Foto: Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Srbija je ove godine dobila još jednog NBA aduta, za mesto pod američkim suncem bori se Aleksej Pokuševski u dresu Oklahome.

Pokuševski je još u najavama drafta intrigirao NBA publiku pojavom, fizikalijama i kontrolom lopte, fascinantnom za momka od sada već 216cm.

PROČITAJTE JOŠ

Izabran je kao 17. pik, ali je preko Minesote došao do dresa Oklahome, u kojoj će zbog reizgradnje ekipe sigurno dobiti veći prostor za minutažu i napredak.

Za Nova.rs, Pokuševski je ekskluzivno govorio o prvim utiscima posle predsezonskih mečeva i starta NBA lige, u koju je došao kao najbolje kotirani evropski pik čuvene američke agencije Vaserman.

U specifičnoj situaciji, u pandemiji koronavirusa, vižljasti Novosađanin je morao sam da ode u Ameriku i novi klub, gde su prve partije bile obećavajuće.

„Draft sam ispratio sa porodicom, bili smo uzbuđeni i radosni, ali kako je prolazilo vreme, bili smo sve srećniji. U tom prvom trenutku, nismo čak ni znali koliko je to velika stvar. Ali, u Ameriku niko nije došao sa mnom, ostao sam sam, dok ne završim ‘social security number’, biću u hotelu“, kaže za Nova.rs Pokuševski, aludirajući na proceduru i socijalni broj koji svako mora da ima da bi legalno radio u Americi.

Upravo činjenica da je još kao dete otišao u Olimpijakos, pomogla je i ovaj put pri novoj, još daljoj selidbi.

„Sa 13 godina sam otišao u Olimpijakos i Atinu, u tom periodu nisam znao, ali sada vidim da je taj period dosta pomogao kad sam bio sam, naučio sam da se brže privikavam na sredinu, da znam da živim sam u nekom periodu. Sada sam se već navikao i nemam nekih problema u Americi. Iako je nova država, nova kultura, novo sve, brzo sam se baš privikao na sve. U ekipi su me prihvatili odlično, od trenera do igrača, pa sve do skauta, generalnog menadžera… Stvarno je bilo fenomenalno i imamo dosta mladih igrača, uz nekoliko veterana. Sa svima se lepo sporazumevam i svi su dobri momci“, dodao je Pokuševski.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wasserman (@wasserman)

Da li si bio u kontaktu sa ostalim srpskim igračima, znaš li kada ćete se sastati?

„Do sada se nisam čuo ni sa kim od naših igrača u NBA, i nisam baš ispratio kalendar kada ćemo se sastajati. Ne znam kada će se sve to desiti, ali stvarno jedva čekam da do toga dođe. To će biti još jedan ostvareni san u NBA ligi“.

Simbolično je da si došao u nekadašnji klub svog omiljenog igrača, Kevina Durenta. Pojedini su te već poredili sa njim zbog fizičke građe i raspona ruku?

„Durenta pratim dosta, sviđa mi se kako igra, dosta godina je i igrao u Oklahomi. Nisu me u samoj ekipi poredili ni sa kim, ali ni ja ne želim da me porede sa bilo kim, stvarno želim da napravim svoj put i napravim svoj stil igre, verujem da to mogu. Ali, naravno da pratim Durenta kao igrača i volim da ga gledam“, skromno će Pokuševski.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Deluje da ti i ekipa odgovara zbog činjenice da dolaziš u tim koji se tek polako gradi bez superstarova, baš kao što je Jokić imao slučaj svojevremeno u Denveru?

PROČITAJTE JOŠ

„Odgovara mi to dosta, kao što si rekao, Oklahoma je u rebildingu, dosta je mladih igrača, perspektivnih, nema baš Ol star igrača u timu, verovatno to dosta pomaže u ovom trenutku, da mogu da se istaknem i da pokažem šta znam na terenu. U predsezonskim mečevima sam imao lepu minutažu i to sam iskoristio kako sam iskoristio. Sa trenerom nisam razgovarao oko minutaže i toga koliko ću da igram. Koliko god da me puste, ja ću dati maksimum na terenu, da dobijemo utakmicu“.

Još si porastao i dobio na rasponu ruku, kako na to gledaš i da li si očekivao da će i do toga dodatno doći?

„Malo sam porastao, ali mislim da će to biti još malo, i nadam se ne više, dosta mi je“, kroz smeh će Pokuševski.

„Kako na to gledam? Da li sam 212, 213, 214 ili 215, mislim da nema neke razlike, ali verovatno je da ću porasti još malo, još centimetar možda, ali mi ne stvara to velike probleme“, dodao je on.

Nedavno si rekao da si sa fizičkog aspekta napredovao, iako se to možda ne vidi. U čemu se to ogleda.

„Dok nismo igrali, dok je cela situacija bila u pauzi zbog korone, dosta sam radio na sebi, nije na meni da kažem na čemu se to vidi, ali ja se nadam da se vidi. Osećam se mnogo bolje na terenu zapravo, a to je najvažnije. Imam plan i program sa trenerima iz Oklahome za teretanu i fizičku spremu, krenuli smo već sa tim i napreduje dobro za sada. Videćemo kako će prva godina proći generalno, ali za sada sam jako zadovoljan“.

Kako ti se čini da su delovale prve utakmice upravo sa tog fizičkog aspekta, koliko su ti bile bitne, ali i merodavne kada je u pitanju intenzitet i osećaj protiv fizički dominantnih igrača?

„Dosta je drugačije u odnosu na Evropu fizički, dosta su jači igrači, ali tempo igre mi ne smeta. Jeste da se igra dosta brzo, ali tako sam i ja već igrao uglavnom, pa sam se i navikao brzo na to. Osećam da su igrači jači od mene, ali pokušavam to da nadoknadim košarkaškim znanjem. Za sada, ide dobro i radim na telu, pa ću dati sve od sebe da što pre ojačam kako bih više doprineo ekipi“, dodaje Pokuševski.

Za kraj, bilo je reči i o reprezentaciji, o čijem dresu još 19-godišnji Aleksej sanja. Grci su silno želeli da postane njihov reprezentativac, ali to nije bilo moguće, srce Pokuševskog je uvek kucalo za Srbiju. Bilo je već i prvih razgovora sa selektorom Igorom Kokoškovim, kome će Aleksej biti veliki zalog za budućnost.

„Kokoškov je odličan trener, ima veliko iskustvo iz Amerike i NBA, a mi smo se čuli još kad je on preuzeo reprezentaciju Srbije“, zaključio je Pokuševski, koji će sigurno polako i strpljivo graditi svoj put upravo do tog momenta, da postane jedan od aduta „Orlova“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar