23 poena) potvrdio je izvanrednu formu i bio je najbolji strelac Srba, koji će prvi put posle 2017. osvojiti medalju na velikom takmičenju“, dodaje „dpa“.

„Yes we can“, stoji na naslovnoj strani nemačkog tabloida „Ekspres“, nakon senzacionalne polufinalne pobede nad Amerikancima. To nije jedina igra reči u štampi.

„Eat your fruits, USA“, poigrava se portal nedeljnika „Špigel“. Opomena Amerikancima da jedu voće duguje se prezimenu Andreasa Obsta –  reč „Obst“ na nemačkom znači voće, prenosi portal „DW“.

„Nemački tim je pokazao fantastično timsko izdanje, drugačije se SAD ne bi mogle pobediti. Ali ono što je Andi Obst mađijao po parketu ostavljalo je zbunjena lica kod Amerikanaca. Obst, zaposlen u Bajernu u Bundesligi, već godinama je najbolji nemački šuter. Ali takođe igrač koji važi za sklonog serijama – ili pogađa sve, ili ništa“, piše „Špigel“.

„Obst je posle utakmice morao na doping-test, ali je uspešno rešio i to“, dodaje portal koji hvali i nastupe Franca Vagnera, Denisa Šrudera, Danijela Tajsa i ostalih. Utakmicu je ukupno Špigel opisao kao „Thrilla in Manila“.

„Zidojče cajtung“ donosi izveštaj:

„Trener Gordon Herbert je poznat po tome što izjave i u momentima velikih trijumfa spušta na ledene temperature. Ali šta se sad desilo? Uprkos gvozdenom pokušaju da svojoj mimici ne dozvoli nimalo slobode, dvaput se široki osmeh pojavio na licu ovog Kanađanina, koji se ipak brzo sabrao“.

„Sada ćemo par sati uživati, onda mislimo na Srbiju“, rekao je Herbert.

U tekstu se ocenjuje da je finale „najveća utakmica u istoriji nemačke košarke“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare