Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez)

Nikola Jokić je pola Denvera. Koliko god to zvučalo neskromno, to je činjenica, a njegov nemerljivi uticaj na igru se vidi u svakom aspektu.

PROČITAJTE JOŠ

MVP NBA lige ove godine beleži impresivne brojke u gotovo svim statističkim parametrima i ofanzivno i defanzivno.

Jokić se povredio protiv Filadeflije u porazu (103:89) na domaćem terenu, a tada je krio da ima probleme sa rukom. Igrao je iako nije mogao da da svoj maksimum i tako ponovio ono što je godinama ranije radio Kobi Brajant.

Legendarni as Los Anđeles Lejkersa je nakon loma desne šake, u pidžami otišao u dvoranu i počeo da vežba šut levom!

Srpski centar je tražio da igra i sa jednom rukom, ali mu trener Majkl Meloun nije dozvolio. Uporno mu je ponavljao da mu je njegovo zdravlje bitnije od rezultata u ovom delu sezone.

Kada Jokića nema na terenu, uz već hronično odsustvo Džamala Mareja, te uz Majkla Portera Junior koji će zbog problem sa nervom leđa propustiti gotovo čitavu sezonu stvari izgledaju baš, baš loše.

Poznato je da je klupa Denvera među najtanjim u ligi, a kada se na to doda da Vil Barton igra rovit i poluspreman i ne čudi što tim iz Kolorada beleži loše rezultate.

Prvi poraz je Denver upisao sa Jokićem u timu, a sledeća tri su došla kao posledica upravo odsustva Srbina.

Koliko je to izazvalo reakcije u Denveru najbolje svedoči jedan od novinara Rajan Keninsberg koji je poručio.

„Uglavnom smo zaboravili kakav je život bio pre Nikole Jokića, ali mora da je bio sr*nje“, napisao je Amerikanac.

I to je samo pokazatelj koliko je Jokić obožavan širom Kolorada.

Bez Jokića ova ekipa ne deluje sposobno da prebaci 100 poena osim ukoliko Gordon i Barton ne odigraju na svom najvišem nivou, a barem dva igrača sa klupe budu dvocifreni.

I odsustvo Jokića se vidi i defanzivno jer Denver još uvek nije uspeo da slavi kada je timu sa druge strane dozvolio da postigne 100 i više poena. Kako sezona odmiče postaje jasno da će to biti magična granica kako pobediti Nagetse.

Srpski centar i dalje predvodi ligu po PER poenima (korisnost u odnosu na broj minuta), sada je trenutno na 36,51 što je najviši prosek u istoriji lige.

Postiže 26,4 poena, beleži 13,6 skokova i 6,4 asistencije po susretu, a beleži i 1,2 ukradene lopte i 0,9 blokada. Impresivna statistika koja samo svedoči da se on pita za sve u igri Denvera.

Tako je tim koji je na momente bio i najbolja defanziva lige (Gordon visoko na listi kandidata za najboljeg odbrambenog igrača) sada ostavljen na vetrometini.

Jokić je bio na snimanjima, utvrđeno je da nema ozbiljnije povrede, ali u Denveru i dalje kriju kada će se vratiti na teren. Pre meča sa Finiksom se zagrevao sa zavojem oko desne ruke, a na kraju se nervirao dok su Denveru suđeni ofanzivni faulovi i dodeljivana isključenja.

Kada je Jokić na terenu Denver prima čak 17,6 poena manje na 100 poseda nego bez njega, a poeni rivala iz reketa su sve ređa pojava.

Kada imate centra koji na terenu provodi 33 minuta, sasvim je očekivano da vam druga opcija bude izuzetno „tanka“. Džamajkl Grin, Zek Nadži i Bol Bol ne mogu da nadoknade nedostatak Jokića jer su po prirodi krilni centri, a ni košgeterski, ali po zaštiti obruča ne mogu da mu priđu.

Jokić je srce i duša ove franšize, ali je problematično što ne može da računa ni na jedan, a kamoli na nekoliko mečeva pauze i da ima poverenja da njegovi saigrači mogu da upišu trijumf.

Denver se nalazi u ogromnim problemima sa povredama, a neophodno je doneti prave odluke kako bi tim bio pre svega zdrav i konkuretan u plej-ofu. Apsolutni fokus ove sezone je pokušaj da se Nikola Jokić nakon burme na prstu nosi i NBA prsten.

BONUS VIDEO Anketa u Somboru – građani o Nikoli Jokiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare