Nemanja Nedović Foto: Milos Vujinovic/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Veliki peh za Srbiju, ali celog leta nas prate povrede

Košarkaška reprezentacija Srbije jeste pobedila na sva četiri meča do sada u grupi D na Evrobasketu, ali je doživela veliki peh pošto je Nemanja Nedović doživeo povredu lista.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpski bek je doživeo rupturu lista leve noge i propustiće ostatak prvenstva na kom Srbija juriša na medalju.

Nedović je napustio igru protiv Izraela, a nakon toga se pojavio na klupi za rezervne igrače sa ledom na listu leve noge. U prvi mah se činilo da je na poštedi, te da povreda nije ozbiljnije prirode, ali su se stvari pogoršale nakon pregleda.

Srpsku reprezentaciju od početka priprema ovog leta muče povrede, mnogi igrači su i propustili ovo prvenstvo zbog toga, a Nedović je već po drugi put u kratkom vremenskom periodu povređen.

On je propustio i gotovo sve pripremne utakmice (igrao samo protiv Slovenije), kao i mečeve sa Turskom i Grčkom u okviru kvalifikacija za Mundobasket. Najpre je imao hematom na mišiću, uspeo je da se oporavi, ali će sada zbog druge povrede morati na pauzu.

Selektor Svetislav Pešić će zbog toga ostati na 11 raspoloživih igrača, a prava je šteta što se Nedović povredio baš onda kada se vratio u takmičarski ritam i pronašao poentersku formu.

Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Na meču protiv Finske je počeo u startnoj petorci, te je bio i najefikasniji uz Vasilija Micića sa 14 poena, uz dve ubačene trojke.

Protiv Izraela je na parketu proveo nešto više od 13 minuta, a upisao je šest poena i dva skoka.

Prednost sa Nedovićem u ekipi bila je ta što on može bez problema da pokriva pozicije plejmejkera i beka, te je dobar i u kreaciji i u šutu.

Nešto više minuta u rotaciji sada će imati Vanja Marinković i Ognjen Jaramaz, a još bitniju ulogu mogao bi da ima Marko Gudurić.

Vanja Marinković i Zoran Dragić; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Marinković je na prva dva meča bio starter i na oba je bio dvocifren, te je stekao i samopouzdanje sa kojim igra daleko bolje. Najveća opasnost od njega vreba kada je šut za tri poena u pitanju, ali neretko ume i da probije i da napravi problema protivničkim odbranama. Vanja nije poznat kao kreator, a pitanje je i koliko će biti spreman nakon stomačnih problema, zbog kojih je propustio mečeva sa Izraelom i Finskom.

Svom srećom, Srbiji je ostao duel protiv Poljske, na kom se očekuje da Vanja zaigra, te da se vrati u takmičarski ritam pred one najvažnije mečeve i nokaut fazu, u kojoj se svaka greška skupo kažnjava.

Zbog izostanka Nedovića jedini pored Micića koji je kreator i može da igra na poziciji jedan je Jaramaz. Odlično je plejmejker Bajerna odigrao protiv Izraela, imao je 10 poena, podigao se i pogodio bitnu trojku pred kraj utakmice, a sada bi mogao da dobije i koji minut više na parketu zbog izostanka Nedoviča.

Jaramaz ume da upadne u „sivu zonu“ u napadu, ali je u odbrani konstantno agresivan, vrši pritisak i uvek je spreman da pomogne timu na taj način. U napadu je pokazao da može i da probije i da šutne za tri, nije poznat kao izvrstan asistent, ali sudeći prema onome što smo videli od početka avgusta do sada, zaslužuje poverenje i Pešića i navijača.

Ognjen Jaramaz/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Kada je o Guduriću reč, on je na nekim od prethodnih utakmica već dobijao zadatak da kreira sa loptom, pa bi s tim moglo da se nastavi i u izostanku Nedovića.

Gudurić pod vođstvom Pešića ne počinje utakmice u prvoj petorci, stoga ćemo se uzdati da će njegova kreacija i poeni doći sa klupe u nastavku šampionata.

Ono što je dobro je i činjenica da je Pešić na prve četiri utakmice u grupi pružio šansu svim igračima, sem Nikoli Milutinovu koji je stigao sa zakašnjenjem, te se očekuje da su svi maksimalno fokusirani i spremni za nastavak takmičenja.

„Tajno oružje“ Pešića i „orlova“ u nastavku Evrobasketa može biti i petorka sa jednim bekom, dva krila i dva visoka. Primera radi može da se desi da se na parketu nađu Micić, Kalinić, Lučić, Kuridža i Jokić. Iako je teško da ćemo tako nešto gledati, moguće je da će Pešić pokušati da iznenadi nekog od budućih protivnika.

„Orlovi“ sad „nagazite“ do medalje, zaslužio je i Nedović da se „gine“ za njega.

BONUS VIDEO Simonović o Jokiću: Bajka je igrati sa takvim igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar