Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Za razliku od “običnog” građanstva koji čeka u redu, NBA igrači su brzo odrađivali testove na koronavirus. Na prvi pogled, čini se da su bili povlašćeni, što je podiglo okromnu prašinu u SAD.

Međutim, kako ESPN piše, NBA liga je daleko pre ostatka SAD i sveta predosetila ogromnu opasnost i počela sa pripremama.

Kada je sredinom januara virus “izašao” iz Vuhana, NBA kancelarije u Šangaju, Pekingu, Hong Kongu i Tajvanu su obavestile centralu.

Komesar lige Adama Silver je pažljivo pratio dešavanja čak i kada je veza sa Kinom bila pred pucanjem zbog „tvita“ direktora Hjuston Rokitsa o Hong Kongu.

Prvi slučaj virusa u SAD registrovan je 21. januara, a dva dana kasnije počelo je otvaranje silnih karantina u Kini, što je bio znak za NBA da aktivira protokole za pandemiju koje distribuira timovima svake godine, a koji su nastali godinama unazad na nagovor bivšeg generalnog hirurga, doktora Viveka Murtija.

PROČITAJTE JOŠ

Na proslavi kineske lunarne Nove godine u Bruklinu, Silver je zamolio doktora Dejvida Hoa (osoba 1996. godine magazina „Tajm“ za njegov revolucionarni rad u lečenju virusa HIV), da počne sa savetima o koronavirusu, dok je potpredsednik NBA, Dejvid Vajs, počeo da sprema pismena upozorenja timovima na rastuću pretnju.

Kada se desila velika tragedija u kojoj su poginuli Kobi Brajant i još osam osoba, NBA je morala brzo da odluči da li će da se odloži meč Lejkers – Klipers (28. januar), ali nije stala sa planovima za odbranu od pandemije.

Samo nekoliko dana pošto je Košarkaška federacija Kine bila prinuđena da, zbog sve bržeg širenja virusa, zaustavi CBA i pet dana posle Brajantove smrti, Vajs je timovima podelio prve smernice.

„U svetlu globalnog dometa NBA i učestalih putovanja timova i osoblja, pomno pratimo širenje respiratorne bolesti uzrokovane koronavirusom u SAD i svetu. Od danas, Svetska zdravstvena organizacija (STO) proglasila je novi ispad koronavirusa hitnim slučajem za javno zdravlje… Trenutno ne postoji vakcina koja bi sprečila ovu infekciju. Molimo da podsetite igrače i osoblje ekipa da se preventivne akcije za smanjenje širenja gripa primenjuju na širenje svih virusa, uključujući i koronavirus”, napisao je Vajs ekipama i tako započeo niz priprema.

Tada su NBA timovi bili na kraju reda za testiranje, ali su zahvaljući radu svoje kancelarije, brzo stigli na početak.

Adam Silver Foto: EPA-EFE/NUCCIO DINUZZO

“Mi sa virusom u kancelariji živimo od sredine januara. Bili smo upozoreni kakve bi mogle da budu posledice ako se proširi i na SAD“, rekao je Silver u sredu za ESPN.

NBA je u februaru poslala najmanje tri obaveštenja timovima sa apelom da se pripreme za pandemiju, a Silver je čak napomenuo moguću krizu tokom i tokom Ol-star vikenda.

“Virus je premešten praktično na vrh svih lista. Skoro da je teško da razgovaramo o igrama ako se dogodi velika, ako ne i globalna, zdravstvena kriza“.

Kada su krajem februara države Kalifornija, Njujork i Vašington potvrdile širenje virusa u svojim oblastima, Vajs je zahtevao od svakog tima da otvori komunikaciju sa lokalnim zdravstvenim radnicima specijalizovanima za zarazne bolesti i lokalnim medicinskim centrima „kako bi mogli da dobiju procene”.

Protokoli su ponovo aktivirani 10. marta, kada je Rudi Gober rekao klupskim lekarima da ima groznicu, glavobolju i suvi kašalj. Testovi za tipove gripa A i B, streptokoke i infekcije gornjih disajnih puteva bili su negativni, pa su lekari grada, u saradnji sa kolegama iz timova odlučili i da se uradi test na koronavirus.

Rudi Gober Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Istovremeno, još sedam timova je testirano u medicinskim centrima ili laboratorijama s kojima je NBA uspostavila vezu nedeljama ranije. Ta brzina, dok u državi nema dovoljno kompleta za testiranje, izazvala je talas javnih kritika.

Međutim, kako ESPN piše, testiranje je moguće kod privatnih kompanija ili univerzitetskih klinika s kojima ekipe imaju sponzorske ugovore. Tako Lejkerse sponzoriše Medicinski centar UCLA, Kavse klinika u Klivlednu, a Vulfse klinika Mejo. Sve tri institucije razvile su sopstvene testove.

Vendi Bost, portparolka jedne od kompanija koa pravi testiove, rekla je da je većina njihovih proizvoda bila namenjena zdravstvenim sistemima i lekarima, ali da je mali broj otišao sportskim timovima.

“Naravno, nesreća da u društvu uopšte postoji trijaža kada je u pitanju testiranje. Ali osnovno pitanje je zašto nema dovoljno testova. Mi smo kao NBA poštovali preporuke službenika javnog zdravstva”, rekao je Silver, koji je, sa svojim timom, očigledno na vreme shvatio veličinu opasnosti od koronavirusa…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram