Jović protiv Zvezde; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Smeši mu se bogata karijera, samo da "ne poleti" prerano

Srpski košarkaš Nikola Jović predao je dokumentaciju za naredni NBA draft, čime je jasno pokazao želju da nastupi u najjačoj ligi na svetu već kao veoma mlad.

PROČITAJTE JOŠ:

Jovićev agent je Miško Ražnatović, a mladi košarkaš trenutno nastupa za Megu u kojoj je i napravio prve seniorske korake.

Srpski biser je rođen u Engleskoj, gde je njegov otac Ilija igrao košarku. Jović je kao dete počeo da trenira vaterpolo, ali je ljubav prema košarci preovladala. Razvio se i stasao u beogradskom košarkaškom klubu Sava, a naredna stanica bila mu je Mega, koja je dobro spazila talenat koji poseduje.

Jović ima tek 18 godina, a ove sezone beleži odlične brojke u dresu Mege. Prosečno ubacuje 11,7 poena, uz 4,4 skoka i 3,4 asistencije za 28 minuta po meču u ABA lige ove sezone. Ne libi se da preuzme odgovornost kada je potrebno, što je pokazao u nedavnoj utakmici protiv Splita, kada je u poslednjim sekundama meča pogodio trojku uz faul.

Šut za tri poena mu je najveće oružje, ali njegovi igrački kvaliteti su zaista mnogobrojni. Jović je visok 2,08 metra i težak 95 kilograma, iako se to ne vidi na prvi pogled. Veoma je pokretan na terenu, a kombinacija veličine, dinamičnog šuta, dodavanja, samopouzdanja i mladosti zapala je za oko NBA skautima. Ima sposobnost da sam sebi iskreira šut iz driblinga, može da pogodi preko svačije ruke, a neretko se odluči da prođe i do samog koša gde malo koji igrač može da mu isparira.

Foto: KSS

Strani novinari porede ga sa Danilom Galinarijem i Denijem Avdijom, a neretko se pomene u istoj rečenici i sa Nikolom Jokićem. Jović može da pokrije više pozicija u timu, najviše igra kao krilo, ali se odlično snalazi i kao bek. Kao plejmejker i centar se nije oprobao, ali bi ga neki trener nesumnjivo koristili i na poziciji četvorke.

Srpski biser je već debitovao za nacionalni tim, a na toj prilici zahvalan je selektoru Svetislavu Pešiću. Debi za nacionalni tim upisao je u februaru u prvom meču protiv Slovačke (pobeda „orlova“ 75:63), kada se za minut i po na terenu nije popunio nijednu kolonu.

Mnogo veću šansu da se dokaže imao je u revanšu sa Slovacima, a nju je i te kako iskoristio. Za 28 minuta na parketu upisao je 13 poena (5/8 šut iz igre), sedam skokova i tri asistencije, čime se nametnuo kao budući lider reprezentacije i neke nove generacije.

Foto: KK Crvena zvezda/Đorđe Kostić

Pre nastupa za seniorski tim, Jović je bio član i mlade reprezentacije naše zemlje, za koju je igrao sa velikim uspehom. Naime, „orlići“ su prošle godine osvojili četvrto mesto na Svetskom prvenstvu, a Jović je izabran u najbolju petorku turnira, zajedno sa Francuzom Viktorom Vembenjamom, koji važi za jednog od najboljih mladih igrača u Evropi i trenutno je član Asvela. Pojedini stručnjaci za NBA vide Vembenjamu i kao visokorangiranog pika na draftu 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Jović je pre nastupa u prvom timu Mege igrao i na „Adidas Next Generation“ turniru 2021. godine, gde je imao izvanredne proseke – 29,3 poena, 10,3 skokova, 4,5 asistencija i 1,8 blokova po meču.

Iako još uvek nema naznaka koji NBA tim bi mogao da ga izabere, te koje mesto bi mogao da zauzme na draftu, neminovno je da će Jović veoma brzo stići do NBA lige.

Podsetimo, NBA draft ove godine biće održan u Njujorku 23. juna.

BONUS VIDEO Noć za istoriju NBA, cela hala ovacijama ispratila rekord Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar