Foto: Tanjug/AP/Sue Ogrocki

Aleksej Pokuševski nedavno je proslavio tek 19. rođendan, a sada je lepo iskoristio priliku da se pokaže na velikoj NBA sceni - već "pljušte" i pohvale.

Oklahoma je bila prava destinacija za Pokuševskog, došao je u tim koji je u reizgradnji i u kom je trenutno najbolji Šaj Gildžes-Aleksander, 22-godišnji Kanađanin.

PROČITAJTE JOŠ

Nema velikih superzvezda, nema pritiska, samo idealne šanse da se napreduje i radi uz adekvatnu minutažu, bez prevelikih opterećivanja rezultatima.

Pokazao je već trener Mark Dagnolt da će pružiti šansu Pokuševskom, talentovani Srbin je dobio priliku i najviše je uzvratio protiv Lejkersa, pošto se oporavio od potresa mozga.

Ubacio je 10 poena (4-9 iz igre, 2-4 za tri) uz četiri skoka i dve asistencije, a posebno se izdvajaju čak tri blokade za 20 minuta na terenu. Mark Gasol je samo u blokadama bio bolji sa četiri stopirana šuta, a Pokuševski je u odbrani odlično koristio svoje predispozicije i mnogi očekuju od njega da postane jedan od najboljih blokera lige.

Posle utakmice, Poku, kako već zovu Alekseja u Americi, priznao je da nije bilo lako igrati protiv Lebrona i Dejvisa, koje je gledao kao 10-godišnji dečak na TV-u.

Štaviše, Pokuševski je rođen 2001, samo dve godine pre čuvenog NBA drafta na kom je Lebron kročio u NBA. Sada, dobio je zaslužene pohvale trenera Dagnolta.

„Možete da primetite da postaje sve opušteniji u NBA. Njegove fizičke predispozicije ističu se na mnogo različitih načina. Veoma je aktivan na liniji dodavanja“, rekao je Dagnolt, usput rekavši i da mu je defanziva za sada bolja od ofanzivnih aduta.

Na početku, Pokuševskom je drhtala ruka pri šutu, polako „ubija“ tremu, što su primetili i saigrači.

„Radi mnogo bolji posao nego na početku. Ima duge ruke i zato je sposoban da ovako blokira. Budućnost je svetla za Pokua“, naveo je Kenrič Vilijams, a morao je da ga pohvali i prvi strelac ekipe, Aleksander.

„Ovako mlad, Poku zna kako da igra, na obe strane parketa. Zna šta radi i svakog dana je sve bolji“, rekao je Kanađanin.

Za Nova.rs, Pokuševski je nedavno i opisao kako je proteklo prilagođavanje, usput dodavši i da će posebno raditi na fizikalijama, koje su često stavka „broj 1“ u američkoj košarci.

“Dosta je drugačije u odnosu na Evropu fizički, dosta su jači igrači, ali tempo igre mi ne smeta. Jeste da se igra dosta brzo, ali tako sam i ja već igrao uglavnom, pa sam se i navikao brzo na to. Osećam da su igrači jači od mene, ali pokušavam to da nadoknadim košarkaškim znanjem. Za sada, ide dobro i radim na telu, pa ću dati sve od sebe da što pre ojačam kako bih više doprineo ekipi”, poručuje Pokuševski.

Vreme radi za njega, a prva naredna prilika za dokazivanje su Čikago Bulsi, u subotu u 2.00 po našem vremenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar