Nikola Jokić/Foto: AP Photo/Abbie Parr

Što je mnogo, mnogo je

Nikola Jokić je sa Denverom uspeo da se domogne finala Zapadne konferencije, gde će im, pomalo neočekivano, rivali biti Los Anđeles Lejkersi, koji su „prekočili“ Golden Stejt sa 4-2 u seriji.

Nagetsi su za sada u plej-ofu odlični, izbacili su najpre Minesotu sa 4-1, a onda su stradali i Finiks Sansi sa 4-2, iako su Kevin Durent i Devin Buker igrali izvrsno na pet od šest mečeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, koliko god neko bio dobar u ovom plej-ofu, Jokić je pronašao način da bude bolji. Tu dolazimo do onih čuvenih priča, pretežno američkih, koji su osporavali učinak Somborca kada dođu one najbitnije borbe u plej-ofu. Veoma lagano, bez stresa i forsiranja, Jokić je sve te priče bacio u vodu i pokazao koliko je dominantan.

Postoje samo dva igrača u istoriji koja su u jednog plej-of seriji imala 200+ poena, 70+ skokova i 60+ asistencija u poslednjih 50 NBA sezona. Pogađate? Jedan od njih je Jokić protiv Sansa sada, a drugi je Lebron Džejms u finalu 2016. godine.

Čak su im i brojke skoro iste – obojica su imala po 79 skokova i 62 asistencije, dok je Lebron imao poen više (208 naspram 207).

Od početka plej-ofa ove sezone, Jokić je ubedljivo najbolji igrač lige. Imao je jednu utakmica sa čak 53 poena, što mu je rekord karijere, upisao je i pet tripl-dablova i pet dabl-dablova, a trenutno je na proseku od 30,7 poena, 12,8 skokova i 9,7 asistencija uz jednu ukradenu loptu po meču i +91 za Denver dok je on na parketu.

Evo i podatka za one koji mogu reći „pa dobro, ovo je samo jedan plej-of“ – Jokićeva prosek u karijeri u plej-ofu na 59 odigranih utakmica je 27,2 epona, 11,7 skokova i sedam asistencija. Impresivno, zar ne?

Šta je sve Jokić uradio (do sada) u NBA plej-ofu teško je napisati u nekoliko rečenica, pa ćemo „samo“ napomenuti da je dao najviše poena u drugim poluvremenima i trećim četvrtinama, postao je prvi centar sa dvocifrenim brojem tripl-dablova, najbolji je u indeksu korisnosti, ima najviše utakmica sa 10+ asistencija kao centar (trenutno je na 12, Vilt Čemberlejn je ostao na devet)…

Uostalom ako želite da saznate o svim rekordima Nikole Jokića samo u poslednjih nekoliko nadalja dovoljno je da ukucate njegovo ime kao tag na našem portalu i samo redom krenete da čitate tekstove.

Jasno je da je priča da Jokić nije plej-of igrač nema veze sa realnošću i da ona više nikada ne treba da se pokrene. Jedan loš dan svakome može da se desi, ali konstantnost kao Nikola imaju samo najbolji, a on spada u tu grupu.

Denver možda nikada nije bio bliži tituli, ako se u obzir uzmu snaga i zrelost ekipe. Mnogo puta do sada se srpskog centru zameralo što nema NBA prsten još uvek u svojoj riznici. Međutim, mnogi zaboravljaju da Srbin nema ni plej-of igrača pored sebe.

Znate koje sve zvezde nisu uspele da osvoje NBA prsten bez plej-of igrača? Evo baš ove: Majkl Džordan, Lebron, Stef Kari, Medžik Džonson, Vilt, Šakil O’Nil, Hakim Olajdžuvon, Leri Bird, Kobi Brajant, Džeri Vest…

Dakle, standardi koji su postavljeni Jokiću nisu baš normalni, a on opet uprkos svima i svemu može da ispiše istoriju i okiti se prstenom.

Da se vratimo na još jednu nepravdu prema Jokiću, ona ima ime i zove se izbor za MVP nagradu. Nju je osvojio Džoel Embid, koji jeste imao neke svoje argumente, ali je činjenica da ih je Srbin imao više, što se kaže i statistički i na oko. Međutim, Kamerunac nikada pre nije podigao trofej namenjen najboljem igraču lige, pa je verovatno i to kod mnogih igralo presudnu ulogu.

To možda samo po sebi i nije toliko strašno, mnogo strašnije je što jedan „ugledni“ novinar i bivši trener, a ime mu je Mark Džekson nije stavio Jokića ni među pet najboljih u ligi. Naravno, nakon što se našao na stubu srama pokušao je da se „opere“, ali ni mu neće pomoći da se zaboravi ono što je uradio na veoma nepošten način.

Asovi poput Šeka i Čarlsa Barklija su ga nazvali kompletnim idiotom, a mnogi su ustakli i da on više nikada ne bi trebalo da glasa, što bi bilo potpuno pravdeno, za razliku od onoga što je uradio.

Na sve nepravde, polemike i priče, Jokić je uvek pronalazio neki šaljiv način da odgovori, nikada mu sopstveni uspeh nije bio na prvom mestu, već timski i nikada se nije potresao zbog onoga što drugima zaokuplja pažnju.

Kao da sve pobrojano nije dovoljno, nego još ni sudije nisu baš naklonjene srpskom centru i tako već sezonama u nazad. Poznato je da Jokić ne šutira mnogo slobodnih bacanja, iako često ulazi u kontakt, ali zato sudije ne prezaju od toga da mu dunu tehničku na najmanji mogući ispad, dok žmure na sve posekotine, ogrebotine i crvenila na Nikolinom telu i rukama.

Za kraj, prisetimo se serije Lejkersa i Denvera iz „babl“ sezone 2020. godine. Tada su „jezeraši“ preko Nagetsa izborili veliko finale, a snimak ispod će vam najbolje reći kako su sudije bile „postavljene“ prema Jokiću. Pametnom dosta.

BONUS VIDEO Košarka kakvu ne znamo: Autostopom po Srbiji, litar mleka i reči koje teraju na razmišljanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar