Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ukoliko Jokić, Embid ili Janis osvoje MVP titulu, što je gotovo izvesno, doći će do epske suše američkih košarkaša dobitnika nagrade, jer prvi put u istoriji lige četiri godine zaredom stranci će osvajati laskavo priznanje.

Nikola Jokić je imao sezonu za istoriju, sezonu kakva nikada nije viđena u istoriji NBA lige. Prosečno je beležio 27,1 poena po meču (6. u ligi), 13,8 skokova (drugi), te 7,9 asistencija po susretu (osmi). Indeks efikasnosti (PER indeks) je na čak 32,94 i po tome je takođe najbolji od kada se prati ova statistika.

Jokić je sezonu završio sa više od 2.000 poena, više od 1.000 skokova i više od 500 asistencija, što nije uspeo da uradi niko pre njega.

PROČITAJTE JOŠ

Najveći protivkandidati za MVP priznanje su mu i dalje Džoel Embid i Janis Adetokumbo, a kvote kladionica svedoče da je Srbin ubedljivi favorit. Ko uloži novac na Jokića dobiće 1,3 puta više novca, ko se kladi na Embida dobiće 3,2 puta više od iznosa opklade, dok će ukoliko Janis bude osvojio nagradu prihodi biti veći 7,3 puta. Sada se pojavio i tradicionalni dokument koji se objavljuje poslednjih godina preko kog navijači imaju barem delimičan uvid u to kako glasaju predstavnici medija.

Ovo smo imali prilike da pratimo i prošle godine, a do sada je potvrđeno da je glasalo 25 novinara (od njih 100 ukupno). Čak 17 njih je dodelilo prvo mesto Jokiću nakon sezone iz snova, dok je dobio četiri glasa za drugo mesto i jedan za treće (bez glasova za četvrto i peto mesto). Bodovi se sabiraju nakon glasanja medija (10-7-5-3-1) i tako se dolazi do rezultata.

Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Iako, ovo nije potvrđena statistika prethodnih godina je bila prilično precizna, pa u ovom trenutku, nakon obrađenih 25 glasova, Jokić ima prednost od 203 naspram 146 poena u odnosu na Embida.

Od 2010. godine je dodat još jedan 101. glasač. Ovaj je utoliko specifičan jer o prvih pet mesta ne odlučuje jedna osoba, već navijači koji na različite načine mogu da glasaju.

Novinarima je rečeno da bi trebalo da uzmu u obzir nekoliko elemenata statistiku, dostupnost (broj odigranih mečeva), uspeh tima u odnosu na snagu tima i narativ koji važi za igrača. Jokić je ove sezone nastupio na 74 susreta (Embid na šest manje, Janis na sedam manje), ali prednost druge dvojice je što su imali veće proseke po broju poena. Kada je u pitanju broj timskih pobeda Denvera ima tri manje od Milvokija i Filadelfije (51-31).

PROČITAJTE JOŠ

Narativ je najsubjektivnije merilo, a mnogima nije po meri da Jokić uzme drugu MVP titulu zaredom jer ga niko ne vidi kao kralja NBA lige, što bi bez dileme bio. Možda najviše prednosti tu ima Embid sa pričom o „veri u proces“, ali i činjenicom da bi mogao da postane drugi Afrikanac posle Hakima Olajdžuvona, koji je stigao do MVP titule.

Nagrada se obično objavljuje pet dana nakon što se proglase najbolji defanzivac lige, igrač koji je najviše napredovao i najbolji novajlija. Obično se MVP nagrada dodeljuje u toku druge runde plej-ofa, pa je tako 8. juna prošle godine srpski centar po prvi put postao MVP lige.

Ukoliko Jokić, Embid ili Janis osvoje MVP titulu, što je gotovo izvesno, prvi put u istoriji lige će četiri godina zaredom stranci osvajati laskavo priznanje. Od 2005. do 2007. godine se desilo prvi put da stranci dominiraju kada je Stiv Neš dva puta osvojio MVP nagradu, dok je zatim Dirk Novicki poneo zvanje najkorisnijeg.

Kari ispisao istoriju, šest MVP stranaca

Samo jednom u istoriji glasanja je jednoglasno proglašen MVP i to nedavno. U sezoni 2015/2016. je Stef Kari osvojio ovu nagradu, a po jedan glas je falio ranije Šekilu O’Nilu i Lebronu Džejmsu da učine isto. Karim Abdul-Džabar je jedini igrač koji je šest puta osvojio ovu nagradu, a do sada je samo šest igrača izvan SAD bilo MVP, uz Jokića izabrano društvo čine: Hakim Olajdžuvon, Tim Dankan, Stiv Neš, Dirk Novicki i Janis Adetokumbo.

BONUS VIDEO Noć za istoriju NBA, cela hala ovacijama ispratila rekord Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar