Svetislav Pešić/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Košarkaše Srbije u četvrtak čeka odlučujuća partija u grupi D, nakon koje će se znati dalji put našeg tima.

Grafika: Slađana Đermanović

Srbija u četvrtak od 21 sat igra protiv Poljske i ukoliko pobedi, završiće takmičenje u grupi D bez poraza.

PROČITAJTE JOŠ:

Poljaci za sada imaju jedan, pa Pešić mora da motiviše svoje igrače za još jedan finalni izazov pre nokaut faze.

„Orlovima“ do sada meru nisu mogli da uzmu Holanđani, Česi, Finci i Izraelci, dok je Poljska poklekla jedino protiv Finske.

Pešić je do sada sve vreme upozoravao i javnost i svoje košarkaše da se „ne puvaju“ već da moraju da ostanu glavom i nogama na parketu.

Nemanja Nedović se u utorak uveče povredio i nije završio meč sa Izraelom i zbog povrede lista završio je Evrobasket pre kraja grupe.

Selektor je, uprkos svemu tome, rekao da nema „kukanja i plakanja“.

„Ništa se bitno nije desilo, znali smo da će ovako da bude. Završava se utakmicom sa Poljskom koja je pokazala timsku igru, vrlo jasan koncept. Na svim pozicijama imaju iskusne igrače. Izvanredno ih vodi trener sa naših prostora. Uspeo je da napravi dobru igru i oni su izgubili jednu utakmicu, ali su se brzo vratili. To je karakteristika ekipa koje imaju karakter i oni su takav tim. Mi smo u situaciji kao i pred svaku utakmicu, jedino što sada na slobodan dan nemamo trening, odnosno imamo trening ali ne utakmicu. Malo taktike, malo kondicija i to je to“, rekao je Pešić na konferenciji.

Nemanja Nedović
Nemanja Nedović; Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Prebacio se potom i na stanje povređenih i bolesnih igrača, od kojih Nikola Milutinov treba da upiše prve minute, Nedović je ispao iz rotacije, a u njoj već dve utakmice nema ni Vanje Marinkovića.

„Što se tiče igrača, nadamo se da će sutra Nikola Milutinov moći da odigra prve minute. Nadam se da će i Vanja Marinković da se priključi ekipi. Videćemo kakva je situacija na treningu. Nedović je povredio list ili deo tog mišića. Nije duboka ruptura, videćemo da li će i koliko odsustvovati. Medicinski štab pravi plan za njegov oporavak. Koliko će to da uspe, videćemo, igra se još mnogo utakmica i nadamo se da će za nas da potraje. Videćemo kakva je situacija sa njim. Svaki dan napredujemo, ali nam se dešavaju ovakve stvari da igrači ispadaju, pa se vraćaju. To remeti ono što smo zamislili, ali to je sve predvidivo bilo kad smo započeli ovo i kad smo znali da će biti 12, a ne 14 igrača koliko je većina trenera tražila“, kaže Pešić.

Vanja Marinković/Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Lično mu je žao šta se izdešavalo prethodnih dana, jer dodaje da to dugoročno nikako ne valja.

„Naravno, bez takvih igrača je vrlo teško da dobiješ i sledeću utakmicu ako ne igraju jednu, ili dve. Timska igra nadoknadi, stisnu se igrači između sebe, odigraju za njega, ali dugoročno gledano, odsustvo takvih igrača kao što je za nas Nikola, Bjelica, Vanja koji je započeo turnir fantastično. Krivo mi je zbog njega, nas kompletne ekipe, ušao je sa mentalitetom pobednika, pokazao je to u dve utakmice i onda se desilo da ispadne. Da ne plačemo i kukamo, ovo je pres konferencija“, objasnio je Pešić.

BONUS VIDEO: Svetislav Pešić pred novinarima posle pobede nad Izraelom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar