Foto: Tanjug/AP

NBA liga je (pre)dugo odolevala, ali čini se da više nije imala izbora - Nikola Jokić izabran je za najboljeg igrača meseca po prvi put u svojoj karijeri.

PROČITAJTE JOŠ...

Jokić je u proteklih mesec dana odigrao 16 utakmica, i na njima postigao ukupno 437 poena, uz 189 skokova, 117 asistencija, 29 ukradenih lopti i devet blokada.

Do sada je ove sezone imao prosek od 26,8 poena, 11,8 skokova, 8,6 asistencija, 1,8 ukradenu loptu i 0,5 blokada po utakmici uz veoma dobre procente šuta i uvećanu agresivnost u napadu.

Denver je zabeležio 11 pobeda i pet poraza u proteklom periodu i trenutno je sa skorom 12-8 četvrta ekipa zapadne konferencije.

Koliko je zapravo bio dominantan pokazuje ova grafika, na kojoj se vidi učinak igrača naspram minutaže koju su proveli na parketu.

Jokić je posebno oduševio na mečevima protiv Minesote (35 poena), Dalasa (38), San Antonio Sparsa (35), ali mu je omiljena „mušterija“ Juta Džez.

I to sa sve najskupljim centrom lige Rudijem Goberom. Džezerima je, naime, na dve utakmice ukupno ubacio 82 poena (35, pa 47).

Takođe, Jokić je po drugi put u karijeri uspeo u nečemu što nije uspelo nijednom drugom centru još od 1983. godine – po meču je postizao preko 25 poena, 10 skokova, pet asistencija, uz procenat šuta iz igre preko 55 posto.

Poslednji put kad je jedan košarkaš Denver Nagetsa bio najbolji igrač meseca u zapadnoj konferenciji desilo se još sa Karmelom Entonijem. Nekadašnja Denverova „petnaestica“ i treći pik sa legendarnog drafta 2003. godine je to učinio daleke 2009. godine.

I da je htela, NBA liga jednostavno nije mogala da izignoriše ovakav učinak srpskog centra koji se sve ozbiljnije spominje kao MVP kandidat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare