Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

"Vidite šta se dešava u Americi, ovaj naš buco iz Sombora. Pije kokakolu, jede čips, igra se košarke, baca, zavrće... Oni svi gledaju, šta je ovo, ovaj će nam poremetiti sistem? Nemoj da znamo da i ovakvih ima, daj ovoga da skoči, da udari...", ovako je bivši srpski fudbaler Rade Bogdanović jednom opisao sve ono što radi Nikola Jokić u NBA.

Nije da se radi o košarkaškom stručnjaku, ali to je otprilike to. Jokić im je definitivno poremetio sistem u najjačoj ligi na svetu.

Odavno igra van svih šablona, ne mogu nikako da ga „provale“. Taj „buco iz Sombora“ sve radi na „glavu“, bez nacrtanih fizikalija, skočnosti do plafona ili neverovatne snage, naprotiv, u mnogim situacijama deluje kao momak iz kraja, a ne najbolji NBA centar.

PROČITAJTE JOŠ

Da, Nikola Jokić je najbolji NBA centar i tu više nema priče, jer je onaj najskuplji, Rudi Gober, to surovo osetio na svojoj koži. I ne samo on…

Zvezda Denver Nagetsa igra sezonu iz snova, drugi put zaredom proglašen je za igrača nedelje u Zapadnoj konferenciji i prvi put u karijeri za igrača meseca gledajući decembar i januar. Zato se s pravom svrstava među glavne kandidate za MVP sezone.

Konkurencija se svela na još dva, najviše tri imena – Lebron Džejms i Kevin Durent, eventualno Džoel Embid, igrač meseca na Istoku. Tako dolazimo do toga da je Jokić usamljen u društvu najvećih NBA zvezda, asova Lejkersa i Bruklin Netsa, a do juče je bilo čestih osporavanja.

Međutim, kada ne gledamo njegove magije na parketu, tu su brojke da govore umesto majstorija.

Nakon šest odigranih nedelja ove sezone, Jokić je bio drugi na listi strelaca sa 535 poena, ispred srpskog centra je bio samo Stef Kari sa 554, dok su se od trećeg do petog mesta rasporedili Demijan Lilard sa 533, Lebron Džejms sa 530 i Bredli Bil sa 523. Srpski reprezentativac nije mogao potom da popravi učinak, jer je Denveru odložen meč sa Detroitom zbog koronavirusa u taboru Pistonsa, kasnije će se ispostaviti lažno pozitivnih rezultata.

Foto: Promo NBA

Da se zaista radi o MVP izdanjima svedoče i sve ostale statističke kolone. Jokić je i treći asistent lige, sa 171 uspešnim dodavanjem, a bolji od njega u ovom segmentu zaključno sa šestom nedeljom od početka sezone bili su jedino Džejms Harden (177) i Luka Dončić (179), plejmejkeri kojima su asistencije i glavni opis posla.

Iza sebe je ostavio Lebrona Džejmsa (157) i Krisa Pola (156)…

Brojke Nikole Jokića

Do sada je ove sezone imao prosek od 26,8 poena, 11,8 skokova, 8,6 asistencija, 1,8 ukradenu loptu i 0,5 blokada po utakmici uz veoma dobre procente šuta i uvećanu agresivnost u napadu, ali i posvećeniju igru u odbrani.

I u skokovima je visoko kotiran – Jokić je četvrti na ovoj listi sa ukupno 235 uhvaćenih lopti, dok je na vrhu Andre Dramond sa 287, pa do našeg asa slede Rudi Gober (275) i Domantas Sabonis (240).

Često su ranije mogle da se čuju zamerke na Jokićevu odbranu, a i u tom segmentu je i te kako napredovao. „Džoker“ je bio drugi po broju ukradenih lopti sa ukupno 35 „krađa“, koliko su ih imali i Džru Holidej i Odž Anunobi, a na vrhu je bio Leri Nens junior sa svega dve više.

„Jokić je stvarno fenomen, u Top 10 ili Top 5 NBA igrača. Pokazuje da je još zreliji, što je zastrašujuće. Ne igra na fizikalije ili skok, igra na glavu i talenat, i sad je još zreliji, znači biće još bolji i onda je pitanje – gde mu je granica? Daj Bože samo da ga zaobiđu povrede i ubeđen sam da će još dugo godina biti deo NBA lige. Nadam se da će biti koliko može i deo reprezentacije, da se konačno osvoji i ta zlatna medalja posle toliko godina, sa njim zajedno i sa ostalima“, rekao je u prazničnom intervjuu za Nova.rs Nenad Krstić, potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije.

Jokić je još napredovao, zreliji je i igra zastrašujuće po protivnike, a ljubitelji košarke mogu samo da uživaju.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NBA (@nba)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar